Oneplus X Review

1
gshoper-single-day-offers

Η Oneplus έκανε πριν σχεδόν δυο χρόνια το μπάμ , με το Oneplus One. Λίγο η αρχική συνεργασία της με τη CyanogenMod, λίγο τα εξαιρετικά Specs της συσκευής σε σχέση με την τιμή του, και λίγο αυτό το τρισκατάρατο σύστημα των προσκλήσεων, που για κάποιο λόγο την πρώτη φορά κατάφερε να κάνει την εταιρία ακόμα πιο γνωστή.

Το φετινό Oneplus Two ήταν η φυσική συνέχεια του απόλυτα επιτυχημένου πρώτου μοντέλου, εκτός αυτού ομως, η Oneplus αποφάσισε να μπεί δυναμικά και στην μεσαία κατηγορία με το Oneplus X.

Είναι το Oneplus X το καλύτερο Mid-range της αγοράς οπως θέλει η Oneplus να πιστέψουμε; Η απάντηση είναι όχι, αλλα το γιατί, θα το δούμε στη συνέχεια.

Ποιότητα Κατασκευής- Design

Το Design, τα υλικά κατασκευής, και η σύνδεση τους, είναι μάλλον το πιο εντυπωσιακό κομμάτι του Oneplus X(μαζί με την οθόνη).

Η συσκευή συνδιάζει κράμματα μετάλλων και γυαλί για να παρουσιάσει ένα εξαιρετικό σύνολο που δύσκολα θα σας αφήσει παραπονεμένους, όσες απαιτήσεις και αν έχετε απο την εμφάνιση του κινητού σας.

Οι μαζεμένες διαστάσεις σε συνδιασμό με το  γυαλί μπρός και πίσω, τις στρογγυλεμένες γωνίες, τις καθαρές γραμμές και τη μίνιμαλ προσέγγιση των Designers της κινέζικης εταιρίας έχουν ως αποτέλεσμα το Oneplus X είναι πραγματική ευτυχία για το μάτι και για το χέρι.

Στην πρόσοψη, η οθόνη 2.5D αγγίζει τα όρια του μεταλλικού σκελετού, με τα περιθώρια να είναι αρκετά μικρά, κάτι που κάνει το σύνολο εντυπωσιακότατο. Κάτω απο την οθόνη βρίσκονται τα 3 capacitive Buttons τα οποία θα δυσκολευτείτε να εντοπίσετε αμέσως.

Στην αρχή θα χρειαστεί λίγος χρόνος παραπάνω να τα συνηθίσετε, και να τα βρίσκετε εύκολα, το οτι είναι τόσο καμουφλαρισμένα όμως δεν είναι κακοτεχνία. Αντίθετα, οι άνθρωποι της Oneplus σας δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε αυτά ή On-screen Buttons αν τα προτιμάτε, με την εναλλαγή τους να πραγματοποιειται απο τις ρυθμίσεις της συσκευής.

Η πλάτη της συσκευής καλύπτεται εξ’ολοκλήρου απο γυαλί με το Logo της Oneplus να δεσπόζει στο κέντρο και λίγο προς τα πάνω. Πάνω αριστερά βρίσκεται η κάμερα και το Led Flash. Αντίθετα με ότι συμβαίνει συνήθως με συσκευές που έχουν γυάλινη πλάτη, του Oneplus X, ουδε μία φορά προσπάθησε να μου “ξεγλυστρήσει” μέσα απο τα χέρια ή να το πάρει η κατηφόρα πάνω στο γυάλινο τραπέζι του σαλονιού.

oneplus-x-cases

Σε περίπτωση που το γυαλί δεν είναι το υλικό που προτιμάτε, η Oneplus έχει διαθέσιμες και θήκες με bamboo, παλίσανδρο(Rosewood, απλά το παίζω έξυπνος και το έψαξα στο Google) μαύρη βερικοκιά κ.α

Πέρα απο τα Volume buttons και το Power Button στα δεξιά της συσκευής, στην άλλη πλευρά θα βρείτε το Alert Slider, το οποίο σας δίνει τη δυνατότητα εναλλαγής μεταξύ Do Not Disturb mode, priority-only notifications, και normal mode, κάτι που είναι ιδιαίτερο χρήσιμο τα βράδια, αφού σταματάει τις ειδοποιήσεις απο κοινωνικά δίκτυα, παιχνίδια ή mails, αλλα επιτρέπει στο ξυπνητήρι να χτυπήσει το πρωί.

