To Redmi Note 3 είναι η νεότερη συσκευή της Xiaomi, η οποία μάλιστα είναι η πρώτη της εταιρίας με αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Φυσικά το Fingerprint Scanner δεν είναι το μοναδικό θετικό του νέου Phablet της κινέζικης εταιρίας, αφού το Redmi Note 3 έχει τον Helio X10 της Mediatek, 3GB RAM (υπάρχει έκδοση και με 2GB RAM), και μπαταρία 4000mAh, ενώ και η κάμερα παρότι δεν είναι το δυνατό του σημείο είναι αξιοπρεπέστατη, με Phase Detection Autofocus.
Tο Redmi Note 3 μας έπιασε ολίγον τι απροετοίμαστους, αφού ήρθε να αντικαταστήσει μόλις 3 μήνες μετά την κυκλοφορία του το Redmi Note 2, με το οποίο μοιράζεται το μεγαλύτερο κομμάτι του Hardware, εκτός απο τη μπαταρία και το Fingerprint Scanner.
Σημαντικές βελτιώσεις όμως έχει εξωτερικά η συσκευή, σε σχέση με τον προκάτοχο του. Για να τα πάρουμε όμως απο την αρχή.
Το Xiaomi Redmi Note 3 είναι μια συσκευή μεσαίας κατηγορίας, όπως φανερώνει και το ίδιο το όνομα του, μιας και η σειρά Redmi είναι στην ουσία η μικρο-μεσαία κατηγορία κινητών της Xiaomi, παρόλα αυτά τίποτα στην κατασκευή του δε θυμίζει..μεσαίο.
Η άνθρωποι της Xiaomi έχουν φτιάξει μια πολύ όμορφη και στυλάτη συσκευή, με μεταλλική Unibody κατασκευή και πάχος 8.7 mm.
H Unibody κατασκευή μπορεί να έχει τα αρνητικά της, με κυριότερο το οτι η μπαταρία δεν μπορεί αν δει το φως της μέρας εκτός και αν το κάνετε κομμάτια, ωστόσο η συναρμογή της συσκευής είναι υψηλότατης ποιότητας, και δεν υπάρχει περίπτωση να σας προβληματίσει.
Οι γωνίες του Redmi Note 3 είναι στρογυλλοποιημένες, ενώ και οι πλευρές είναι αρκετά καμπύλες κάτι που βοηθά την παλάμη σας να “αγκαλιάσει” τη συσκευή.
Τα Volume-power buttons στην αριστερή πλευρά είναι εργονομικά τοποθετημένα ωστε να τα ελέγχει εύκολα τόσο ο αντίχειρας του δεξιού χεριού όσο και ο δείκτης του αριστερού, ενώ ο Fingerprint Scanner, τεχνολογίας Touch ID, κάτω απο την κάμερα, δε δείχνει καθόλου intrusive στο γενικότερο Design της συσκευής.
Η λειτουργία του scanner είναι άψογη με τον αισθητήρα να αντιλαμβάνεται άμεσα το άγγιγμα σας, και να ξυπνάει τη συσκευή μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Σχεδόν μηδενικές είναι και οι λάθος αναγνώσεις.
Στην πλάτη βρίσκεται και ως συνήθως στα κινητά της Xiaomi το μονό ηχείο της συσκευής, το οποίο συνοδεύει ενα μικρό “τακούνι” που σιγουρεύει οτι δε θα πνιγεί ο ήχος σε περίπτωση που αφήσετε κάτω τη συσκευή ακουμπισμένη με την πλάτη.
Στην κορυφή θα βρείτε την θύρα υπερύθρων και την έξοδο για τα ακουστικά, ενώ στην αριστερή πλευρά του κάτω μέρους υπάρχει η MicroUSB 2.0 θύρα για φόρτιση και σύνδεση με υπολογιστή.
Τα Τρία Capacitive πλήκτρα κάτω απο την οθόνη, που θα έδιναν ακόμα μεγαλύτερη αξία στη συσκευή αν έλειπαν και στη θέση του υπήρχαν On-screen buttons, είναι φωτιζόμενα, ενώ απο τις ρυθμίσεις της Miui, μπορείτε να παραμετροποιήσετε αρκετά τη λειτουργία τους.
