Χαρακτηριστικά Xiaomi Mi A1
Διαστάσεις:155.4 x 75.8 x 7.3 χιλ, Βάρος: 165 γραμ.
Οθόνη: IPS LCD 5.5″ Full HD 1920 x 1080, Gorilla Glass 3.0
CPU:Qualcomm Snapdragon 625 (MSM8953) 2.0GHz,Octa Core
GPU: Adreno 506
RAM:4GB RAM
Εσωτερική μνήμη:64GB, επεκτάσιμη μέσω MicroSD κάρτας
Κάμερα: 12+12MP (Omnivision OV12A10 | F/2.2 | PDAF + OmniVision OV13880 F/2.6 ) Διπλό LED Flash.
Εμπρόσθια κάμερα: 5 Mp
Συνδεσιμότητα: Dual Sim Standby, Bluetooth 4.2, Dual Band WiFi a/b/g/n/ac, A-GPS με Glonass, IR Blaster, USB 2.0 Type-C με OTG
Μπαταρία: 3080mAh
Λογισμικό: Android 7.1.2 Android One.
Τo Android One είναι το ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε η Google, με σκοπό να προσφέρει οικονομικά προσιτές Android συσκευές, σε αναπτυσόμενες αγορές, με κόστος μικρότερο των 100€, και hardware ικανό να χαρίσει μια ικανοποιητική εμπειρία χρήσης.
Το Xiaomi Mi A1 που έχω σήμερα στα χέρια μου, είναι κομμάτι του Android One, με το πρόγραμμα της Google , να έχει πάρει έναν λίγο διαφορετικό δρόμο.
Όχι επειδή κυκλοφορεί Android One συσκευή στην Ελλάδα, αφου μας λές και τριτοκοσμικούς, αλλα επειδή απο το χαμηλό κόστος, έχουμε φτάσει στο Mi A1 που κοστίζει 300€ στη χώρα μας, και το Moto X4 που κυκλοφορεί στην αμερική και κοστίζει 400 δολλάρια.
Η μορφή του Android One πλέον λοιπόν θυμίζει περισσότερο τις Google Version συσκευές, μεγάλων κατασκευαστών, που ηταν διαθέσιμες στο Google Play, με Stock Android, αυτό ομως δεν είναι απαραίτητα κακό.
Το Xiaomi Mi A1 που έχω στα χέρια μου, κάνει ξεκάθαρο οτι η νέα μορφή του One, είναι μια ενδιαφέρουσα κίνηση, αλλα έχει δρόμο ακομα.
Το Xiaomi Mi A1 δεν είναι νέα συσκευή, αφου στην πράξη πρόκεται για το Mi 5x, το οποίο στην καρδιά του έχει το καθαρό Android, αντί της MIUI.
To πρώτο κινητό της Κινέζικης εταιρίας χωρίς το Skin που μας έμαθε να αγαπάμε, έχει μεταλλικό Unibody σκελετό, με τη συσκευή να έχει πάχος μόλις 7.3 χιλιοστα, κάτι που την κάνει εύκολη στο κράτημα, και στη χρήση με το ένα χέρι σχετικά άνετη.
Οι γραμμές για τις κεραίες που διακόπτουν την αλουμινένια πλάτη, έχουν μεταφερθεί στις άκρες πάνω και κάτω, μια επιλογή που αφήνει την πλάτη καθαρή, και προσφέρει και μια ιδιαίτερη πινελιά στο Design του κινητού.
Το Mi A1 είναι διαθέσιμο σε μαύρο, χρυσό και ροζ χρυσό, με το τελευταίο να είναι αυτό που έχω στα χέρια μου για να σας δείξω. Οπως βλέπετε στις οθόνες σας, το Ροζ υπερτερεί πολύ περισσότερο του χρυσού. Ομορφο μεν, πολύ ροζ για τα γουστα μου δε.
H οθόνη της συσκευής, δεν έχει τίποτα το αξιοπρόσεκτο. Τα Bezels της μάλλον μεγάλα για την εποχή, η αναλογία της παραμένει στο 16:9 και δεν έχει κυρτώσεις και άλλες ταρζανιές.
Παρόλα αυτά το Full HD, IPS πάνελ των 5.5″ που έχει χρησιμοποιήσει η Xiaomi στο MiA1, κάνει μια χαρα τη δουλειά του, με καλή αντίθεση, ικανοποιητική φωτεινότητα, και πολύ καλές γωνίες θέασης. Το Gorilla Glass 3 που καλύπτει την οθόνη, έχει κυρτωση 2.5D, δίνοντας και αλλους πόντους στην εμφάνιση, και το εύκολο κράτημα της συσκευής.
