Xiaomi Mi A2 Review: Βελτιωμένο, αλλα με σημαντικές ελλείψεις

0

Το περσινό Mi A1 ήταν μια συσκευή που περίμεναν πολλοί, αφού το πρώτο Android One κινητό της Xiaomi ήταν κάτι που ονειρευόταν κάθε λάτρης του Value For Money. Ποιότητα Xiaomi με καθαρό Android.

Tο MiA1 παρά τα προβλήματα του, κατάφερε να θεωρηθεί εμπορικά πετυχημένο, οπότε η κυκλοφορία του Xiaomi Mi A2 δε προκάλεσε καμία έκπληξη, με την Κινέζικη εταιρία, να διορθώνει αρκετά απο τα προβήματα της πρώτης γενιάς, δημιουργώντας ταυτόχρονα άλλα, παρουσιάζοντας μια συσκευή που υπο προυποθέσεις μπορεί να είναι απο τις καλύτερες επιλογές με βάση την αξία σε αυτά τα χρήματα.

Ολο του ζουμί ομως είναι αυτές οι προυποθέσεις.

Design-Κατασκευή-Οθόνη

Εξωτερικά και με μια ματιά, το Mi A2 θυμίζει πάρα πολύ το Redmi Note 5, με στρογγυλεμένες γωνίες, και μια ελαφριά κύρτωση σε οθόνη και πλάτη, που προσθέτει αρκετούς πόντους στον χειρισμό της συσκευής με το ένα χέρι.

Το νέο κινητό της Xiaomi είναι εντυπωσιακά λεπτό, αλλα αυτό δεν έρχεται χωρίς αρνητικά, αφού αφενώς για να είναι τόσο λεπτό θα φαντάζεστε ήδη οτι η μπαταρία του δεν είναι οτι μεγαλύτερο έχετε δει, ενώ και η κάμερα, προεξέχει παρα πολύ απο το υπόλοιπο σώμα, τόσο πολύ, που φτάνει να γίνεται ενοχλητικό.

Ευτυχώς στην συσκευασία θα βρείτε μια διάφανη θήκη σιλικόνης, η οποία βελτιώνει λίγο την κατάσταση, αλλα για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος, ακόμα και μετά τη θήκη, η κάμερα ακόμα προεξέχει.

Τα κουμπιά είναι ολα μαζεμένα στη δεξιά πλευρά, αφού αριστερά υπάρχει μόνο το συρτάρι των SIM, ενώ στην κορυφή υπάρχει η θύρα υπερύθρων, και το μικρόφωνο για το Noise Canceling.

Στην βάση της συσκευής θα βρείτε το κεντρικό ηχείο της συσκευής, πίσω απο τις γρίλιες στα δεξιά, με το κεντρικό μικρόφωνο να βρίσκεται στην άλλη άκρη. Στη μέση θα βρείτε την USB Type-C θύρα με USB 2.0, η οποία είναι και η μοναδική διαθέσιμη θύρα, αφού θύρα ακουστικών δε θα βρείτε.

Οθόνη

Αφού εξετάσαμε τα γύρω γύρω, ήρθε η ώρα για την πρόσοψη.

Εκει θα βρείτε σχετικά μικρά περιθώρια , αλλα όχι τίποτα το εντυπωσιακό, με την οθόνη να αποτελεί το 77% της πρόσοψης,

H Xiaomi έχει εξοπλίσει το Mi A2 με ένα IPS LCD Panel 5.99″, με FHD+ ανάλυση και αναλογία 18:9. Notch δεν υπάρχει, οπότε η εμπρόσθια κάμερα , το ακουστικό και αισθητήρας εγγύτητας βρίσκονται στο πάνω Bezel.

H οθόνη της συσκευής έχει αντίθεση 1500:1 και μέγιστη φωτεινότητα 450nits που ισως σας προβληματίσει σε έντονη ηλιοφάνεια , ενώ θα βρείτε και επίστρωση απο Gorilla Glass 5.0.

H απόδοση των χρωμάτων είναι ικανοποιητική, αν δεν είναι στα γούστα σας όμως, δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά, αφου δεν υπάρχει ρύθμιση για τη θερμοκρασία του χρώματος. Απο την άλλη σίγουρα ευχαριστημένους θα σας αφήσει η απόκριση της οθόνης , η οποία καταλαβαίνει με άνεση ολα τα αγγίγματα σας, αποφεύγοντας τυχαία διπλά ταπ, και το ανάποδο σκρολάρισμα.

Κάμερα

Η πλάτη του Mi A2 είναι κατασκευασμένη απο κράμα αλουμινίου, με την αντοχή της στις γρατζουνιές να είναι σε καλό επίπεδο, αφου το χρώμα χρειάζεται αρκετή κακομεταχείριση για να φύγει.

Στην πάνω αριστερή γωνία θα βρείτε την διπλή κεντρική κάμερα της συσκευής, η οποία αποτελεί και μια απο τις δυο σημαντικότερες αναβαθμίσεις απο το προηγούμενο μοντέλο.

Ο κεντρικός αισθητήρας είναι ένας Sony IMX 468 στα 12MP με σύστημα φακών με διάφραγμα F/1.75 και μέγεθος Pixel 1.25μm.

