Το Xiaomi Mi 11 Lite είναι μια απο τις πιο ενδιαφέρουσες συσκευές της Xiaomi τα τελευταία χρόνια, ειδικά η 5G έκδοση του, γιατί για πρώτη φορά μετά απο καιρό, η Xiaomi μας φέρνει μια συσκευή μεσαίας κατηγορίας, η οποία εκτός απο το Hardware του, δίνει αρκετή βάση και στην εμφάνιση της, με το Mi 11 Lite να είναι μια απο τις πιο λεπτές και κομψές συσκευές που έχω πιάσει τα τελευταία χρόνια.
Στα χέρια μου έχω την 4G έκδοση, η οποία είναι πανομοιότυπη με την 5G, μόνο που κάτω απο το καπώ θα βρείτε τον γνωστό πλέον Snapdragon 732G, αντί του ΠΟΛΥ καλύτερου SD 780G που θα βρείτε στο 5G, οπότε σε μεγάλο βαθμό οτι θα διαβάσετε εδώ ισχύει και για την 5G έκδοση.
Κατασκευή/Design
H πρώτη επαφής σας με το Mi 11 lite είμαι σχεδόν σίγουρος οτι θα σας εντυπωσιάσει, αφού το νέο κινητό της Xiaomi έχει πάχος μόλις 6.8 χιλιοστά και βάρος 157 γραμμάρια!
Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι οτι η απόφαση της Xiaomi να χρησιμοποιήσει τον εξαιρετικά μικρό σε μέγεθος Samsung GW3 ως βασικό αισθητήρα της συσκευής, έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και το Camera bump να είναι ελάχιστο, με αποτέλεσμα να έχουμε μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ λεπτή συσκευή.
H πλάτη του ειναι γυάλινη, χωρίς όμως αντιχαρακτική επίστρωση, ενώ στην πρόσοψη θα βρείτε μια ΕΝΤΕΛΩΣ επίπεδη οθόνη με τις πλευρές της συσκευής να είναι αρκετά κυρτές για να κάνουν την χρήση με το ένα χέρι ακόμα πιο εύκολη. Συνολικά η εργονομία της συσκευής, και η ποιότητα κατασκευής είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.
To μοναδικό ψεγάδι εδώ είναι η απώλεια ακόμα και ενός βασικού IP53 rating, που μέχρι και τις αρχές του 2021 δε θα το έβαζα ντε και καλά στα αρνητικά, αλλα οταν η Redmi το βάζει ακόμα και στο πολύ φτηνότερο Redmi note 10, ο πήχης ανεβαίνει αυτόματα.
Οθόνη
Η Xiaomi έχει εξοπλίσει το mi 11 Lite σε μια οθόνη που μοιάζει εξαιρετική για την κατηγορία στα χαρτιά, αλλα έχει και μερικά θεματάκια για τα οποία θα μιλήσουμε παρακάτω.
Ξεκινώντας από τα καλά, μιλάμε για ένα AMOLED Panel 6.55″, με Full HD+ ανάλυση και αναλογία 20:9 που μεταφράζεται σε ανάλυση 1080 x 2400 pixels.
Η οθόνη του Mi 11 Lite έχει ρυθμό ανανέωσης 90hz, με την ταχύτητα ανάγνωσης των αγγιγμάτων σας να είναι σχεδόν τριπλάσια, στα 240hz. Υποστηρίζει το πρότυπο HDR10, και φωτεινότητα της, φτάνει τα 500nits στο χειροκίνητο, και τα 800 nits στην αυτόματη λειτουργία οπότε ακόμα και με έντονο ήλιο απο πάνω σας, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσετε πρόβλημα.
To Panel που έχει επιλέξει η Xiaomi έχει υποστήριξη για 10bit color, που σημαίνει θεωρητικά ότι μπορεί να προβάλει 1 δισεκατομμύριο χρώματα, και έχει επίστρωσή και από Gorilla Glass 5.0 για προστασία από γρατζουνιές. Στην πάνω αριστερή γωνία του θα βρείτε μια τρύπα η οποία φιλοξενεί τη Selfie κάμερα 16MP.