Οθόνη- Διαστάσεις

Το δεύτερο γαλόνι του Mid-ranger της Oneplus είναι η οθόνη του.

Το Oneplus X έχει οθόνη 5″, τεχνολογίας AMOLED , Full HD ανάλυσης με επίστρωση Corning Gorilla Glass 3.0.

Με μέγιστη φωτεινότητα τα 300 nits η χρήση της συσκευής κάτω υπο έντονη ηλιοφάνεια αποδεικνύεται  δυσκολότερη απο οτι θα έπρεπε, παρόλα αυτά η AMOLED οθόνη του Oneplus X, είναι στολίδι πάνω στη συσκευή, με το απόλυτο μαύρο που προβάλει να δένει απίστευτα με τα μικρά Bezels της συσκευής.

Πέρα απο το μαύρο τα υπόλοιπα χρώματα παρουσιάζονται λίγο περισσότερο ζωντανά απο οτι θα έπρεπε, κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό, αντίθετα με την αυτόματη φωτεινότητα, που για κάποιο λόγο (Software;) είναι αρκετά αλλοπρόσαλλη.

Οι διαστάσεις του Oneplus X είναι αναμενόμενα μικρές λόγο της μικρής οθόνης, με τα νούμερα (140.3 x 69.1 x 6.9 mm , 138 γραμμάρια) να μην καταφέρνουν να φανερώσουν, σε πρώτη ανάγνωση, το πόσο άνετη είναι η συσκευή στο χέρι.

oneplusx-size

Οπως είπαμε, αρκετά μικρά είναι και τα περιθώρια της οθόνης, με το 70% της πρόσοψης να καλύπτεται την οθόνη.

SoC – Επιδόσεις

Στο εσωτερικό του Oneplus X υπάρχει ένα περσινό SoC, μια επιλογή της Oneplus που μπορεί να ξενίσει αρκετούς, ωστόσο δεν έγινε τυχαία.

Αρχικά, δε μιλάμε για οποιοδήποτε περσινό SoC, αλλα το κορυφαίο 32bit System On Chip της περασμένης γενιάς Snapdragon 801 της QualComm. Η επιλογή του έγινε αφού ήταν αυτό που τροφοδοτούσε και το Oneplus One, με ορισμένα πλεονεκτήματα αυτού του συνδιασμού να είναι:

  1. Το ξεστοκάρισμα των SoC που περίσσεψαν στην Oneplus
  2. Tη μείωση του κόστους
  3. Το γεγονός οτι η Oneplus ξέρει ήδη τα όρια του εν λόγω SoC και τα εκμεταλλεύεται
  4. Η Oxygen OS είναι Optimized για τον Snapdragon 801 κάτι που ελαχιστοποιεί τα πιθανά bugs.

Στην πράξη, παρουσιάζονται αρκετά προβλήματα, αφού δυστυχώς τα Bugs τελικά δε λείπουν, το SoC παρά τη δύναμη του, είναι πιο ενεργοβόρο απο αυτά της νέας γενιάς, ενώ στο κομμάτι του Marketing, όπως και αν το κάνεις, το περσινο SoC, είναι περσινό.

Δυστυχώς, υπάρχουν και αρκετές ελλείψεις λόγω του παλιού Chipset, όπως το Dual band WiFi, η ασύρματη φόρτιση ή το Quick Charge οποιασδήποτε μορφής.

Τον τετραπύρηνο επεξεργαστή στα 2.3Ghz συνοδεύουν 3GB RAM(υπάρχει έκδοση με 2GB RAM, εγώ στα χέρια μου όμως έχω αυτή με τα 3GB) και η Adreno 330, ενώ η ενσωματωμένη μνήμη της συσκευής είναι 16GB, με τα 11GB περίπου να είναι διαθέσιμα στο χρήστη.

