[Οδηγός] Τα Smartphones με τον Υψηλότερο και Χαμηλότερο Δείκτη SAR 2022

6

Τα επίπεδα ακτινοβολίας είναι – εύκολα – ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά ενός κινητού που ελάχιστοι προσέχουν, προτού επιλέξουν το νέο τους smartphone.

Εδώ θα βρείτε έναν οδηγό με τα κινητά που έχουν την περισσότερη ή τη λιγότερη ακτινοβολία. Έτσι θα έχετε μια πιο σαφή εικόνα για το ποια είναι περισσότερο ασφαλή για την υγεία μας.

Τι είναι, όμως, το SAR των Κινητών Τηλεφώνων;

Η έννοια του SAR άρχισε να κυκλοφορεί και να γίνεται περισσότερο γνωστή από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και μετά.

Αυτό που μετράμε με το SAR είναι το πόσα watts ανά κιλό σωματικού βάρους μπορεί να δεχθεί το σώμα μας κατά τη διάρκεια μιας κλήσης από κινητό τηλέφωνο.

Εν προκειμένω, ένα άτομο δεν μπορεί να δεχθεί παραπάνω από 1.6 watts. 

Το σημαντικό όμως εδώ, είναι ότι οι πίνακες και οι μετρήσεις μας λένε την υψηλότερη τιμή που μπορεί να φτάσει κάποιο smartphone και όχι το πόση ακτινοβολία συνολικά απορροφά το σώμα μας.

Επομένως ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΕΣ SAR;

Δεν χωρά αμφιβολία ότι όσο πιο χαμηλή τιμή SAR έχει ένα smartphone, τόσο καλύτερο είναι για την υγεία μας.

Για να γίνουμε περισσότερο συγκεκριμένοι, οι ειδικοί – ο Άγγελος δλδ – θεωρούν μια καλή τιμή SAR ανάμεσα στο 0.10 και μέγιστο το 0.50.

Υπάρχουν κατασκευαστές που προσπαθούν να μείνουν εντός αυτών των ορίων με όλες ή τουλάχιστον τις περισσότερες συσκευές τους. Όπως η Samsung για παράδειγμα.

Από την άλλη, υπάρχουν και εταιρείες που θεωρούν ως καλή τιμή SAR το 1.6 και αυτό χρησιμοποιούν ως βάση τους. (Huawei/Nokia/Xiaomi).

Τα Κινητά με το Χαμηλότερο SAR

Τα κινητά με το χαμηλότερο SAR είναι κατά βάση όλα εκείνα που δεν έχουν χαρακτηριστικά και δυνατότητες των σύγχρονων smartphones…

Μετά τη μεγάλη αυτή αλήθεια, πάμε να δούμε και ποια σύγχρονα κινητά έχουν Χαμηλό SAR και τα οποία θα τα αγοράσει κάποιος το 2022 χωρίς να ντρέπεται να τα κρατά στο χέρι του.

  • SAMSUNG NOTE 10 PLUS — 0.21 SAR
  • SAMSUNG NOTE 10 ———- 0.22 SAR
  • SAMSUNG GALAXY A80 —– 0.22 SAR
  • SAMSUNG GALAXY A72 —– 0.23 SAR
  • LG G7 ThinQ ——————- 0.24 SAR
  • SAMSUNG GALAXY S20 FE — 0.24 SAR
  • SAMSUNG GALAXY S10 5G — 0.26 SAR
  • Motorola RAZR 5G ————- 0.27 SAR
  • SAMSUNG GALAXY A50 ——- 0.27 SAR

Όπως βλέπετε, η Samsung ΕΥΚΟΛΑ και ΑΒΙΑΣΤΑ κατατροπώνει κάθε αντίπαλο με αρκετά μοντέλα της να συγκαταλέγονται ανάμεσα σ’ αυτά με το χαμηλότερο δείκτη SAR.

Εδώ να επαναλάβω ότι υπάρχουν και άγνωστα, μη δημοφιλή κινητά τα οποία έχουν κάτω από 0.2 SAR, αλλά – δυστυχώς – δεν μπορούν να αποτελέσουν βιώσιμες εναλλακτικές για τους περισσότερους από εμάς.

Πάμε τώρα να δούμε και…

Τα Κινητά με το Υψηλότερο SAR

Για εσένα αγαπητέ αναγνώστη που ούτε κοίταξες, ούτε πρόκειται να κοιτάξεις τα επίπεδα SAR του επόμενου κινητού σου, καμμία λίστα δεν σε επηρεάζει.

Θα διαλέξεις απλά το κινητό που σου κάνει περισσότερο. Όμως για όσους θέλουν να έχουν και μια εικόνα για το ποια κινητά έχουν τις υψηλότερες τιμές SAR… ιδού:

  • NOKIA 9 ———————– 0.88 SAR
  • SAMSUNG S10 —————- 0.93 SAR
  • HUAWEI P30 PRO ————- 0.99 SAR
  • SAMSUNG S10 PLUS ———- 1.06 SAR
  • IPHONE 11 ——————— 1.14 SAR
  • IPHONE 11 PRO —————- 1.15 SAR
  • ZTE BLADE Z MAX ————- 1.17 SAR
  • XIAOMI MI NOTE 10 ———– 1.19 SAR
  • LG G8X THINQ —————— 1.29 SAR
  • REDMI K20 PRO —————– 1.33 SAR
  • GOOGLE PIXEL 4 —————– 1.34 SAR
  • GOOGLE PIXEL 4 XL ————- 1.39 SAR
  • ONEPLUS 7T PRO —————- 1.39 SAR
  • ONEPLUS 7T ——————— 1.40 SAR

Αυτό με τα OnePlus ήταν μεγάλος χτύπος για εμένα προσωπικά, αλλά τεσπα θα το ξεπεράσω. Θα αρχίσω να κάνω πράξη τις παρακάτω συμβουλές.

