Μετά την έκρηξη στη δημοφιλία του Wordle, τα παιχνίδια λέξεων “ξανάνιωσαν” , και ειδικά τα παιχνίδια με λέξεις 5 γραμμάτων.
Οι ομοιότητες του Λέξαθλον (Wordathlon αγγλιστί) με το Wordle βέβαια, τελειώνουν εκεί, δηλαδή στο γεγονός ότι είναι και τα δύο παιχνίδια λέξεων με λέξεις 5 χαρακτήρων.
Στο Λέξαθλον, έχετε ένα Grid 3×3 με γράμματα στη μέση , τα οποία πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να βρείτε όσες περισσότερες λέξεις 5 γραμμάτων μπορείτε να φτιάξετε με αυτά τα γράμματα.
Για να περάσετε το κάθε επίπεδο, θα πρέπει να βρείτε τις 4 συγκεκριμένες λέξεις που κρύβονται πίσω από τα κουτιά που είναι γύρω από το αρχικό Grid.
Εδώ είναι δύο πράγματα που πρέπει να προσέξετε.
Πρώτον αφού βρείτε μια από τις λέξεις, τα πράγματα απλοποιούνται λίγο, αφού οι 4 λέξεις αυτές είναι “τρενάκι”, οπότε το πρώτο και το τελευταίο γράμμα της λέξης που θα βρείτε, θα αποτελεί και το πρώτο τη το τελευταίο γράμμα μιας άλλης λέξης.
Δεύτερον και πιο σημαντικό, ακόμα και αν βρείτε μια λέξη 5 γραμμάτων που ΔΕΝ είναι μια από τις 4 λέξεις, ο κόπος σας δεν πάει χαμένος, αφού για κάθε λέξη εκτός των τεσσάρων που βρίσκετε, το παιχνίδι σας εμφανίζει ένα “hint” δηλαδή ένα γράμμα από μια λέξη που δεν έχετε βρει ακόμα.
Γενικά σε σχεδόν 75 επίπεδα που έχω περάσει μέχρι τώρα, έχω βρει επίπεδα που πέρασα πανεύκολα, και άλλα που μπορεί να έφαγα και μισή ώρα μέχρι να ξεκολλήσω, με την δυσκολία να μη φαίνεται αυξανόμενη, τουλάχιστον όχι σε εμένα, αφού πολλές φόρες κόλλησα πολύ ώρα σε πάζλ με “εύκολες” λέξεις, που απλά δε μπορούσα να δώ.
Σημαντική λεπτομέρεια για τέτοιου είδους παιχνίδια, είναι ότι το Λέξαθλον δεν χρησιμοποιεί “περίεργες” λέξεις σε μια προσπάθεια να σας το κάνει άδικα δύσκολο, αφού οι φορές που χρειάστηκε να Googlάρω μια λέξη για να δώ τη σημασία της ήταν μόλις δύο.
Με λίγα λόγια το παιχνίδι σας προσφέρει αρκετή πρόκληση, χωρίς να γίνεται άδικο, μια ισορροπία που σπάνια βρίσκεις σε παιχνίδια με λέξεις.
Έχει σταυρόλεξα στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, σε περίπτωση που θέλετε να εξασκήσετε και το Αγγλικό λεξιλόγιο σας (χέι μπιουτιφουλ, γουοζ γιου φαδερ σουιτμεικερ; Αρ γιου εν ειντζελ; Κολ μι γουεν γιου φαιντ γουδερ φορ ε κόφι) και το φαινόμενο να μη δέχεται λέξεις που υπάρχουν κανονικά (αλλα προφανώς δεν υπάρχουν στη βάση δεδομένων του) εμφανίζεται μεν, αλλα σπάνια δε, οπότε ούτε αυτό είναι πρόβλημα.
Το Λέξαθλον είναι διαθέσιμο εντελώς δωρεάν σε Android και iOS, με τα παιχνίδι να σας πετάει από μια μικρή skippable διαφήμιση κάθε 2 επίπεδα, γιατί και ο Developer άνθρωπος είναι πρέπει να ζήσει.
Εδώ να πώ ότι μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι στα πρώτα Level δεν πετάει διαφημίσεις καθόλου, κάτι που βρίσκω εξαιρετική κίνηση, αφού μπορείτε να βυθιστείτε στο παιχνίδι και να δείτε αν είναι του γούστου σας, χωρίς να σας πήξουν οι διαφημίσεις του efood.
Αν θέλετε να ακονίσετε το μυαλό και την παρατηρητικότητα σας, και να εμπλουτίσετε και λίγο το λεξιλόγιο σας, το Λέξαθλον είναι αυτό που ψάχνετε και είναι και τσάμπα.
Ντούιτ.