Το Huawei P40 Lite είναι η συσκευή που κράτησα περισσότερο στα χέρια μου, πριν ξεκινήσω να γράφω το Review που θα διαβάσετε, γιατί αγαπητέ αναγνώστη, η οικογένεια των συσκευών P40, έχει μια μεγάλη ιδιαιτερότητα. Είναι Android χωρίς τη Google.
Αυτό δεν είναι το βασικό χαρακτηριστικό της συσκευής, αλλα είναι σίγουρα αυτό που θα απασχολήσει περισσότερο τους ενδιαφερόμενους για την απόκτηση του, και παρότι θα τα πούμε αναλυτικά πιο κάτω, η αλήθεια βρίσκεται στη μέση. ,
Δεν είναι κάτι που δεν θα καταλάβετε, ή θα συνηθίσετε μετά από λίγο καιρό, και ταυτόχρονα δεν είναι κάτι που θα πρέπει ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ να σας αποτρέψει απο την αγορά του.
Γιατί στο σύνολο του, το Huawei P40 Lite είναι μια καταπληκτική συσκευή για την κατηγορία του.
Huawei P40 Lite Unboxing
To P40 Lite έρχεται σε ένα μικρό τακτοποιημένο κουτί, που περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα.
Έχουμε τη συσκευή, η οποία έχει περασμένη ήδη πάνω μια ζελατίνα προστασίας, ένα καλώδιο φόρτισης, έναν φορτιστή 40W (ω ναι!!) και ένα ζευγάρι ακουστικά, που δεν έβγαλα καν από τη συσκευασία τους, γιατί δε μου γεμίζουν το μάτι καθόλου, αλλα παρόλα αυτά υπάρχουν.
Πλαστικό και όμορφο
Η νέα συσκευή της Huawei είναι κατασκευασμένη από πλαστικό, μια επιλογή που έκανε η Huawei, για να κρατήσει το κόστος χαμηλά, υποχωρώντας σε δευτερεύοντα χαρακτηριστικά όμως, όπως το υλικό κατασκευής της πλάτης, την ώρα που τα βασικά, όπως επιδόσεις, κάμερες και αυτονομία, είναι μάλλον στην κορυφή της κατηγορίας του.
Το Module των καμερών στην πλάτη είναι μικρό για να μην ενοχλεί, ενώ δεν προεξέχει και πολύ από την υπόλοιπη συσκευή.
Ο αισθητήρας αποτυπωμάτων είναι στο πλάι, κάτι που μάλλον τείνει να γίνει το νορμάλ σε συσκευές που δεν έχουν OLED οθόνες, και αποτελεί και το Power Button. Η ταχύτητα και η ακρίβεια του αισθητήρα είναι σε εξαιρετικά επίπεδα, και σπάνια θα χρειαστείτε δεύτερο σκανάρισμα.
Στη βάση του κινητού, θα βρείτε το μοναδικό ηχείο του P40 Lite, μαζί με την USB Type-C θύρα, και την θύρα ακουστικών, που μας τιμάει με την παρουσία της, παρότι το ραδιόφωνο απουσιάζει.
Στην αριστερή πλευρά, θα βρείτε τη θύρα των SIM, με μια κανονική θύρα, και μια υβριδική που μπορεί να δεχθεί είτε δεύτερη SIM, είτε Nano Memory Card για να επεκτείνετε την μνήμη της συσκευής.
Τέλος έχουμε την πρόσοψη, εκεί που θα βρείτε την πάρα πολύ καλή, IPS LCD οθόνη, 6.4″ της συσκευής, με FHD ανάλυση και πολύ καλή απόδοση χρωμάτων, ενώ φυσικά οι γωνιές θέασης είναι άριστες.
Στη πάνω αριστερή γωνία θα βρείτε μια-μεγαλούτσικη είναι η αλήθεια- τρύπα, στην οποία κρύβεται η εμπρόσθια κάμερα 16MP με Auto-HDR και πάαρα πολύ καλά αποτελέσματα για την κατηγορία της.
Αλλα γρήγορο. Πολύ γρήγορο.
Εκεί που το P40 Lite μεταμορφώνεται από πολύ καλό σε εντυπωσιακό, είναι στις επιδόσεις.