Η αυτόματη ρύθμιση της φωτεινότητας λειτουργεί σωστά, αλλα με με μια μικρή αλλα σημαντική καθυστέρηση που πολλές φορές με ανάγκασε να ρυθμίσω μόνος μου τη φωτεινότητα βγαίνοντας έξω στο ήλιο.
Κάτω απο την οθόνη θα βρείτε τα Capacitive πλήκτρα ελέγχου, τα οποία ελλείψη της MIUI δεν μπορείτε πλέον να ρυθμίσετε ανάλογα με τα γούστα σας, αλλα θα πρέπει να μάθετε να ζείτε χωρίς τις ευκολίες της MIUI.
Στην πάνω πλευρά, υπάρχει το ακουστικό, η εμπρόσθια κάμερα και ο αισθητήρας εγγύτητας, ενώ στην κορυφή θα βρείτε μόνο τη θύρα υπερύθρων και το δεύτερο μικρόφωνο για το Noise Canceling, .
Διπλα στην εμπρόσθια κάμερα υπάρχει και το μονοχρωμο Notification LED, ενώ το MiA1 έχει και λειτουργία Ambient Display που εμφανίζει τις νέες ειδοποιήσεις στην οθόνη σας για λίγα δευτερόλεπτα.
Στη δεξιά πλευρά υπάρχουν τα Power και Volume Buttons τα οποία προεξέχουν αρκετά για να τα βρισκετε εύκολα, και έχουν άμεση απόκριση στα πατήματα σας.
Η αριστερή πλευρά φιλοξενεί μόνο το SIM Tray, το οποίο δέχεται δύο MicroSIM, η δεύτερη απο τις οποίες μπορεί να δώσει τη θέση της σε MicroSD κάρτα αν αυτή σας είναι απαραίτητη.
Στην βάση του Mi A1, θα βρείτε ολα τα υπόλοιπα. Εκει υπάρχει η θύρα των ακουστικών που ευτυχώς δε λείπει, το κεντρικό μικρόφωνο, το μοναδικό ηχείο της συσκευής, και τη USB Type-C θύρα της.
Στην πλάτη θα βρείτε το σύστημα διπλής κάμερας, και τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων.
O Fingerprint Scanner, του Xiaomi MiA1 λειτουργεί σχεδόν άριστα, αφού οι λανθασμένες αναγνώσεις είναι ελάχιστες, ενώ και η ταχύτητα ξεκλειδώματος είναι πολύ καλή. Δεν υπάρχει το στιγμιάιο ξεκλείδωμα που θα βρείτε στις ναυαρχίδες που κυκλοφορούν, σίγουρα ομως δε θα σας προβληματίσει ο χρόνος που χρειάζεται μέχρι να αντικρύσετε την αρχική σας οθόνη.
Εκτός απο τη βιομετρική προστασία των δεδομένων σας, ο αισθητήρας αποτυπωμάτων μπορεί αν χρησιμοποιηεθεί και για την πρόβαση στη μπάρα ειδοποιήσεων. Ένα Swipe προς τα κάτω στο Scanner, εμφανίζει τις ειδοποιήσεις σας, ενω άλλο ένα παρουσιάζει τα Quick Setting. Ένα Swipe προς την αντίθετη κατεύθυνση, επιστρέφει την μπάρα στην αρχική της θέση.
Στα της κάμερας τώρα, το Xiaomi MiA1 έχει σύστημα με δύο αισθητήρες. Έναν Omnivision στα 13MP με μέγεθος pixel 1.25μm, φακό 5 στοιχείων, F/2.2 και PDAF, και άλλον έναν επίσης κατασκευασμένο απο την Omnivision, στα 12MP με μέγεθος Pixel 1.0μm, και ευρυγώνιο φακό με F/2.6
Δε θα βρείτε κάποιο είδος σταθεροποίησης, είτε ψηφιακής, είτε οπτικής, οπότε αυτόματα πρέπει να έχετε μικρές προσδοκίες για τις επιδόσεις του οταν το φως πέφτει.
Αντίθετα στο φως της ημέρας, το Mi A1 τα καταφέρνει αξιοπρεπέστατα, περισσότερο στις φωτογραφίες, όμως, και οχι τόσο στο βίντεο.
Οι διπλές κάμερες σας δίνουν έξτρα δυνατότητες, όπως οπτικό ζουμ, και το Portrait Mode, που θα βρείτε στο Camera app, το οποίο είναι μια απο τις ελάχιστες εφαρμογές που έχει κρατηθεί απο τη MIUI.