Στο μεγαλύτερο κομμάτι της χρήσης σας, η οθόνη του Mi 11 Lite είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ, αφού απο φωτεινότητα, απόδοση χρωμάτων, αντίθεση, απόκριση και γενικά σε ολες τις κατηγορίες που περιμένετε η οθόνη του κινητού σας να είναι κορυφαία, το Panel του Μι 11 Lite τα πάει περίφημα. Μέχρι να προσπαθήσετε να δείτε ταινία στο σκοτάδι.
Συνήθως οι φτηνές OLED έχουν θεματάκια σε χαμηλά επίπεδα έντασης, με το πιο κλασσικό να είναι το πρασίνισμα σε τέτοιες συνθήκες, αλλα το Mi 11 lite έρχεται με ένα πιο.. σπάνιο πρόβλημα.
Αν έχετε χαμηλά τη φωτεινότητα, θα παρατηρήσετε οτι το μαύρο χρώμα δεν γίνεται Rendered σωστά, με αποτέλεσμα τα σκουρόχρωμα κομμάτια της οθόνης να κάνουν νερά, ένα πρόβλημα που είναι γνωστό ως Black Crush.
Παρότι είναι έντονο, και αρκετά ενοχλητικό, το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, και κατά βάση είναι θέμα λογισμικού, οπότε μπορεί πολύ εύκολα να διορθωθεί με ένα Update. Επειδή δεν έχει νόημα να αγοράσετε ένα κινητό με την ελπίδα οτι θα φτιάξει βέβαια, το γεγονός είναι ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα υπάρχει.
Μετα το τελευταίο Update με το SP Απριλίου, το πρόβλημα έγινε ΠΟΛΥ μικρότερο, οπότε αρκετά σύντομα νομίζω θα πάψει να μας απασχολεί.
Ήχος
Το Mi 11 Lite είναι εξοπλισμένο και με στέρεο ηχεία, με το κεντρικό να είναι στο κάτω μέρος της συσκευής και το δεύτερο, να είναι το ακουστικό. Ως συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις το κεντρικό ηχείο είναι λίγο πιο ισχυρό, οπότε η ισορροπία χαλάει λίγο, παρόλα αυτά, απο ένταση είμαστε καλά, και o ήχος του Lite είναι πολύ καλός
Επιδόσεις/SoC
Όπως είπαμε στην αρχή, στα χέρια μου έχω την 4G έκδοση του Mi 11 Lite, το οποίο έχει τον Snapdragon 732, έναν γνωστό πλέον επεξεργαστή, ο οποίος είναι καλός μεν, αλλα όχι τίποτα το ιδιαίτερο.
Μαζί του, θα βρείτε 6GB RAM και 64GB η 128GB UFS 2.2 μνήμης, η οποία μπορεί να επεκταθεί υπο προϋποθέσεις με MicroSD, και λέω υπο προϋποθέσεις, αφού πιάνει τη θέση της μιας SIM, οπότε ή θα έχετε δύο SIM, ή μια SIM και κάρτα μνήμης.
Όπως έχουμε πεί αρκετές φορές, η MIUI δεν είναι το ιδανικό λογισμικό για μια Mid-Range συσκευή, αφού παρότι βρίθει από επιλογές δεν παύει να είναι βαριά και απαιτητική απο το hardware του κινητού σας.
Κάπως έτσι φτάνουμε σε μια καλή εμπειρία χρήσης, αλλα όχι απροβλημάτιστη, αφού τα διάσπαρτα κολληματάκια δε λείπουν ειδικά στο Scrolling, αλλα σε καμία περίπτωση όμως δεν γίνονται πρόβλημα.
Σε κάθε περίπτωση, ο επεξεργαστής, τα 90hz της οθόνης, και το εξαιρετικό σύστημα ψύξης της συσκευής, συνδυάζονται άψογα, και φαντάζομαι οτι το 5G με τον Snapdragon 780 θα είναι ένα εξαιρετικό μεγαλομεσαίο τηλέφωνο. Εδώ, έχουμε ένα ικανότατο, mid range.