Συμβουλές για το…

ΠΩΣ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΕΤΕ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Πρώτα-πρώτα θα πρέπει να σταματήσετε να μιλάτε για πάνω από 30 λεπτά. Τώρα για να πούμε την αλήθεια, για εμάς τους άντρες αυτό είναι παιχνιδάκι. Για το έτερον ήμισυ, από την άλλη, είναι βάσανο.

Αν από την άλλη δεν τα καταφέρνετε και τόσο καλά με τη διάρκεια των κλήσεών σας, οι οποίες τις περισσότερες των περιπτώσεων ξεπερνούν το μισάωρο, τότε υπάρχει λύση: Πάρτε hands-free.

Φυσικά, το βράδυ όταν κοιμάστε αλλά και γενικά μέσα στην ημέρα, κρατήστε το κινητό όσο γίνεται πιο μακριά από το κεφάλι και το σώμα σας.

Τώρα που είναι και της μόδας μετά την πανδημία, επιλέξτε video κλήσεις αντί για τις συμβατικές, ώστε να έχετε το κινητό μακριά από το κεφάλι/αυτιά σας.

Και τέλος, μπορείτε πολύ απλά να χρησιμοποιείτε μηνύματα για να επικοινωνήσετε. Ο Άγγελος κι εγώ ζήτημα είναι να έχουμε μιλήσει 10 φορές όλα αυτά τα χρόνια από το τηλέφωνο. 🙂

Τέλος υπάρχει και η πιο δημοκρατική απ’ όλες τις λύσεις –> ΜΗΝ ΜΙΛΑΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ. 🙂

Βρείτε τα επίπεδα SAR του δικού σας κινητού

Αυτό γίνεται πολύ εύκολα κάνοντας ένα απλό search στην google με το όνομα του κινητού σας και τις λέξεις “SAR levels” δίπλα του.

Επί παραδείγματι, έβαλα να δω η ONEPLUSάρα μου, το 8 Pro, τι “πουλιά” πιάνει και με χαρά είδα ότι είναι αρκετά κάτω σε σχέση με το 7t Pro που είδαμε πιο πάνω.

Από την άλλη, το Pixel 6 που είχε ο Άγγελος και το έδωσε – έχει αρκετά πιο υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας.

Όμως και πάλι, πρέπει να επαναλάβω ότι αυτό το νούμερο αυτό καθ’ αυτό δεν παίζει και τόσο σημαντικό ρόλο, αφού δεν μας λέει σε καμμία περίπτωση το σύνολο της καθημερινής ακτινοβολίας που δεχόμαστε.

Υπάρχει και ο παλιός μεν, αλλά πάντα αξιόλογος ΟΔΗΓΟΣ του Τι είναι ο δείκτης SAR και τι πρέπει να προσέχετε πριν αγοράσετε μια συσκευή.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να επιβεβαιώσετε όσα βρήκατε.

Κατ’ αρχάς μπορείτε να κοιτάξετε στο βιβλιαράκι του κινητού σας. Ναι, υπάρχει στη συσκευασία, αν και δεν έχω συναντήσει ακόμα κάποιον που πραγματικά να έχει κάτσει να το ανοίξει.

Πόσο μάλλον να το διαβάσει…

Να η ευκαιρία λοιπόν. Κι αν το έχετε χάσει (πετάξει δλδ) τότε ίσως να το βρείτε σε μορφή .pdf στο διαδίκτυο. Ειδικά αν είναι μεγάλου κατασκευαστή.

Μπορείτε να κοιτάξετε και στη βάση δεδομένων του FCC αλλά σε γενικές γραμμές έχει μείνει αρκετά πίσω τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον, πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή του κινητού σας, ή – σπάνια – και στις ρυθμίσεις του ίδιου του κινητού.

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Τα επίπεδα SAR είναι ένας δείκτης που ο καθένας καλό είναι να ελέγχει και να έχει υπόψη του, ώστε ανάλογα να προσαρμόζει και τη χρήση του κινητού του.

Δεν υπάρχει λόγος να μην χαρείς ένα ακριβό, ωραίο και δυνατό κινητό, το οποίο όμως έχει υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας.

Αρκεί να το γνωρίζεις και στη συνέχεια να αγοράσεις ακουστικά bluetooth ή απλά hands-free και να μην το έχεις συνέχεια κοντά στο κεφάλι και στον εγκέφαλο.

Τα τελευταία χρόνια πάντως, οι κατασκευαστές κάνουν φιλότιμες προσπάθειες για να παρουσιάσουν μοντέλα με μειωμένο SAR.

Αυτό από μόνο του είναι αρκετά ενθαρρυντικό και για το μέλλον.

Nikos Ber
Σχολιάστε πρώτος

Leave a reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Angroid.gr
Logo