Το Redmi Note 3 κυκλοφορεί σε τρία μεταλλικά χρώματα: ασημί, γκρί και χρυσό.
Οι συνολικές διαστάσεις της συσκευής είναι 150 x 76 x 8.7 mm με το βάρος της να φτάνει τα 164 γραμμάρια.
Σε σχέση με τα δυο Phablets που είχα πρόσφατα στα χέρια του, το Asus Zenfone 2 και το Ecoo E04 Lite, το Redmi Note 3 έχει εξαιρετικές διαστάσεις για το μέγεθος της οθόνης του (5.5″) και παρόλο που δεν είναι ούτε το πιο λεπτό, ούτε το πιο ελαφρύ κινητό που έχετε πιάσει, σας δίνει την εντύπωση, οτι ακόμα και με το ένα χέρι, είναι τόσο εύκολο όσο και ασφαλές στην χρήση.
Βέβαια πέρα απο την εντύπωση αυτή, η χρήση με το ένα χέρι θα χρειαστεί δάχτυλα με μήκος άνω του μέσου όρου, μιας και οπως είπαμε πρόκειται για Phablet.
Το σημείο επαφής του χρήστη με το Redmi Note 3, είναι η IPS LCD οθόνη 5.5″ , Full HD ανάλυσης, η οποία είναι η ίδια με αυτή που εξοπλίζει η Xiaomi και το Redmi Note 2.
Η οθόνη καλύπτει το 72.4% της πρόσοψης, κάτι που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το μικρό μέγεθος της συσκευής, σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Το βασικό μειονέκτημα της οθόνης του Xiaomi Redmi Note 3 είναι οτι η Κινέζοι δεν έχουν προσθέσει οποιασδήποτε μορφής αντιχαρακτικη επίστρωση στο γυαλί της οθόνης, κάτι που σημαίνει οτι μαζί με το κινητό καλό θα ήταν να προμηθευτείτε και ένα Tempered Glass.
Για Midrange συσκευή, το Redmi Note 3, τα καταφέρνει πολύ καλά στο κομμάτι των επιδόσεων.
Η συσκευή κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις. Η μία έχει 2GB RAM και 16GB ενσωματωμένης μνήμης, ενώ η άλλη, 3GB RAM και 32GB μνήμης. Η συσκευή της δοκιμής είναι αυτή με τα 3GB, και η χρηματική διαφορά των δύο εκδόσεων δεν νομίζω οτι δικαιολογεί οποιαδήποτε σκέψη για αγορά της μικρής, ειδικά απο τη στιγμή που η ενσωματωμένη μνήμη δεν είναι επεκτάσιμη.
Στην έκδοση των 32GB, διαθέσιμα στο χρήση είναι τα 26, μοναδική επιλογή για επέκταση της να είναι το OTG.
Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά οι δυο εκδόσεις είναι ολόιδιες, με το τελευταίο SoC της Mediatek MT6795 γνωστό και ως Helio X10 να είναι αυτό που σπρώχνει στην ανηφόρα.
Το Chipset, το οποίο ήταν αυτό που συναντήσαμε και στο Redmi Note 2, έχει επεξεργαστή με 8 πυρήνες Cortex A53 χρονισμένους στα 2.0Ghz, και την PowerVR G6200 να αναλαμβάνει τα γραφικά.
Ο επεξεργαστής του Helio X10 τα καταφέρνει περίφημα σε διαδικασίες που απαιτούν και μπορούν να εκμεταλλευτούν τους πολλούς πυρήνες με το Vellamo να τον δείχνει ισοδύναμο με τον Snapdragon 808 του LG G4, στις Single Core εφαρμογές ομως, που είναι και οι περισσότερες, ο X10 χάνει αρκετά σε απόδοση σε σχέση με τους νεότερους επεξεργαστές της Qualcomm.
Ολα αυτά βέβαια αφορούν τα Benchmarks, αφού σε καθημερινή χρήση το Redmi Note 3 σε συνδιασμό με τη MIUI 7 μασάει σίδερα, και δύσκολα θα δείτε lag πέρα απο τα ελάχιστα ψιλοκολλήματα που εξ’ορισμού έχει το Android.
