Η Google μας φέρνει μια νέα δυνατότητα στο δημοφιλές google search και από εδώ και στο εξής κάθε αναζήτηση εικόνων θα φέρει ένα “Fact Check”.
Αυτό θα βρίσκεται στα thumbnails των εικόνων μετά από κάποια αναζήτησή μας και θα βοηθάει στο να αξιολογείται το περιεχόμενο.
«Οι φωτογραφίες και τα video είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο. Ωστόσο υπάρχουν και τα μειονεκτήματα, ειδικά όταν εγείρονται ερωτήματα για την αυθεντικότητα, την προέλευση ή το περιεχόμενο αυτών», λέει μια ανακοίνωση της Google.
Με απλά λόγια, το Fact Check έρχεται στη ζωή μας για να μας βοηθήσει να εξακριβώσουμε αν μια εικόνα είναι πραγματική ή όχι.
Is that image of a shark swimming down a street in Houston real? Google Images now has "Fact Check" labels to help inform you in some cases like this (no, it was not real). Our post today explains more about how & when fact checks appear in Google Images: https://t.co/YisZuOyGEH pic.twitter.com/aRntlIo6qT
— Google SearchLiaison (@searchliaison) June 22, 2020
Περισσότερο κατανοητό γίνεται μέσω του παραδείγματος που η ίδια η Google μοιράστηκε μαζί μας στο twitter.
Για παράδειγμα, κάποιος ψάχνει για «καρχαρίες που κολυμπούν σε δρόμο του Houston» και τότε βγαίνει ένα “Fact Check” δίπλα στη φωτό για να πιστοποιήσει την προέλευσή της.
Αν μάλιστα κάποιος πατήσει κλικ στην εικόνα, τότε θα υπάρχει και μια μικρή περίληψη με πληροφορίες.
Για την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό πως οι φωτογραφίες παίρνουν την ετικέτα «Fact Check». Προφανώς ένας αλγόριθμος της Google είναι αυτός που αξιολογεί ποιο περιεχόμενο είναι αληθές ή όχι.