Στο εσωτερικό του θα βρείτε τον Kirin 810 της Hisilicon με 2 Cortex A76 πυρήνες στα 2.27Ghz, και 6 ακόμα Cortex A55 στα 1.88ghz.
Τα γραφικά αναλαμβάνει μια εξαπύρηνη Mali G52 MP6, ενώ ο μοναδικός συνδυασμός μνήμης που θα βρείτε, σας δίνει 6GB DDR4 μνήμης και 128GB UFS 2.1 ενσωματωμένης μνήμης.
Όπως είπαμε η διαθέσιμη μνήμη μπορεί να επεκταθεί εις βάρος της Dual SIM λειτουργίας, αλλα μάλλον δε θα χρειαστεί να το κάνετε, αφού τα 128GB είναι υπεραρκετά για την κατηγορία, και οι Nano Memory κάρτες της Huawei που χρησιμοποιεί το P40 Lite, είναι κομματάκι πανάκριβες.
Σε γενικές γραμμές, οι επιδόσεις της συσκευής είναι εξαιρετικές, και σίγουρα οι καλύτερες της κατηγορίας του, αφού το P40 lite πετάει στα μενού, οι εφαρμογές τρέχουν απροβλημάτιστα, και γενικά σε καμία φάση της συμβίωσης σας μαζί του, το P40 Lite δε σας θυμίζει ότι έχετε δώσει μόλις 170€ για να το αποκτήσετε.
Και με καλή κεντρική κάμερα…Για φωτογραφίες.
Σε παρόμοια πλαίσια κυμαίνονται και οι επιδόσεις της κάμερας, αφού στο μικρό-κομψό και απόλυτα συμμετρικό module των καμερών, θα βρείτε τέσσερις συνολικά αισθητήρες με τον κεντρικό να είναι στα 48MP F/1.8 με PDAF, και γύρω του να υπάρχουν ακόμα ένας 8MP με Ultrawide φακό και σταθερό focus, ένας Macro-Dedicated αισθητήρα 2MP, και ένας ακόμα 2MP, για δεδομένα βάθους.
Την ώρα που οι υπόλοιπες τρεις κάμερες, περνούν μάλλον αδιάφορες, ο κεντρικός αισθητήρας σώζει την κατάσταση σε μεγάλο βαθμό, μαζί με τη βοήθεια του Software της Huawei.
Σε κανονικές συνθήκες, η κεντρική κάμερα προσφέρει τελικό αποτέλεσμα 12MP μέσω Pixel Bining με τα χρώματα να είναι αρκετά πιστά, με ελαφρώς υπερκορεσμένο το μπλε στις περισσότερες των περιπτώσεων.
Γενικά όμως, οι φωτογραφίες είναι πάρα πολύ καλές, με καλή λεπτομέρεια και συνήθως εξαιρετική δυναμική αντίθεση και δύσκολα θα καταφέρετε καλύτερα αποτελέσματα με άλλη συσκευή σε αυτά τα λεφτά.
Από την άλλη στο βίντεο τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά, αφού σταθεροποίηση δεν υπάρχει, ούτε ψηφιακή, ενώ η καταγραφή βίντεο τερματίζει στα 1080P στα 30 FPS, οπότε ούτε 4K video έχετε, ούτε FHD στα 60FPS.
Στο διαθέσιμο Mode 1080@30FPS τώρα, αν δεν κινείστε και πολύ, και το φως είναι καλό, το βίντεο του P40 Lite δεν είναι άσχημο, αλλα τα ΑΝ σε αυτή την πρόταση πάρα είναι πολλά για να τα προσπεράσετε.
Με πλήρη συνδεσιμότητα
Σε ότι αφορά τη συνδεσιμότητα η μόνη ουσιαστική απουσία που θα βρείτε είναι το ραδιόφωνο, που κατά 99% δεν θα απασχολήσει κανένα, αλλα η πραγματικότητα είναι ότι λείπει.
Κατά τα άλλα, θα βρείτε Dual SIM λειτουργία με διαθέσιμες όλες τις απαιτούμενες μπάντες για 2G/3G/4G στην χώρα μας, όπως και Dual Band Wifi,Bluetooth 5.0, GPS με A-GPS και NFC.
Όπως είπαμε, το P40 Lite έχει θύρα ακουστικών και μια USB Type-C θύρα, για φόρτιση και μεταφορά δεδομένων.
