Anbernic RG503 Review : Μια όμορφη οθόνη, δε μπορεί να καλύψει τις αδυναμίες του.

3

Μετά την εμφάνιση του Steam Deck τα φορητά emulators consoles έχουν πάρει τα πάνω τους, αφού όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν πόσο καλή ιδέα είναι να έχεις στην άκρη του χεριού σου χιλιάδες παιχνίδια, προσβάσιμα παντού και πάντα.

Το Anbernic RG503 είναι ένα απο τα νεότερα handhelds της γνωστής, στο χώρο, εταιρίας, που για μεγάλο πούλεν του, έχει την πανέμορφη για την κατηγορία OLED οθόνη του. Είναι αρκετή; Όπως διαβάσατε στην τίτλο, όχι, αλλα πάμε να δούμε και το γιατί.

Κατασκευή-Εργονομία

Η κονσόλα της Αnbernic είναι φτιαγμένη απο σκληρά πλαστικά, οπότε απο εμφάνιση μην περιμένετε και πολλά.

Τουλάχιστον είναι εξαιρετικά ελαφριά (236 γραμμάρια) , και εργονομικότατη, οπότε τα δύο βασικά πράγματα που πρέπει να έχει κάτι που κρατάτε συνεχώς στα χέρια, τα έχει, και με το παραπάνω.

Η συναρμογή είναι καλή, δεν υπάρχουν τριξίματα, ενώ δεν είναι και εύκολο να λυγίσει ακόμα και αν κάτσετε πάνω του. Απο κατασκευής, με λίγα λόγια, είναι αρκετά καλά τα πράγματα.

Γύρω-γύρω απο την κονσόλα θα βρείτε ένα σκασμό πράγματα. Αρχικά στην πρόσοψη, εκτός απο την οθόνη 4.95″, για την οποία θα μιλήσουμε στη συνέχεια, έχει τα 4 βασικά κουμπιά (ABYX) ένα D-pad , στα Start/Select και ένα LED που σας δείχνει την κατάσταση λειτουργίας του RG503.

Στο κάτω μέρος της πρόσοψης, θα βρείτε και δύο αναλογικούς μοχλούς, η οποίοι δεν είναι καθόλου άσχημοι, αλλα η θέση τους, τους κάνει ΤΕΡΜΑ ΑΒΟΛΟΥΣ, αν χρειαστεί να τους χρησιμοποιήσετε ταυτόχρονα. για παραπάνω απο 10 δευτερόλεπτα σερί.

Στην πάνω πλευρά της κονσόλας, θα βρείτε δύο USB-C θύρες, μια για φόρτιση, και μια για OTG, μια θύρα ακουστικών, μια Mini-HDMI θύρα και τα 4 Shoulder buttons, τα οποία είναι στην ίδια ευθεία, κάτι που και πάλι προκαλεί “κράμπες” σε παιχνίδια που τα χρησιμοποιούν πολύ. Ευτυχώς δεν είναι πολλά αυτά.

Στην βάση του, θα βρείτε τα 2 στέρεο ηχεία του Anbernic RG503, τις δύο υποδοχές για MicroSD (η μια περιλαμβάνει το OS και η άλλη απλά τις ROMS) και δυο κουμπιά ακόμα. Το Reset, και το F Key, που είναι απο μόνο μια απόδειξη ότι η Anbernic έχει βάλει τα κουμπιά πάνω στην κονσόλα στην τύχη.

Το F Key, είναι απο τα πιο χρήσιμα στην κονσόλα, αλλα λειτουργεί σε συνδυασμό με τα κουμπιά της πρόσοψης, κάτι που απαιτεί γυμναστική στα δάχτυλα, ενώ πολλές φορές πάνω στο ζόρι μου πάτησα το Reset που είναι ακριβώς δίπλα. Αυτός που σκέφτηκε αυτό το τρομερό σχέδιο πρέπει να έχει δυο βδομάδες πονοκέφαλο απο τις κατάρες μου.

Παρά το άβολο της τοποθέτησης τους, όλα τα κουμπιά είναι καλής ποιότητας

Οθόνη

Ας επιστρέψουμε όμως στην πρόσοψη για να πούμε για ένα απο τα καλύτερα κομμάτια της συσκευής. Η Anbernic έχει τοποθετήσει μια OLED οθόνη 4.95″ με ανάλυση 960 x 544 pixels, και -όχι τυχαία- θυμίζει υπερβολικά την οθόνη του Sony PS Vita.