Κάμερες
Στην πλάτη του Xiaomi Mi 11 Lite θα βρείτε 3 κάμερες, οι οποίες για πρώτη φορά μετά από καιρό σε κινητό τέτοιας κατηγορίας είναι τρείς ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ χρήσιμες κάμερες. Δεν έχουμε αισθητήρες βάθους εδώ, ούτε αισθητήρες Macro της πλάκας, αφού ο ένας εκ των αισθητήρων είναι πράγματι για Macro φωτογραφίες, αλλα εδώ δεν είναι για να πιάνει χώρο. Ο Macro αισθητήρας του Μι 11 Lite είναι πάρα πολύ καλός.
Πιάνοντας τα από την αρχή όμως, ο κεντρικός αισθητήρας του Mi 11 Lite είναι ο Samsung GW3 στα 64MP, ο οποίος έχει μικρότερο μέγεθος pixel από ότι έχουμε συνηθίσει τελευταία, με pixel 0.7μm και φακό με F/1.8.
Δίπλα του θα βρείτε μια ευρυγώνια κάμερα 8MP, και έναν Macro αισθητήρα στα 5MP με αυτόματη εστίαση.
Δεν υπάρχει οπτική σταθεροποίηση, σε κανένας από τους αισθητήρες, ενώ όπως καταλάβατε δεν υπάρχει τηλεφακός, οπότε το 2x ζουμ που αναφέρει η εφαρμογή της κάμερας, αφορά ψηφιακό ζουμ.
Το τελικό αποτέλεσμα της κεντρικής κάμερας είναι 16MP, και παρά το μικρότερο Pixel, όταν φωτογραφίζετε με τη βοήθεια του ήλιου, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά.
Οι φωτογραφίες που δίνει το Xiaomi Mi 11 Lite είναι γεμάτες λεπτομέρεια και τα χρώματα είναι συνήθως πάρα πολύ καλά, ενώ και η δυναμική αντίθεση στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι πολύ καλή.
Αν θέλετε λίγο χρωμάτακι παραπάνω, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το AI Mode, που σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων προσθέτει ένταση στα χρώματα, ενώ υπάρχει φυσικά και το HDR Mode που επίσης μπορεί να σας φανεί πολύ χρήσιμο σε αρκετές περιπτώσεις.
Ο ευρυγώνιος φακός των 8MP έχει γωνία λήψης 119 μοιρών δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρων, αφου οι φωτογραφίες που σας δίνει είναι μέτριες στην καλύτερη, και αυτό υπο ιδανικές συνθήκες, αλλα ευτυχώς υπάρχει η Macro κάμερα των 5MP που σας δίνει ένα έξτρα παιχνίδι.
Με τη δυνατότητα να εστιάζει ελάχιστα εκατοστά από τον στόχο και τη λειτουργία Autofocus, η Telemacro κάμερα σας προσφέρει τη δυνατότητα να τραβήξετε φωτογραφίες από ΠΟΛΥ κοντά, κάτι που έχω ευχαριστηθεί στο έπακρο, αφού σε αντίθεση με τους Macro αισθητήρες της πλάκας που βρίσκετε συνήθως σε κινητά, εδώ το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό.
Βέβαια λόγο της φύσης της, και του ελάχιστου φωτός που έχετε συνήθως σε τέτοιες συνθήκες, η εστίαση είναι πιο πολλές φορές ότι να ‘ναι, αλλα ευτυχώς το Pro mode σας επιτρέπει να την ρυθμίσετε με το χέρι.
Στο λίγο φως, η κεντρική κάμερα χρειάζεται το Night Mode για να βγάλει κάτι αξιοπρεπές, ειδικά απο τη στιγμή που δεν υπάρχει οπτική σταθεροποίηση, και παρότι θεωρητικά υπάρχει αυτόματη ενεργοποίηση του Night Mode όταν οι συνθήκες το απαιτούν στην πράξη αυτό δεν συμβαίνει ποτέ. Έχετε βέβαια πάντα τη δυνατότητα να το ενεργοποιήσετε χειροκίνητα.