Εκει θα βρείτε επιλογές οπως το Manual Mode, τη λειτουργία ισιώματος, το Beautification mode, το Panorama, αλλα και 18 φίλτρα με Live Preview.
Η κεντρική κάμερα της συσκευής σας προσφέρει και εγγραφή 4K Video, αν και χωρίς σταθεροποίηση η κινηματογράφιση δεν θα δώσει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Υπάρχει πάντως και δυνατότητα λήψης Slow Motion Video στα 720p.
Σε μια ακόμα Mid-range συσκευή του 2017, η Xiaomi επιλέγει τον Snapdragon 625, με το SoC της Qualcomm, να έχει αποδείξει πολλές φορές το πόσο αξιόπιστο είναι, με την απαιτούμενη ταχύτητα για την κατηγορία, και την εξαιρετική διαχείριση ενέργειας του.
Τον οκταπύρηνο επεξεργαστή του SoC που τρέχει στα 2Ghz, συνοδεύουν 4GB RAM και η Adreno 506 που αναλαμβάνει τα γραφικά, μια τριπλέτα που φτάνει τους 66.000 πόντους στο Antutu, και τους 860 και 4300 πόντους στο Single και Multicore test του Geekbench.
H μνήμη της συσκευής ειναι 64GB και μπορεί οπως είπαμε να επεκταθεί με τη βοήθειας μιας MicroSD κάρτας.
Άσχετα με τους αριθμούς όμως, το Xiaomi Mi A1, είναι γρήγορο. Όχι δαιμονισμένο οπως οι τελευταίες ναυαρχίδες με τον Snapdragon 835 αλλα σίγουρα ένα απο τα πιο γρήγορα κινητά της μεσαίας κατηγορίας.
Αυτό φυσικά είναι απόρροια του ολοκάθαρου Android 7.1.2 που τρέχει η συσκευή της Xiaomi, η οποία μάλιστα θα λαμβάνει αναβαθμίσεις απευθείας απο τη Google, χάρη στο Android One.
Ήδη με την πρώτη εκκίνηση έλαβα την ειδοποίηση για update που αναβάθμιζε τη συσκευή στο τελευταίο Security patch, αυτό του Νοεμβρίου, με την αναβάθμιση σε Android 8.0 Oreo να αναμένεται πριν καλα καλα φυγει το 2017.
Το Mi A1 θα λάβει εγγυημένα αναβαθμίσεις μέχρι και το Android 9.0, ενώ για τουλάχιστον ένα χρόνο πέρα απο αυτό θα συνεχιστούν και τα Security Updates.
Σε γενικές γραμμές πάντως, η Mi A1 είναι ένα ακομη δείγμα του πόσο καλή δουλειά έχει κάνει η Xiaomi με τη MIUI, αφού βαζοντας διπλα διπλα ένα Redmi Note 4 και ένα MiA1, θα παρατηρήσετε οτι δεν έχουν ιδιαίτερες διαφορές σε ταχύτητα, με το Note 4 να κουβαλάει την γεμάτη δυνατότητες MIUI.
To UI της συσκευής λοιπόν είναι ολόιδιο με αυτό που θα είχε μια Nexus συσκευή, αν δεν τις είχε σκοτώσει η Google.
Μοναδικές προσθήκες στο καθαρό Android 7.1.2, είναι το Camera App, το bug Report και το Mi Remote App, που έρχονται απευθείας απο τη MIUI, για να βελτιώσουν την εμπειρία χρήσης του Mi A1.
Η περιήγηση στα μενού είναι πολύ γρήγορη, η εναλλαγη μεταξύ των εφαρμογών εξίσου άμεση, με το pure Android να κάνει εξαιρετική διαχείριση της RAM, και τη γενικότερη εμπειρία χρήσης να είναι ευχάριστη, και σχεδόν απροβλημάτιστη.
Και αυτό το σχεδόν είναι εύκολο να το βγάλετε απο τη μέση, απλά εγκαθιστόντας τον Nova Launcher, ο οποίος έχω αρχίσει να πιστεύω οτι είναι φτιαγμένος απο πέταλα μονοκερου, αφου για μια ακομα φορά εξαφανίζει κάθε υποψία καθυστέρησης σε μια συσκευή.
Ο τομέας της συνδεσιμότητας είναι σχετικά πλήρης, με τις απουσίες να είναι δύο. Μια αναμενόμενη, μια όχι και τόσο. Η αναμενόμενη, είναι η απουσία του NFC, και αφού μιλάμε για μια μεσαίας κατηγορίας συσκευή, που στοχέυει αναπτυσόμενες αγορές, η απώλεια του NFC δε φαντάζει πρόβλημα,
Απο την άλλη η απουσία του δέκτη ραδιοφώνου, είναι μια μικρή έκπληξη, αφού οπως είπαμε οι αγορές που στοχεύει δεν έχουν πακέτα με απεριόριστα Data, οπότε μπορεί να θεωρηθεί αρκετά σημαντική απώλεια.