Τα παιχνίδια φυσικά τρέχουν απροβλημάτιστα, ενώ η θερμότητα που φτάνει στην εξωτερική επιφάνεια της συσκευής δεν πρόκειται να σας απασχολήσει με το ύψος της.
Οπως είπαμε το Xiaomi Redmi Note 3 είναι μια Mid-range συσκευή αλλα έχει στόχο την κορυφή της κατηγορίας. Το ίδιο συμβαίνει και με την κάμερα του.
H οπίσθια κάμερα έχει φακό 13MP τον οποίο συνοδεύει ένα Dual Tone LED Flash, με Phase detection auto focus το οποιο προσφέρει ταχύτατη αυτόματη εστίαση που βελτιώνει σημαντικά τη ταχύτητα λήψεων.
H εφαρμογή της κάμερας χωρίζετε σε τρείς οθόνες. Η βασική προβάλει απλά τον Viewfinder και τα κουμπιά λήψης, εναλλαγής εμπρόσθιας και οπίσθιας κάμερα και (απ)ενεργοποίησης του Flash.
Ένα Slide προς τα πάνω(αν το κρατάτε στο πλάι) θα εμφανίσει ένα απο τα 12 διαθέσιμα φίλτρα, ενώ το Slide προς τα κάτω προσφέρει πρόσβαση σε πιο προχωρημένες λειτουργίες, όπως Panorama, Beautify, Timer, Scenes, Gradient, και Manual.
Με αρκετό φως η κάμερα του Redmi note 3 τα καταφέρνει πολύ καλά με καλή απόδοση χρωμάτων και σωστή εστίαση στις περισσότερες των περιπτώσεων.
Οταν έρχεται το σκοτάδι, οπως συμβαίνει συνήθως, η ποιότητα πάει περίπατο, ωστόσο με τη βοήθεια του HDR και το διπλού LED Flash υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που οι νυχτερινές λήψεις βγαίνουν πολύ καλές.
Μπροστά, οι λεπτομέρειες που αποτυπώνει η εμπρόσθια κάμερα 5MP, δεν είναι για Selfies που θα βραβευτούν, είναι ομως μια χαρά για χρήση σε κοινωνικά δίκτυα και τις υπόλοιπες απλές χρήσεις.
Το ηχείο που βρίσκεται στην πλάτη της συσκευής οπως είπαμε είναι μονό με αρκετή ένταση για να μη σας αφήσει παραπονεμένους αλλα μια μικρή παραμόρφωση όσο την πλησιάζετε στα όρια της.
Στο κομμάτι της συνδεσιμότητας το Xiaomi Redmi Note 3 δίνει ρέστα.
Η συσκευή είναι Dual SIM Standby, με το συρταράκι των SIM να έχει δύο υποδοχές για MicroSIM, οι οποίες έχουν δυνατότητα σύνδεσης σε 4G δίκτυα.
Η κεραία της συσκευής υποστηρίζει αρκετές μπάντες, όχι όμως και την 800Mhz στα 4G δίκτυα, στην οποία θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό η επέκταση του 4G δικτύου της Wind. Πιο αναλυτικά οι διαθέσιμες μπάντες είναι:
- 2G: 1800, 1900, 900 MHz
- 3G: 1900, 2100, 850, 900 MHz
- 4G: 1800, 1900, 2100, 2300, 2500, 2600 MHz
H ποιότητα των κλήσεων είναι πολύ καλή ακόμα και με ελάχιστο σήμα, το μικρόφωνο λειτουργεί άψογα και γενικά η κλήσεις γίνονται απροβλημάτιστα.
Το Redmi Note 3 υποστηρίζει Dual Band WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, Wifi Display και WiFi Direct, ενώ είναι εξοπλισμένο και με Bluetooth 4.1 LE.
Και το GPS της συσκευής είναι εξαιρετικό, με τη σύνδεσή του με τους δορυφόρους να είναι ταχύτατη και απολύτως σταθερή.