Tο βράδυ η Ultrawide είναι απλά κακή, ακόμα και με το Night Mode, ενώ η Macro είναι απλά άχρηστη σε τέτοιες συνθήκες.
Πολύ καλό είναι και το Βίντεο του Mi 11 Lite, με την ψηφιακή σταθεροποίηση να λειτουργεί σε όλα τα Modes της κεντρικής κάμερας, οπότε μπορείτε να τραβήξετε 4K στα 30 FPS και 1080P σε 30 και 60 FPS
Στο Camera App του Mi 11 Lite θα βρείτε και το Vlog Mode, το Dual Video που τραβάει ταυτόχρονα από την κεντρική και την εμπρόσθια κάμερα, και τα πολύ ενδιαφέροντα Movie Effects που έρχονται απευθείας απο το μεγάλο Mi 11.
H Ultrawide κάμερα φτάνει μέχρι το 1080P@30FPS και ακόμα και σε ιδανικές συνθήκες το Video είναι..meh, αλλα αυτό είναι μάλλον αναμενόμενο. Δεν είναι και για πέταμα βέβαια, αφού με αρκετό φως βγάζει βίντεο που είναι μια χαρά για κοινωνικά δίκτυα, και για να κρατήσετε ορισμένες στιγμές να τις θυμάστε. Απλά να μην τις βλέπετε σε τηλεόραση, να τις θυμάστε μόνο από την οθόνη του.
Και εδώ πάντως, έχουμε ψηφιακή σταθεροποίηση.
Συνδεσιμότητα
Στον τομέα της συνδεσιμότητας τo Mi 11 Lite δεν έχει ουσιαστική απώλεια, αφού όλα τα καλά είναι εδώ, και οι όποιες απουσίες ήταν μάλλον αναμενόμενες.
Κάπως έτσι, μιλάμε για Dual SIM συσκευή, αρκεί βέβαια να μην θέλετε MicroSD, γιατί τότε μιλάμε για Single SIM συσκευή, αφού η MicroSD παίρνει τη θέση της δεύτερης SIM.
H κεραία του Mi 11 Lite είναι συμβατή με ολες τις μπάντες που χρησιμοποιούν οι πάροχοι στη χώρα μας, μέχρι και το 4G, και γενικά προσφέρει εξαιρετική ποιότητα κλήσεων, χωρίς διακοπές.
Σε αντίθεση με το Redmi Note 10, εδώ έχουμε πλήρη υποστήριξη για Carrier Aggregation και 4G+ , ενώ τα VoLTE, και VoWiFi λειτουργούν κανονικά.
Θα βρείτε επίσης θύρα υπερύθρων, και NFC, ενώ δε λείπουν τα Dual Band WiFi 5.0, το Bluetooth 5.1 και το GPS με A-GPS και Glonass. Οι δορυφόροι κλειδώνουν γρήγορα και σταθερά, και το WiFi δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα , ενώ και η Bluetooth σύνδεση ήταν σε ολη τη διάρκεια της δοκιμής μου βράχος.
Η θύρα ακουστικών απουσιάζει, αλλα εδώ η Xiaomi έχει δικαιολογία λόγω του πολύ λεπτού σκελετού, θα βρείτε όμως στη συσκευασία έναν αντάπτορα από USB Type-C σε 3.5mm Jack.
Το Fingerprint Scanner είναι ενσωματωμένο στο Power Button, το οποίο προεξέχει ελάχιστά από τη συσκευή, κάνοντας το εύκολο να το βρείτε, αλλα δύσκολο να το πατήσετε καταλάθος.
Software
Στα του Software τα πράγματα είναι κλασσικά και δε θα επεκταθώ πολύ εδώ. Έχουμε MIUI 12, με την MIUI 12.5 να είναι προ των πυλών.
Στην περίπτωση του Xiaomi Mi 11 Lite έχουμε MIUI 12.0.4 βασισμένη στο Android 11 με Security Patch Απριλίου, οπότε σε αυτό το επίπεδο είμαστε καλά.