Αν θέλετε να επεκτείνεται τον χώρο αποθήκευσης, μπορείτε να θυσιάσετε την υποδοχή της δεύτερης κάρτας SIM για να τοποθετήσετε μια MicroSD. Εδώ συνάντησα και ένα σημαντικό Bug, αφού μέχρι την περασμένη εβδομάδα και την κυκλοφορία της Oxygen 2.1.3 το σύστημα αρνιόταν πεισματικά να δεί την κάρτα μνήμης που το File Manager εντόπιζε κανονικά.

Ολα τα παραπάνω, επιτρέπουν στη συσκευή να πιάσει κάτι περισσότερο απο 37.000 πόντους στο Antutu, αυτό που μετράει ομως είναι η ταχύτατη απόκριση της συσκευής σε καθημερινή χρήση, με ορισμένα ανεξήγητα κολλήματα να κάνουν που και που την εμφάνιση τους. Ευτυχώς με κάθε update αυτά τα κολλήματα μειώνονται ακόμα περισσότερο, κάτι που προδίδει οτι το πρόβλημα έγκειται στο Software, και όχι στις επιδόσεις του SoC.

Κάμερα- Ήχος

Στα χαρτιά η κεντρική κάμερα του Oneplus X είναι αρκετά αξιόλογη. Έτσι στην πλάτη της συσκευής φωλιάζει ένα αισθητήρας 13MP ISOCELL με Phase Detection autofocus, το οποίο καταφέρνει να εστιάσει ταχύτατα, aperture F/2.2 και μονό LED Flash.

Η εφαρμογή της κάμερας του X είναι αρκετά απλή , χωρίς να χάνει ίχνος της χρηστικότητας της, προσφέροντας σας αρκετά Modes, οπως Time Lapse, Slow Motion, Panorama, HDR, ενώ συνεχόμενο πάτημα του Shutter Button μπορεί να τραβήξει μέχρι και 20 συνεχόμενες φωτογραφίες.

Το Focus οπως είπαμε είναι ταχύτατο,  και το Lag στο ViewFinder και κατα τη λήψη είναι ανύπαρκτο ,κάνοντας το Oneplus X εξαιρετικό για τη λήψη μιας γρήγορης φωτογραφίας.

Η γενικότερη ποιότητα των λήψεων δεν είναι άσχημη για συσκευή της μεσαίας κατηγορίας, δυστυχώς ομως, το βράδυ τα πράγματα χειροτερεύουν αρκετά, και το μονό LED Flash δε κάνει και πολλά για να σώσει την κατάσταση.

Μπροστά θα βρείτε μια κάμερα 8MP για Selfies μέχρι τελική πτώσεως.

Εξίσου μέτριο είναι και το ηχείο της συσκευής, που δεν πρόκειται να εντυπωσιάσει κανένα, με το μοναδικό ηχείο του Oneplus X να βρίσκεται στη βάση της συσκευής, κάτι που το κάνει πολύ εύκολο στο να καλυφθεί καταλάθος την ώρα που παίζεται κάποιο παιχνίδι, ή βλέπετε μια ταινία χαρίζοντας σας στιγμές ηρεμίας και μουγκαμάρας, που μάλλον δε ζητήσατε.

Η ένταση του ηχείου είναι ικανοποιητική, δυστυχώς όμως πάνω απο τα 3/4 της, ο ήχος παραμορφώνεται αρκετά, κάνοντας την ακρόαση τραγουδιών στη διαπασών, δυσάρεστη εμπειρία.

Με τη χρήση ακουστικών(δεν περιέχονται στη συσκευασία) τα πράγματα βελτιώνονται όσο αφορά την ποιότητα, για κάποιο λόγο ομως, η ένταση είναι κάτω του αναμενομένου.

Συνδεσιμότητα

Οπως είπαμε η χρησιμοποίηση περσινού SoC είχε αρνητικό αντίκτυπο κυρίως στη συνδεσιμότητα της συσκευής.

Φυσικά το Oneplus X είναι Dual SIM συσκευή,  με δύο υποδοχές για Nano SIM σε Dual Standby.