ΚΑΙ ΦΟΡΤΙΣΗ 40W!!
Εκεί μπορείτε να συνδέσετε τον φορτιστή της συσκευασίας, ο οποίος φτάνει τα 40W, κάτι που αποκλείεται να βρείτε σε συσκευές ακόμα και διπλάσιου κόστους, με αποτέλεσμα το 70% των 4200mAh της μπαταρίας του να γεμίζει σε μόλις μισή ωρίτσα, κάτι που δεν είναι ΜΟΝΟ ανακοίνωση του marketing της Huawei, αλλα η πραγματικότητα.
Στο σύνολο της, η αυτονομία της συσκευής είναι εξαιρετική, και η μιάμιση μέρα χρήσης, βγαίνει σχετικά άνετα τις περισσότερες φορές, αλλα ακόμα και αν το φτάσετε στα όρια του, η ταχύτητα φόρτιση σας λύνει τα χέρια.
Huawei P40 Lite Software
Και σιγά σιγά φτάσαμε στον τομέα φωτιά. Το Software.
To Huawei P40 Lite έρχεται με την ΕΜUI 10.1 η οποία είναι βασισμένη στο Android 10 μεν, χωρίς τα Google Services δε, κάνοντας τη την πρώτη συσκευή που μπορεί εύκολα να προμηθευτεί κανείς, για να μάθει πως μπορεί να είναι το Android χωρίς την Google.
Όπως είπαμε και στην αρχή, η απουσία της Google και των υπηρεσιών της, είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ πρόβλημα. Ή και όχι.
Ανάλογα με το πόσο δεσμευμένοι είστε ήδη στο οικοσύστημα της Google.
Στην περίπτωση μου, ο ένας μήνας και κάτι, συμβίωσης μου με το P40 Lite, ήταν γεμάτος προβλήματα και ανάγκη για υποχωρήσεις εκ μέρους μου.
Έχασα το Youtube, το οποίο ήταν προσβάσιμο πλέον μόνο μέσω Browser, έχασα τον Chrome, ο οποίος είναι γεμάτος με αποθηκευμένους κωδικούς που αναγκάστηκα πολλές φορές να επαναφέρω, γιατί δε θυμόμουν, έχασα το Gboard το οποίο όλως περιέργως ήταν και αυτό που με προβλημάτισε περισσότερο από όλα.
Κυρίως όμως, έχασα πράγματα που χρησιμοποιούσα χωρίς να σπουδαιολογώ στην καθημερινότητα μου, όπως το Street View, τη δυνατότητα να κάνω Cast σειρές στην τηλεόρασή μου, τη σύνδεση της συσκευής μου με το Chromecast και το Xiaomi Mi TV Box, την δυνατότητα να έχω πρόσβαση σε χιλιάδες φωτογραφίες του παρελθόντος μέσω του Google Photos, που χρησιμοποιώ κατά κόρον λόγο του ότι αλλάζω πολύ συχνά συσκευές μέχρι τα Saves μου από παιχνίδια που είχαν αποθηκευτεί στο Google Play Games.
Για κάποιον σαν και εμένα, που είναι πλέον συνδεδεμένος με τις υπηρεσίες της Google σε βαθμό εξάρτησης, η μετάβαση σε ένα Non-Googled Android, όπως αυτό της Huawei απαιτεί χρόνο, υπομονή, προσπάθεια και υποχωρήσεις.
Ταυτόχρονα, για κάποιον που δεν είναι βυθισμένος τόσο βαθιά στην Google-τρύπα, η Huawei έχει κάνει εξαιρετική δουλειά για να προσφέρει αυτό ακριβώς που χρειάζεται κάποιος σε μια τέτοια περίπτωση.
Εναλλακτικές.
Το App Gallery είναι η εναλλακτική για το Google Play και μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερες εφαρμογές προστίθενται στις λίστα των διαθέσιμων για απευθείας εγκατάσταση από το ψηφιακό κατάστημα της Huawei χωρίς να ψάχνετε γύρω γύρω.
Ο καλύτερος τρόπος βέβαια, είναι να χρησιμοποιήσετε το Petal Search, που πρόσθεσε πρόσφατα η Huawei στα κινητά της, το οποίο αναζητεί apks από έμπιστες πηγές, όπως το APK Pure και το APKmirror, και εγκαθιστά αυτόματα τις εφαρμογές στο κινητό σας, ακόμα και αν δεν υπάρχουν στο App Gallery.