Τα χρώματα είναι ζωντανά, η φωτεινότητα ικανοποιητική, και γενικά η οθόνη του RG503 είναι ένα επίπεδο πάνω, απο το σύνολο σχεδόν των παρόμοιων προτάσεων.

Δεν είναι οθόνη αφής, αφού το λογισμικό της κονσόλας είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να το χειρίζεστε με άνεση με τα χειριστήρια της συσκευής.

Λογισμικό-UI

Μια και είπαμε για λογισμικό, ας μιλήσουμε λίγο και για αυτό.

To προεγκατεστημένο OS είναι μια Custom έκδοση Linux, η οποία τρέχει γρήγορα στο Hardware του Anbernic RG503 αλλα σε καμία περίπτωση σταθερά. Πάρα πολλές φορές τα παιχνίδια κρασάρουν στο ξεκίνημα, ακόμα περισσότερες φορές η συσκευή αδυνατεί να διαβάσει τις SD μετά απο ξύπνημα, κάτι που ίσως να είναι και θέμα της MicroSD, αλλα δοκίμασα και μια δική μου, οπότε δύσκολο να πέσαμε σε δύο ελαττωματικές SD σερί.

Το UI του, είναι εύκολο, με τα Emulators να είναι χωρισμένα με τάξη, και το λογισμικό να σας δίνει τη δυνατότητα να κατεβάσετε artworks για ολα τα παιχνίδια.

Μεγάλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν ΠΟΛΛΕΣ επιλογές, και πολλές απο αυτές δεν θα έχετε ιδέα τι κάνουν μέχρι να τις δοκιμάσετε, οπότε ετοιμαστείτε για ΠΟΛΥ ψάξιμο τις πρώτες ώρες που θα το έχετε στα χέρια σας.

Το τελευταίο μου παράπονο εδώ, είναι οτι δεν έχετε δυνατότητα να δείτε το επίπεδο της μπαταρίας σε πραγματικό χρόνο, αφού η μπάρα στην κορυφή ανανεώνεται μόνο μετά απο επανεκκίνηση (!)

Ευτυχώς, για όλα αυτά υπάρχει εύκολη λύση, αφού για την κονσόλα της Anbernic θα βρείτε Ports απο πολύ πιο καλοφτιαγμένα OS όπως το JELOS και το ArkOS που εγκαθιστούνται πανευκολα, και σχεδόν εκμηδενίζουν αυτά τα προβλήματα.

Emulation

Η προσθήκη ROMS είναι εύκολη υπόθεση, αρκεί να έχετε Card Reader, αφού δυστυχώς δεν μπορείτε να συνδέσετε το Anbernic RG503 στον υπολογιστή σας .

O τετραπύρηνος Rockchip RK3566 με τους Cortex A55 πυρήνες, και το 1GB RAM που το συνοδεύουν είναι αρκετός για να τρέξει με περισσή άνεση τα παιχνίδια απο τους περισσότερους Emulators που έρχεται, αλλα τα πράγματα ζορίζουν όταν επιλέξετε παιχνίδια απο σχετικά “πρόσφατες” κονσόλες, όπως το PSP, το Nintendo DS, ή το N64.

Υπο συνθήκες, δε θα ήμουν τόσο προβληματισμένος απο αυτό, αλλα απο τη στιγμή που το Anbernic RG503 κοστίζει γύρω στα 130-140€ έχω μεγαλύτερες απαιτήσεις απο τη δυνατότητα emulation, αφού καλή η οθόνη, αλλα τι να την κάνεις αμα σηκώνει μόνο Mame και SNES; Αυτό το κάνεις και με φτηνότερα μηχανήματα.

Πληροφοριακά, προεγκατεστημένους, θα βρείτε Emulators για :

  • NES
  • SNES
  • Nintendo 64
  • Gameboy, Gameboy Color, Gameboy Advance
  • Nintendo DS
  • OpenBor
  • MAME
  • PC Engine
  • Sega Master System
  • Sega MegaDrive
  • Sega Game Gear
  • Sega Dreamcast
  • Neo Geo
  • Neo Geo Pocket
  • Playstation
  • PSP
  • Capcom System I,Capcom System II, Capcom System III
  • MSX και
  • Final Burn Neo.

Όπως βλέπετε η λίστα είναι μεγάλη. και περιλαμβάνει συνολικά περισσότερα απο 30.000 παιχνίδια που θα βρείτε προ εγκατεστημένα στη δεύτερη MicroSD.

