Ερευνά αποκαλύπτει δυσμενέστατες ψυχολογικές επιπτώσεις, στους νέους, από την πολύωρη χρήση Smartphones.

0

Μια πρόσφατη έρευνα της Sapien Labs, έρχεται να μας υπενθυμίσει αυτό που λίγο πολύ ξέρουμε όλοι μας. Η ψυχική υγεία του νεότερου πληθυσμού (ηλικίες 18-24) εξασθενεί συνεχώς, και σύμφωνα με την έρευνα αυτή, μεγάλο ρόλο σε αυτή την εξασθένιση παίζουν τα Smartphones και το Internet.

Χαρακτηριστικό εύρημα της έρευνας, είναι το γεγονός, οτι οι έφηβοι, πριν κλείσουν τα 18 τους χρόνια, ξόδευαν περίπου 15.000-25.000 ώρες αλληλεπιδρώντας με φίλους και συγγενείς, πριν την άφιξη του Internet, με τις ώρες αυτές να έχουν περιοριστεί στις 1500-5000 ώρες.

Η κεντρική ερευνήτρια της Sapien Labs, Tara Thiagarajan, δηλώνει ανήσυχη από αυτά τα νούμερα, αφού οι περιορισμένες κοινωνικές σχέσεις των νέων τους στερούν τη δυνατότητα να αναπτύξουν σημαντικές ικανότητες.

Μεταξύ αυτών, είναι η αναγνώριση των εκφράσεων, της γλώσσας του σώματος, τις απαραίτητες συναισθηματικές αντιδράσεις, και τη δυνατότητα επίλυσης διενέξεων.

Ως αποτέλεσμα αυτών, τα άτομα που δεν μπορούν να αναπτύξουν αυτές τις απαραίτητες ικανότητες, μπορεί να νιώσουν αποκομμένοι από την κοινωνία, και να αναπτύξουν αυτοκτονικές τάσεις!

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα ανθρώπων από 34 διαφορετικές χώρες, με τους ερευνητές να μην περιλαμβάνουν στα αποτελέσματα της, τα δεδομένα που συνέλλεξαν μετά την αρχή της πανδημίας, μια περίοδο που είχε έτσι και αλλιώς σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχολογία των ανθρώπων.

Μια γρήγορη ματιά στα αποτελέσματα, δείχνει ότι η απότομη πτώση στην ψυχική υγεία των νέων ξεκίνησε το 2010, περίπου δηλαδή στο διάστημα, που τα Smartphones έγιναν προσιτά, και η πρόσβαση στο Internet έγινε διαθέσιμη από -σχεδόν- παντού.

Αν υποπτεύεστε ότι κάποιο κοντινό σας πρόσωπο, που ανήκει στην ευρύτερη ηλικιακή ομάδα 18-24,  ή ακόμα και εσείς οι ίδιοι, έχετε μερικά απο τα παρακάτω συμπτώματα, δεν αποκλείεται να αντιμετωπίζετε ψυχολογικά προβλήματα, από την μακροχρόνια χρήση του τηλεφώνου σας,:

  • Εμμονικές, περίεργες ή ανεπιθύμητες σκέψεις
  • Χαμηλή αυτοεικόνα, αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση
  • Αισθήματα απομάκρυνσης από την πραγματικότητα
  • Προβληματικές σχέσεις με άλλους
  • Αυτοκτονικές σκέψεις
  • Φόβος και άγχος
  • Έντονα αισθήματα λύπης, αγωνίας ή απελπισίας

Τα παραπάνω συμπτώματα, είναι ενδείξεις, ότι η ψυχική σας υγεία έχει πάρει την κάτω βόλτα, και αν είστε από τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν για πολλές ώρες το κινητό τους καθημερινά, τότε ίσως θα πρέπει να αρχίσετε να βρίσκετε τρόπους να περιορίσετε την χρήση του, αφού σαν σύνολο τα συμπτώματα αυτά δεν δείχνουν κάποια άλλη γνωστή ψυχολογική διαταραχή, οπότε είναι πολύ πιθανό να είστε θύματα του ψηφιακού κόσμου.

Σύμφωνα με την Κ.Thiagarajan :

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι άνθρωποι ξοδεύουν πλέον 7-10 ώρες καθημερινά Online, με αποτέλεσμα να μένει ελάχιστος χρόνος για επικοινωνία με  άλλους ανθρώπους από κοντά.”

Φυσικά υπάρχουν τρόποι να περιορίσετε, ή τουλάχιστον να καταγράψετε σε πρώτη φάση το πόσες ώρες της ημέρας σας δεσμεύει το κινητο σας, με τη βοήθεια του Digital Wellbeing στο Android, ή του Screen Time στο iOS, ενώ υπάρχουν και ακόμα πιο δραστικά μέτρα, όπως το Zen Mode στα Oneplus, και άλλες παρόμοιες λειτουργίες που μπορείτε να προσθέσετε με εφαρμογές.

Είναι τα αποτελέσματα λίγο μαύρα και άραχνα; Είναι. Είναι ίσως κομματάκι υπερβολικά; Ίσως είναι. Το θέμα είναι, ότι το πρόβλημα υπάρχει, και χειροτερεύει διαρκώς, οπότε αν ΝΟΜΙΖΕΤΕ , ότι χρειάζεστε συμβουλές, ή βοήθεια, τότε σίγουρα τα χρειάζεστε.

Μην διστάζετε να μιλάτε σε ειδικούς για αυτά τα θέματα.

Ολόκληρη την έρευνα μπορείτε να τη βρείτε εδώ

Mental State of the World 2021 by ABC Action News

[Πηγή]

Aggelos Pap
Aggelos Pap

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας, ή κάποια ερώτηση για το Android μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

Σχολιάστε πρώτος

Leave a reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Angroid.gr
Logo