Το τηλέφωνο της Xiaomi έχει επίσης FM Radio, θύρα υπερύθρων που το μετατρέπουν σε τηλεκοντρόλ, και μία θύρα USB 2.0 για φόρτιση και σύνδεση με υπολογιστή, που υποστηρίζει OTG.
Δυστυχώς η συσκευή δεν υποστηρίζει NFC, ούτε ασύρματη φόρτιση, αλλα σε αυτή την τιμή μπορείτε να κάνετε και τα στραβά μάτια.
Όσοι διαβάζετε Angroid.gr θα ξέρετε οτι η MIUI δεν είναι και η μεγαλύτερη αγάπη μου, κυρίως λόγο της συμπάθειας μου στο Vanilla Android με το οποίο έχω ζήσει αρκετά απο τα mobile χρόνια μου.
Παρόλα αυτά δεν μπορώ παρα να παραδεχτώ το εξαιρετικό optimization της MIUI 7.0 που φοράει το Xiaomi Redmi Note 3, στο οποίου την περίπτωση , βασίζεται στο Android 5.0.2.
To λογισμικό που αναπτύσει η ίδια η Xiaomi έχει αρκετό Eye candy με πολλά εφέ και Animation, που δε δείχνουν στιγμή να επιβαρύνουν τη λειτουργία του κινητού.
Μαζί με τη συσκευή έρχονται και καμια 10αριά κινέζικες εφαρμογές προεγκατεστημένες, απο τις οποίες οι 8 μπορούν να απεγκατασταθούν με απλή διαγραφή, καθώς δεν είναι εφαρμογές συστήματος.
Δυστυχώς το Redmi Note 3 είναι η πρώτη συσκευή της Xiaomi την οποία κλειδώθηκε ο bootloader, μετά απο οδηγία της Google, αφού ο κάθε μεταπωλητής έβαζε τη δική του ROM γεμάτη στο bloatware που δημιουργούσε αρκετά προβλήματα.
Το κλείδωμα του bootloader αυτό καθε αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, αφού ακόμα και τα Nexus έρχονται με κλειδωμένο bootloader, τα ζόρια ξεκινούν όμως αν αποφασίσετε να περάσετε μια International ROM η οποία θα υποστηρίζει και Ελληνικά, αφού η διαδικασία του ξεκλειδώματος είναι αρκετά πολύπλοκη, και περιλαμβάνει αναμονή για την εξέταση του αιτήματος σας απο άνθρωπο της Xiaomi!
Το χειρότερο είναι πως η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει απο 10 εως και 20+ μέρες. την ώρα που φυσικά το ξεκλείδωμα του Bootloader στέλνει στα σκουπίδια την εγγύηση σας.
Κατα τα άλλα, πέρα απο θεαθήναι, η MIUI είναι γεμάτη απο χρήσιμα Features που κάνουν τη χρήση της πραγματική απόλαυση και τεράστια περιθώρια παραμετροποίησης μέσα απο εκατοντάδες εντυπωσιακά(και άλλα τόσα μάπα) Themes που αλλάζουν τα πάντα στην εμφάνιση της συσκευής σας.
Μέσω των ρυθμίσεων μπορείτε να ρυθμίσετε την λειτουργία των Capacitive πλήκτρων, αλλα και τη λειτουργία του Notification LED.
Οι γραμματοσειρές και το μέγεθος τους αλλάζουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μέσα απο μια μεγάλη γκάμα, ενώ ψάχνοντας λίγο ακόμα θα βρείτε το πολύ χρήσιμο One Hand Mode, που συρρικνώνει την οθόνη σας σε 5″ – 4.5″ – ή 4″ για ευκολότερη χρήση με το ένα χέρι, αλλα και το Child Mode που επιτρέπει την λειτουργία συγκεκριμένων εφαρμογών.
Για τις περισσότερες απο τις λειτουργίες παραμετροποίησης, αλλα και τις επιλογές για backup θα πρέπει να συνδέσετε τη συσκευή σας με ένα Mi Account που δημιουργείτε μέσω της εφαρμογής που υπάρχει προεγκατεστημένη στη συσκευή σας.