Οι διαθέσιμες μπάντες της κεραίας είναι οι εξής:

4G LTE: 1800, 1900, 2100, 2300, 2500, 2600 MHz
3G: 1900, 2100, 850, 900 MHz
2G: 1800, 1900, 850, 900 MHz

Στις υπόλοιπες επιλογές συνδεσιμότητας θα βρείτε WiFi 802.11 b/g/n , Bluetooth 4.0, Α-GPS με Glonass, FM Radio, και μια θύρα USB 2.0 στη βάση της συσκευής με OTG.

Λογισμικό

Η Oxygen OS είναι ένα άκρως ενδιαφέρον Skin του Android 5.1, με τις πινελιές της ομάδας ανάπτυξης της ROM για τα κινητά της Oneplus, να είναι to the point, που λένε και στο χωριό μου.

Σε πρώτη ματια, λίγα πράματα θα προδώσουν οτι η συσκευή δεν τρέχει Stock Android, με το πιο εμφανές απο αυτά, να είναι το Black theme του Oneplus X, το οποίο πέραν του Cool Factor είναι σημαντικό και για την αυτονομία της συσκευής, αφού στην Amoled οθόνη, μαύρο pixel= σβηστό pixel, άρα περισσότερο μαύρο= μικρότερη κατανάλωση.

Μια πολλή χρήσιμη επιλογή, οπως είπαμε είναι και η δυνατότητα εναλλαγής μεταξύ των Capacitive και On-Screen buttons για όποιος αρέσκονται σε κάποια επιλογή εκ των δύο, ενώ πολύ έξυπνη βρήκα τη δυνατότητα να αλλάξετε το ποιο είναι το back και πιο το Recent στα Capacitive buttons, για να βολευτούν οι συνήθειες όλων.

Παρών στην Oxygen OS δηλώνουν και τα Gestures, με το σημαντικότερο όλων, δηλαδή το double tap to wake να λειτουργεί απροβλημάτιστα.

Το Oneplus X είναι εφοδιασμένο και με Notification LED, για όσους απο εσάς ομως η ειδοποιήσεις είναι σημαντικές, το X έχει ενσωματωμένη και λειτουργία Ambient Display η οποία προβάλει στιγμιαία της νέες ειδοποιήσες σε ασπρόμαυρο για να περιορίσει και την κατανάλωση.

‘Είναι το Oneplus X το καλύτερο Mid Range της αγοράς; Κατηγορηματικά όχι, όταν στα ίδια λεφτά μπορείτε να πάρετε συσκευές όπως το LeTv 1s και το Xiaomi Mi4C.’

Με τη βοήθεια του Snapdragon 801 και των 3GB RAM το σουλατσάρισμα στα μενού γίνεται ταχύτατα και χωρίς ιδιαίτερα κολλήματα. Εκεί που η συσκευή μας τα χαλάει είναι στις επιδόσεις στα παιχνίδια, τα οποία για κάποιο ανεξήγητο λόγο ζορίζονται αν τα γραφικά τους είναι απαιτητικά.

Έχοντας στην κατοχή μου συσκευή με το ίδιο SoC (Xperia Z2) μπορώ με σιγουριά να σας πώ οτι το πρόβλημα δε βρίσκεται στις επιδόσεις της GPU, και πιθανότατα αποτελεί προβληματάκι στο Software.

Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει πάντως στη διαχείριση της θερμότητας, αφού η συσκευή σπάνια υπερθερμένεται, και ακόμα πιο σπάνια αυτό γίνεται τόσο έντονα που θα προβληματίσει τον χρήστη.

Αυτονομία

Η αυτονομία του Oneplus X, μπορεί να θεωρηθεί απο αγκάθι, εώς τίποτα το ιδιαίτερο, ανάλογα με τις απαιτήσεις σας. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν μπορείτε να την τοποθετήσετε στη λίστα με τα θετικά της συσκευής.

Η Oneplus έχει επιλέξει μια μπαταρία 2550mAh η οποία μάλλον δε θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη σε αυτές τις διαστάσεις.

Σε συνδιασμό και με το ενεργοβόρο SoC τα πράγματα ζορίζουν ελαφρώς. Ευτυχώς, η AMOLED οθόνη και το black theme να λειτουργούν ευεργετικά για τη διαρκεια ζωής της μπαταρίας.