Έτσι αντί για το Youtube μπορείτε να βάλετε το Vanced , ή το Newpipe , τα Google Maps αντικαθίστανται απο τα Here Maps, την θέση του Google Assistant έχει πάρει ο Huawei assistant και το Gboard έχει κάνει χώρο στο Swiftkey.
Σε ότι αφορά τους Browser, εκτός από τον Huawei Browser θα βρείτε επίσημα και τον Opera, ενώ μέσω του Petal Search μπορείτε να βρείτε πολύ εύκολα και τον Firefox.
Το θέμα βέβαια, είναι το κατά πόσο μπορούν να αντικαταστήσουν αυτές οι εφαρμογές τις εφάμιλλες της Google, γιατί καλό το Here Maps, αλλα σε καμία περίπτωση ΤΟΣΟ καλό, όσο το Google Maps, ενώ στη σύγκριση Huawei Assistant, και Google Assistant, δε χρειάζεται καν να μπω σε λεπτομέρειες, για να σας πω ποιος κερδίζει.
Το πρόβλημα μεγεθύνεται και άλλο, όταν καταλάβετε ότι ακόμα και εφαρμογές που ΔΕΝ είναι της Google, δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά (ή και καθόλου) στην ΕMUI, γιατί χρησιμοποιούν APIs της Google, τα οποία φυσικά δεν υπάρχουν, οπότε έχετε εφαρμογές που δυσλειτουργούν, ή έχουν θέμα με τις ειδοποιήσεις , επειδή βασίζουν τη λειτουργία τους σε APIs της Google.
Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε Sideload τα Google Maps, αλλα δεν μπορείτε να αποθηκεύσετε διευθύνσεις,ενώ το Castbox που χρησιμοποιώ για τα Podcasts, δεν κατεβάζει αυτόματα νέα επεισόδια, αφού χρειάζεται Google Services για αυτή τη λειτουργία, παρότι γενικά δουλεύει κανονικά.
Σε γενικές γραμμές πάντως, οι πιο σημαντικές Μη-Google εφαρμογές για τους περισσότερους, όπως το FB, το Twitter, το Instagram, το tik-tok(τι γράφω ρε) το Office, το Snapchat, Viber, Telegram, Messenger, Netflix κτλ είναι διαθέσιμες, είτε από το App Gallery είτε από το Petal Search, οπότε το 90% της δουλειάς σας θα γίνει. Το πρόβλημα είναι το υπόλοιπο 10%.
Βγάζοντας από τη μέση το θέμα με τη Google, η EMUI, έχει πολλές επιλογές, καθαρά μενού, ζωντανά χρώματα και γενικά εμφάνιση που κάνει τη χρήση του κινητού ευχάριστη.
Ίσως λίγο πιο φραμπαλάδικο από ότι θα ήθελα ιδανικά, αλλα σίγουρα όχι κάτι που θα σας απομακρύνει από την επιλογή του ως επόμενη συσκευή σας.
Να το πάρεις ή να μην το πάρεις;
Το P40 Lite κοστίζει περίπου 170€ αυτή τη στιγμή στα Ελληνικά καταστήματα, με την συσκευή της Huawei να είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ για τέτοιο κόστος, με το σημαντικότερο λόγο φυσικά που έχει πέσει τόσο χαμηλά να είναι η απουσία των Google Apps και Services.
Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός, ότι το Huawei P40 Lite, είναι το πιο γρήγορο κινητό στην κατηγορία του, με πολύ καλή οθόνη και εξίσου καλή κάμερα, που φορτίζει με 40W και τον ταχυφορτιστή στο πακέτο, οπότε το μοναδικό εμπόδιο είναι στο κομμάτι του Software. Εγώ δεν μπόρεσα να αλλάξω όλη μου την καθημερινότητα για χάρη της Huawei. Εσείς ίσως τα καταφέρετε.
Όσοι δεν τα καταφέρετε, η Redmi να είναι καλά, με το Redmi Note 9s και το Redmi note 9 Pro που μπορούν να σας δώσουν την ίδια σχεδόν απόδοση με βάση της αξία τους, και φυσικά Google Services.