Μετά την κυκλοφορία των Developer Preview images, του Android M απο τη Google, αρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια και η μικρές η μεγάλες αλλαγές στο UI της νέας έκδοσης.
Οι δύο πρώτες αλλαγές που παρατηρήθηκαν είναι ο ολοκαίνουργιος Launcher που έρχεται να αντικαταστήσει το Google Now Launcher που πρωτοείδαμε πέρσι, να συνοδεύει το Android Lollipop, καθώς και το ανανεωμένο και αναβαθμισμένο σύστημα επιλογής κειμένου.
Βασικότερη αλλαγή του νέου Launcher, ή έστω αυτή που θα παρατηρήσετε πρώτη, είναι το νέο App Drawer ,το οποίο μας γυρίζει μερικά χρόνια πίσω, αφου μετά απο αρκετές εκδόσεις, το Android επιστρέφει στο κάθετο Scrolling του συρταριού εφαρμογών.
Στην κορυφή του App Drawer υπάρχουν οι πρόσφατα χρησιμοποιημένες εφαρμογές, κάτι που είναι μάλλον αχρείαστο, αφού το Android έχει ολόκληρο κουμπί αφιερωμένο στην προβολή και εναλλαγή των εφαρμογών που εκκινήθηκαν τελευταίες.
Ακριβώς απο κάτω αρχίζει η λίστα με τις εφαρμογές σε αλφαβητική σειρα, με την αλφάβητο να εμφανίζεται στα δεξιά ωστε να πάτε γρήγορα στο γράμμα απο το οποίο ξεκινά η εφαρμογή που σας ενδιαφέρει.
Τουλαχιστον για προσωπική χρήση, με δεκάδες εφαρμογές να μπαινοβγαίνουν κάθε εβδομάδα στη συσκευή μου, η κάθετη προβολή, έχει χαώδη αποτελέσματα στην προβολή τους, με αποτέλεσμα να μην τρελαίνομαι απο αυτή την εξέλιξη.
Απο την άλλη, ότι κινητό και να πάρω, ότι Android και να έχει, εγώ θα συνεχίζω να πορεύομαι με τον αγαπημένο Nova Launcher, οπως φαντάζομαι θα κάνετε και οι περισσότεροι απο εσάς με τους αντίστοιχους αγαπημένους σας Launchers, άρα μικρό το κακό.
https://youtu.be/TNOCaBbn-KE
Εκτός απο το Launcher ομως ανανεωμένη είναι και η λειτουργία επιλογής κειμένου.
Πλέον οι επιλογές για αντιγραφή-αποκοπή-επικόλληση, δεν θα εμφανίζονται,στο action bar στην κορυφή της οθόνης, οπως συνέβαινε μέχρι τώρα, αλλα θα κάνουν την εμφάνιση του μέσω popup toolbar, πάνω ακριβώς απο το επιλεγμένο κείμενο.
Σε αυτό το Toolbar θα υπάρχει και ένα Menu button, στο οποίο οι Developers θα μπορούν να προσθέτουν έξτρα επιλογές, οι οποίες θα είναι εμφανείς μόνο εντός της εφαρμογής τους, οπως για παράδειγμα ένα Share, ή αυτόματα tweet, ή οτι άλλο μπορείτε τέλωσπάντων να κάνετε ένα κείμενο.