Ίσως ένα Mid-range SoC νέας γενιάς να ήταν καλύτερη επιλογή με βάση την κατανάλωση, κάτι τέτοιο όμως ίσως έφερνε τη συσκευή σε άλλη τιμή, οπότε θα πρέπει να ζήσετε με αυτό.

Σε γενικές γραμμές, με μέτρια χρήση το Oneplus X βγάζει οριακά μια μέρα, και σε βαριά χρήση με δεδομένα-Wifi ανοιχτά, πολλά emails, πολύ browsing, και 6-7 εφαρμογές σε συχνό Sync το X απο τις 8 το πρωί έφτασε μέχρι τις 4, 4.30 με μονοψήφιο ποσοστό μπαταρίας.

Για όσους απο εσάς μετράτε την αυτονομία σε Screen-on Time, ο μαγικός αριθμός είναι 3.5 ώρες.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα, αν βάλετε στην εξίσωση οτι δεν υπάρχει δυνατότητα ταχείας φόρτισης, ενώ φυσικά λόγο κατασκευής η μπαταρία δεν αφαιρείται.

Video Review

Θετικά:

+Εξαιρετική Ποιότητα κατασκευής
+3GB RAM
+Γρήγορο SoC
+Οθόνη
+Android 5.1.1 με Oxygen OS

Αρνητικά:

-Μικρή Αυτονομία
-Μέτρια κάμερα, ειδικά σε νυχτερινές λήψεις
-Μέτριο, στην καλύτερη, ηχείο
-Δυσκολία απόκτησης

-Αρκετά Bugs της Oxygen OS
-Δεν έχει ασύρματη φόρτιση- Ταχεία φόρτιση ή NFC

<strong>

Αγορά-Συσκευασία

Το να αποκτήσετε το Oneplus X απο την επίσημη σελίδα της OnePlus απαιτεί είτε πρόσκληση, είτε να κάνετε την παραγγελία σας την Τρίτη, που οι παραγγελίες είναι ανοιχτές.

Μαζί με τα μεταφορικά, απο το Oneplus.net η συσκευή βγαίνει στα 290€ (για την έκδοση με τα 3GB) περίπου και σε λιγότερο απο μια εβδομάδα (αν υπάρχει διαθεσιμότητα), θα βρίσκεται στην πόρτα σας.

Η άλλη οδός είναι τα κινεζοκαταστήματα (σιν τσαν και σία)  τα οποία μπορούν να σας προσφέρουν την κινέζικη έκδοση της συσκευής, με την έκδοση των 3GΒ να κοστίζει περίπου 230€ ενώ και αυτή των 2GB παίζει κάπου εκεί, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να την ψάξετε.

Προσωπικά, επέλεξα το Gearbest για την αγορά της συσκευής(αυτοί μου κάνανε έκπτωση, εκεί πήγα) με το πακέτο να κάνει ΑΚΡΙΒΩΣ ένα μήνα με Post NL να φτάσει. 16/11 έφτασε στο Sorting Center του Post NL και 16/12 το πήρα στα χέρια μου.

Η συσκευασία του Oneplus X, περιλαμβάνει φορτιστή,(κινέζικο στην περίπτωση μου) καλώδιο USB 2.0, το απαραίτητο χαρτομάνι, και μια διάφανη θήκη σιλικόνης, η οποία δε στερεί τίποτα απο την εντυπωσιακή εμφάνιση της συσκευής, αφού καλύπτει τα αδύναμα σημεία της συσκευής, χωρίς να προσθέτει ιδιαίτερα σε όγκο.

oneplus-x-box

Δυστυχώς, ακουστικά δεν υπάρχουν στη συσκευασία, οπότε αν χρησιμοποιείται hands free θα πρέπει να πάρετε τα δικά σας. Και να μην κάνετε και πολύ φασαρία, γιατι αλλιώς το επόμενο Oneplus θα θέλει πρόσκληση, για να μπείτε στην κλήρωση, ωστε να κερδίσετε πρόσκληση προπαραγγελίας, για μια πρόσκληση. Αχόρταγοι αλήτες.

Aggelos Pap
Aggelos Pap

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας, ή κάποια ερώτηση για το Android μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

Σχολιάστε πρώτος

Leave a reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Angroid.gr
Logo