Ολόκληρο το οικοσύστημα του Android έχει βελτιωθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, ακόμα και σε τομείς που πονούσε στο παρελθόν, όπως τα εγγυημένα updates των συσκευών μας.
Βέβαια τα λάθη, οι αστοχίες και τα προβλήματα δεν λείπουν, αλλά το θετικό είναι ότι όντως έχουν γίνει βήματα εμπρός. Τώρα, όμως, με την αρωγή της E.E. τα δεδομένα στο κομμάτι των updates.
Εδώ και λίγα 24ωρα έχει διαρρεύσει νέος κανονισμός της Ε.Ε. που είναι στα σκαριά και θέτει νέα προαπαιτούμενα για τα κινητά τηλέφωνα.
Ο λόγος πίσω από τον κανονισμό αυτό είναι η συχνότητα βάση της οποίας αλλάζουμε οι περισσότεροι τα κινητά μας, με αποτέλεσμα αυτά να μετατρέπονται σε e-waste απόβλητα και να επιβαρύνουμε ακόμα περισσότερο το περιβάλλον.
Αν όμως υπήρχε ένας νόμος που να εγγυόταν ένα μίνιμουμ χρόνο για τα updates στα κινητά μας, για παράδειγμα εγγυημένα 5 χρόνια αναβάθμιση στο λειτουργικό τους, θα βοηθούσε στο να κρατούσαμε περισσότερο τα κινητά μας.
Κάντο σωστά, λοιπόν, κάντο όπως το Google Pixel 6 που εγγυάται αυτά τα πέντε έτη αναβάθμισης, αν και – φυσικά – τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι ακόμα και για το καμάρι της google.
Άλλωστε προηγουμένως η Google έδινε εγγυημένα τρία χρόνια αναβαθμίσεων, ενώ τώρα η Samsung δίνει τέσσερα χρόνια και αυτό στα πιο ακριβά μοντέλα της.
Παράλληλα δεν λείπουν και brands που εγκαταλείπουν τα κινητά τους ακόμα και μετά από μόλις μία μεγάλη αναβάθμιση, ενώ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ budget κινητά δεν ξέρει κανείς μέχρι πότε θα τα υποστηρίζει ο κατασκευαστής.
Πέρα από τις αναβαθμίσεις, η E.E. πιέζει ώστε ο κατασκευαστής να προσφέρει 5ετή υποστήριξη και στο service ή στα ανταλλακτικά κι εδώ αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι το κομμάτι των μπαταριών.
Όσοι έχετε ψάξει να αλλάξετε την μπαταρία ενός “παλιού” μοντέλου που δεν έχει κλείσει καν πενταετία, καταλαβαίνετε…
Για το κομμάτι των μπαταριών ίσως – με την πίεση της Ε.Ε. – να δούμε και την επιστροφή των αφαιρούμενων μπαταριών από τα κινητά μας ώστε να τις αλλάζουμε εύκολα.
Δυστυχώς τα παραπάνω δεν φαίνεται ότι θα ισχύσουν σύντομα και μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε πάνω από ένα χρόνο μέχρι να δούμε τις συγκεκριμένες αλλαγές.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ βέβαια…
[Πηγή]
Δεν είναι υψηλά…έτσι έπρεπε να ήταν εξ αρχής που μου βγάζανε ένα κινητό και κάθε 2 χρόνια έπρεπε να το αλλάξεις διότι σταματούσαν το “support”…