Στις επιλογές που ΘΑ βρείτε οπως, είναι η Dual SIM Standby λειτουργία, με τη B20 να υποστηρίζεται κανονικά, το Dual Band WiFi, το GPS με Glonass και το Bluetooth 4.2.
Οπως ήδη είπαμε, το Xiaomi Mi A1 έχει και θύρα υπερύθρων, αλλα και μια USB Type-C θύρα με υποστήριξη OTG.
Μέσω της θύρας αυτής, μπορείτε να φορτίσετε και τη μπαταρία του Mi A1 η οποία έχει χωρητικότητα 3080mAh. Αυτός ο αριθμός είναι μάλλον μικρός για τα δεδομένα της Xiaomi, αφού τα περισσότερα κινητά 5.5″ της εταιρίας έχουν απο 4000mAh και πάνω, δεν αποτελεί ομως ιδιαίτερο πρόβλημα, λόγο της εξαιρετικής ενεργειακής απόδοσης του Snapdragon 625.
Σίγουρα δε θα δείτε την απίστευτη αυτονομία ενός Xiaomi Redmi Note 4x που αγγίζει τις 8 ώρες οθόνης, εύκολα ομως και χωρίς υποχωρήσεις, το Mi A1 θα βγάλει με άνεση τη μέρα, με το μέσο όρο της χρησης μου, να προσφέρει απο 5 μέχρι 5.30 ώρες οθόνης.
Δυστυχώς η συσκευή της Xiaomi δεν υποστηρίζει κάποια ιδιαίτερη μορφή ταχείας φόρτισης, και με τον φορτιστή της συσκευασιας, θα χρειαστείτε κάτι περισσότερο απο 2 ώρες για μια πλήρη φόρτιση. Ακόμα και αν αγοράσετε έναν φορτιστή με Quick Charge 2.0 ή 3.0 δε θα δείτε διαφορά, αφού παρότι o Snapdragon 625 υποστηρίζει αυτά τα πρότυπα, δεν έχουν ενεργοποιηθεί στο Xiaomi Mi A1.
Λίγο πριν τελείωσουμε την παρουσίαση, ας μιλήσουμε για την τιμή της συσκευής.
Η επίσημη τιμή του Xiaomi Mi A1 στην Ελληνική αγορά, απο την Ελληνική αντιπροσωπεία είναι 299€. Ακόμα και αν υπολογίσουμε την διετή εγγύηση, και την πιθανότητα δόσεων, νομίζω οτι τα 300 σχεδόν ευρώ είναι πολλά για το MiA1.
Για μια γρήγορη σύγκριση, το Redmi Note 4X επίσης ελληνικής αντιπροσωπείας, κοστίζει 50€ λιγότερα, και μπορεί να μην έχει διπλή κάμερα ή καθαρό Android, έχει όμως μεγαλύτερη μπαταρία.
Επειδή στο Angroid.gr ομως μιλάμε με τιμές απο Κινέζικα καταστήματα κατα βάση, και όχι Ελληνικά, αυτή τη στιγμή το Xiaomi Mi A1 παίζει γύρω στα 200€ μαζί με τα έξοδα της τριγωνικής αποστολής.
Σε αυτά τα χρήματα, δεν είναι κακό Deal, αν προτιμάτε το καθαρό Android, και την εγγυημένες αναβαθμίσεις, αλλα με κάτι περισσότερο απο τα μισα χρήματα βρίσκεται Redmi Note 4x, με 3GB RAM. Ανάμεσα σε αυτά τα έδινα ένα προβάδισμα στο 4x, αφου η Miui καθε άλλο παρα κακή ειναι πλέον, ενω τα 80 ευρώ διαφορά είναι σημαντική σε αυτη την κατηγορία.
Όσοι ψάχνετε ένα Nexus απο την κίνα πάντως, το έχετε μπροστά σας. Το Xiaomi Mi A1 τα κάνει ολα σωστά εκτός ίσως απο την τιμή, αυτό ομως μέρα με τη μέρα διορθώνεται ολο και περισσότερο. Το μόνο σίγουρο, είναι οτι το Mi A1 δε θα σας απογοητεύσει… Εκτός αν τραβάτε βίντεο.
φοβερό κινητό!
Κορυφή!
φοβερο δωρο!!!
Τέλειο !!
Αυτό δεν είναι κινητό smar tv είναι ..wow
Είναι εντυπωσιακό.