Το Widevine ήταν L1 οπότε είχατε κανονικά HD αναπαραγωγή στο Netflix… μέχρι το τελευταίο Update, το οποίο έριξε το Widevine σε L3, οπότε bye bye HD Netflix. Μέχρι το επόμενο Update λογικά.
Όπως είπαμε στο review του Redmi Note 10, έτσι και εδώ, το πράγμα με το Bloatware έχει αρχίσει να ξεφεύγει, αφού στο πρώτο Boot θα βρείτε σχεδόν 60 εφαρμογές εγκαταστημένες στη συσκευή.
Αυτονομία
Τέλος έχουμε και την USB-C θύρα η οποία περιορίζεται σε ταχύτητες USB 2.0 για τη μεταφορά δεδομένων, αλλα κυρίως θα τη χρησιμοποιήσετε για την φόρτιση του Mi 11 Lite, η οποία είναι γρήγορη.. και όχι και πολύ συχνή.
Η μπαταρία 4250mAh , αρχικά ειναι ένα θαύμα πως χώρεσε σε τόσο λεπτό σκελετό, αλλα αυτό που ΚΥΡΙΩΣ μας ενδιαφέρει, είναι οτι μπορεί να χαρίσει εξαιρετική αυτονομία στο κινητό της Xiaomi. Οι 6-7 ώρες οθόνης είναι πολύ εύκολος στόχος για το Mi 11 Lite, μπορεί να μεταφραστεί σε μια ή μιαμιση ημέρα χρήσης ανάλογα τις ανάγκες σας, ενώ με λίγη προσοχή, και οι 2 ημέρες ελαφριάς χρήσης δεν είναι σενάριο φαντασίας.
Όταν φτάσει η ώρα να μπεί στη πρίζα, ο φορτιστής 33W που έχει προσθέσει η Xiaomi στη συσκευασία γεμίζει το το 70% σε μισή ώρα φόρτισης!
Συμπέρασμα
Αυτό είναι λοιπόν το Xiaomi Mi 11 Lite 4G. Παρότι ο Snapdragon 732G δεν είναι οτι πιο γρήγορο θα βρείτε στην κατηγορία, και η οθόνη του παρότι συνολικά πολύ καλή έχει σε πρώτη φάση μερικά προβληματάκια, θα μπορούσατε να τα προσπεράσετε AN δεν έκανε περίπου 350€ η συσκευή.
Με την τιμή τόσο ψηλά, ο εξαιρετικός σχεδιασμός του Mi 11 Lite, η πολύ καλή αυτονομία του και το γενικότερο Feeling της πολύ καλής συσκευής πάνε περίπατος, γιατι στα ιδια λεφτά θα βρείτε κινητά όπως το Poco F3, ή το Poco X3 Pro, ή ακόμα και το Redmi Note 10 Pro, που όλα είναι συνολικά καλύτερα τηλέφωνα. Όχι τόσο κομψά, αλλα καλύτερα.
ΟΤΑΝ με το καλό το Xiaomi Mi 11 Lite φτάσει περίπου στα 250€, δηλαδή την τιμή που ουσιαστικά ανήκει, τότε μπορείτε να το δείτε με καλύτερο μάτι. Μέχρι τότε απλά δείτε το από απόσταση, γιατί είναι πραγματικά πανέμορφο.
Στα θετικά κρατήστε το πολύ καλό σύστημα ψύξης, ένα άνω του μετρίου σύστημα ανάδρασης, την πραγματικά καλή οθόνη στο 98% των συνθηκών, και την πληρέστατη συνδεσιμότητα.
Κάτι παρόμοιο ισχύει και για το Mi 11 Lite 5G, του οποίου ο SD 780 είναι ένας ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ, αλλα σε καμία περίπτωση αρκετός για να το πληρώσετε 450€ που το ζητάνε. Και εδώ θα πρέπει να πάμε τουλάχιστον 100€ κάτω για να βρούμε την πραγματική του αξία.