Μια σημαντικότατη παράλειψη που εντόπισα είναι οτι οι ειδοποιήσεις δεν γίνονται expand στην οθόνη κλειδώματος, ενώ και στην μπάρα ειδοποιήσεων για να τις κάνετε expand πρέπει να κάνετε slide με τα δυο δάκτυλα, κάτι εξαιρετικά άβολο.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να δωθεί στην δουλειά των παιδιών απο το Xiaomi-miui.gr που διατηρούν το Ελληνικό Fan-based site της Xiaomi, και έχουν δημιουργήσει μια πλήρως μεταφρασμένη ROM τόσο στην Stable όσο και στην Developer έκδοση της.
Το πρόβλημα είναι οτι για να την περάσετε θα πρέπει πρώτα να ξεκλειδώσετε τον Bootloader, μια διαδικασία που νομίζω ομως οτι αξίζει, αφού η μετάφραση των παιδιών είναι πιστότατη, ενώ έχουν ξεφορτωθεί και όλη την κινέζικη σαβούρα που κουβαλάει το λογισμικό της Xiaomi, μαζί με το καταραμένο το Mi Store.
Η μεγαλύτερη αλλαγή του Redmi Note 3 απο τον προκάτοχο του στο κομμάτι του hardware είναι η μπαταρία 4000mAh που είναι εξοπλισμένο το νέο μοντέλο.
Η αυξημένη κατα 1000mAh μπαταρία χωρίς ιδιαίτερη αλλαγή στο μέγεθος της συσκευής δείχνει την πολύ καλή δουλειά των ανθρώπων της Xiaomi, και προσφέρει αυξημενη αυτονομία στη συσκευή, ένα τομέα που το Redmi 2 πονούσε.
Με την ROM που έλαβα εγώ το κινητό, μια ψευτοmultilanguage που του φόρτωσε το Gearbest, η αυτονομία της συσκευής είναι πολύ καλή, με 4 ώρες οθόνης και μια ολόκληρη μέρα βαριάς χρήσης χωρίς πρόβλημα.
Φαντάζομαι οτι με την Ελληνική ROM, που δεν έχει τόση σαβούρα τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα.
Τέλος η μπαταρία υποστηρίζει και Fast Charging
Θετικά:
+Εξαιρετική Ποιότητα κατασκευής
+3GB RAM
+Γρήγορο SoC
+Μεγάλη αυτονομία
+Οι πολλές επιλογές της MIUI
+Εξαιρετική υποστήριξη απο την Ελληνική κοινότητα
Αρνητικά:
-Μη επεκτάσιμη μνήμη
-Χωρίς αντιχαρακτική επίστρωση η οθόνη
-Δεν έχει NFC και η μπαταρία δεν αφαιρείται
-Για να βάλετε την Ελληνική ROM και να ξεφορτωθείτε τα μπάζα πρέπει να ξεκλειδώσετε τον Bootloader
Η συσκευασία του Xiaomi Redmi Note 3 δεν κρύβει κάποια έκπληξη, ούτε θετική, ούτε αρνητική, αφού έχω συνηθίσει πλέον να λαμβάνω κινητά με κινέζικους φορτιστές και ανταπτοράκι(έχω συλλογή) ενώ φυσικά το πακέτο δεν περιλαμβάνει ακουστικά.
Έτσι μέσα θα βρείτε το κινητό, χαρτούρα, ένα καλώδιο USB, και τον φορτιστή με τον αντάπτορα.
Η συσκευή τη στιγμή που γράφετε το Review στοιχίζει απο 180-190€ για την έκδοση των 32GB και γύρω στα 155€ για αυτή με τα 16GB.
Αγοράστε το Xiaomi Redmi Note 3 (32GB 3GB RAM) απο : Everbuying | Gearbest | Bangood | Coolicool | Geekbuying
αξιζει να παρω το pro (30 με 40 ευρω διαφορα)….καλυτερη καμερα κ αλλος επεξεργαστης..γνωριζεις κατι για τον snapdragon 650??
Ναι τα αξίζει. Πολύ καλύτερος επεξεργαστής ο SD 650 και λογικά θα κάνει και καλύτερη διαχείριση ενέργειας απο τον Helio X10 που σημαίνει μεγαλύτερη αυτονομία.