Έχει όλα όσα περιμένετε απο ένα Emulator Console, όπως τα Save/Load States, τα οποία όμως δε θα σας πει κανείς πως γίνονται, αφού απαιτεί συνδυασμούς με το F Key. Γενικά κρατήστε το F+Β που ανοίγει το menu που περιλαμβάνει τις περισσότερες επιλογές, και το F + R2 που εμφανίζει τα FPS για να δείτε ποσο καλά αποδίδει ανα παιχνίδι το RG503.

Streaming με το Moonlight.

Ένας απο τους λόγους που αγόρασα το Anbernic RG503 εκτός της OLED οθόνης, ήταν η υποστήριξη για το Moonlight, το οποίο το μετατρέπει πρακτικά σε ένα Streaming Device, που μπορεί να παίξει τα παιχνίδια απο διάφορες πηγές, όπως το Steam με τη βοήθεια του υπολογιστή σας.

Εδώ αντιμετώπισα δυο προβλήματα, ένα που περίμενα, και ένα.. έκπληξη.

Το πρώτο, αυτό που περίμενα, είναι ότι το Moonlight χρησιμοποιεί το GeForce Experience για το Streaming, οπότε απαιτεί κάρτα γραφικών της Nvidia, αλλα για αυτό υπάρχει λύση, ακόμα και αν έχετε AMD GPU.

Το δεύτερο πρόβλημα ήταν οτι το Moonlight…. δεν υπήρχε πουθενά στη συσκευή.

Σε όσα βίντεο τσέκαρα, σε όσα Hands-on έψαξα, το menu είχε επιλογή για το Moonlight, και το δικό μου, απλά δεν το είχε, οπότε έμεινα με τη χαρά. Και αυτό το πρόβλημα βέβαια το έλυσα εγκαθιστώντας την ArkOS.

Αφού τα κατάφερα να τα συνδέσω, κατάφερα να παίξω αρκετά παιχνιδάκια μέσω του Steam Link, με την ποιότητα να είναι ικανοποιητικότατη, αλλα η θέση των αναλογικών μοχλών να είναι κομματάκι μαχαιριά για τα μοντέρνα παιχνίδια που κατά 90% θεωρούν δεδομένο ότι θα έχετε πάντα τα χέρια σας επάνω τους.

Αν θέλετε, μπορείτε πάντως, και αυτό έχει σημασία.

Αυτονομία – Έξτρα δυνατότητες

Στο εσωτερικό του RG503 θα βρείτε μια μπαταρία 3500mAh , η οποία σύμφωνα με την Anbernic μπορεί να το κρατήσει ζωντανό για περίπου 6 ώρες παιχνιδιού, που στην πράξη είναι κάτι λιγότερο απο 4 αν δεν το πολύ-ζορίσετε, και πιο κοντά στις 3.5 ώρες αν του βάλετε δύσκολα και φουλ φωτεινότητα.

Στα εξτραδάκια του, μπορείτε να βάλετε το Dual Band WiFi, που έχει κυρίως για το Streaming όμως, αφού δεν έχει άλλη χρήση, και το Bluetooth 4.2, που φαντάζομαι οτι είναι εκεί για να συνδέσετε έξτρα χειριστήρια.

Το RG503 έχει και προεγκατεστημένο το KODI, αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε για να βλέπετε ταινίες , και κάπου εκεί τελειώνουν οι έξτρα απο το Emulation δυνατότητες του.

Επίλογος – συμπέρασμα

To Anbernic RG503 δεν είναι κακό μηχάνημα , ίσα ίσα, απλά για τα λεφτά που θα χρειαστεί να ξοδέψετε, έχει δυο βασικά προβλήματα. Το ένα είναι οτι σας αναγκάζει να ψαχτείτε για Custom Firmware για να δουλέψουν ολα όπως πρέπει, κάτι άκρως απαράδεκτο, και το άλλο, οτι οι επιδόσεις του είναι κομματάκι περιορισμένες.

Αν μπείτε στον κόπο για να βάλετε την ArkOS, η OLED οθόνη του θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω, οπως και τα αρκετά δυνατά στέρεο ηχεία του, και η τεράστια λίστα των παιχνιδιών που μπορεί να τρέξει ΚΑΛΑ, αλλα και η δυνατότητα Streaming μέσω του Moonlight.

Αν δεν θέλετε να μπλέξετε σε αυτόν τον κόπο, καλύτερα να το προσπεράσετε, αφού με το original OS του, τα προβλήματα παρά είναι πολλά.

Aggelos Pap
Aggelos Pap

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας, ή κάποια ερώτηση για το Android μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

Σχολιάστε πρώτος

Leave a reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Angroid.gr
Logo