H δεύτερη κάμερα αποτελείτε απο έναν αισθητήρα Sony IMX376 στα 20MP, και φακό με F/1.75 και πάλι. Εδώ έχουμε Pixel μεγέθους 1mμ, με τέσσερα απο αυτά να ενώνονται για να συνθέσουν ένα μεγάλο pixel μεγέθους 2μm.

Xiaomi Mi A2 Camera

Την κάμερα συνοδεύει ένα διπλό LED Flash, ενώ υπάρχει ηλεκτρονική σταθεροποίηση κατα την καταγραφή Full HD βίντεο οπως και λειτουργία auto HDR.

Πέρα απο τα νούμερα τωρα, και στην πραγματική χρήση οι επιδόσεις τις κάμερας του Mi A2 είναι εξαιρετικές με βάση το κόστος της συσκευής.

Καλή αποτύπωση χρωμάτων, γρήγορο και σωστό Focus, και σωστό, τις περισσότερες φορές, δυναμικό ευρος ακόμα και χωρίς τη χρήση του HDR.

Τα βίντεο έχουν εξίσου αρκετές λεπτομέρειες, με την σταθεροποίηση να κάνει μια χαρα τη δουλειά της. Το Mi A2 σας δίνει τη δυνατότητα να καταγράψετε βίντεο σε 1080p στα 30 και 60FPS ή 4K στα 30FPS. Τέλος υπάρχει και η επιλογή για Slow Motion Video στα 1080p.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό στοιχείο στην κάμερα του Xiaomi Mi A2, είναι οτι ακόμα και σε χαμηλό φωτισμό, η κάμερα της συσκευής συνεχίζει να προσφέρει πολύ καλά αποτελέσματα, με τις φωτογραφίες να διατηρούν μεγάλο μέρος των λεπτομερειών του, και ο κορεσμός των χρωμάτων να είναι σε πολύ καλά επίπεδα

Τέλος η λειτουργία πορτρέτου διαχωρίζει ικανοποιητικά τον στόχο σας απο το background, είτε αυτός είναι άνθρωπος είτε κάποιο αντικείμενο, αλλα σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να βρεθείτε σε περιβάλλον με άπλετο φως, αλλιώς τα αποτελέσματα είναι απλά απογοητευτικά.

Μπροστά θα βρείτε μια Selfie κάμερα η οποία είναι ίδια με την δεύτερη οπίσθια κάμερα, δηλαδή με αισθητήρα Sony στα 20MP, φακο με aperture F/2.2 και Pixel binning που ανεβάζουν το μέγεθος του εικονοστοιχείου στα 2μm. Την εμπρόσθια κάμερα συνοδεύει και ένα αρκετά δυνατό LED Flash, που ίσως σας φανεί χρήσιμο σε ορισμένες περιπτώσεις.

SoC – Επιδόσεις

Αν η κάμερα είναι το ένα καλό χαρακτηριστικό του Mi A2, τότε οι επιδόσεις του είναι το δεύτερο.

H νέα Android One συσκευή της Xiaomi έχει κάτω απο το καπώ, τον δεύτερο καλύτερο mid-range επεξεργαστή της αγοράς, τον Snapdragon 660, o οποίος στην κατηγορία του, υπολείπεται μόνο του Snapdragon 710 που κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα, και τον χρησιμοποιεί η κινέζικη εταιρία στο Mi 8 SE.

Τον οκταπύρηνο επεξεργαστή του System On Chip, συνοδεύουν 4GB LPDDR4 RAM και η Adreno 512 που επιβαρύνεται με την αναπαραγωγή των γραφικών.

To Mi A2 κυκλοφορεί σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις. Οι δύο έχουν 4GB RAM και 32 και 64GB ROM αντίστοιχα, ενώ η τρίτη έρχεται με 6GB RAM και 128GB ROM.

Δυστυχώς η Xiaomi αποφάσισε να μην προσφέρει τη δυνατότητα επέκτασης της μνήμης με MicroSD, ούτε έστω μέσω υβριδικής θύρας SIM, οπότε η έκδοση με τα 32GB, σχεδόν αυτόματα βγαίνει απο το κάδρο, μιας και τα 25 περίπου GB που θα σας μείνουν, είναι αντικειμενικά πολύ λίγα για το 2018.

Κατα τα άλλα ο Snapdragon 660 αποδεικνύεται πολύ ικανός να ολοκληρώσει ολες τις εργασίες που θα του αναθέσετε, είτε μιλάμε για την καθημερινή βόλτα σας στα μενού της συσκευής, είτε για απαιτητικές εφαρμογές και παιχνίδια.

Τα περισσότερα παιχνίδια, ακόμα και τα πιο απαιτητικά τρέχουν αξιοπρεπέστατα στο Xiaomi Mi A2, αν και αρκετές φορές, η συσκευή ανέβαζε ενοχλητικά θερμοκρασία οταν το έπαιζα για πολύ ώρα παιχνίδια με μεγάλες απαιτήσεις όπως το PUBG.

Tο Mi A2 δεν είναι το γρηγορότερο κινητό της αγοράς, σε συνδυασμό με το ολοκάθαρο Android που τρέχει, ομως, προσφέρει μια εμπειρία χρήσης που πολύ δύσκολα θα βρείτε στις άλλες συσκευές σε αυτά τα λεφτά. Ακόμα και τα ψιλοκολληματάκια που υπάρχουν εδώ και εκει, σε αυτή την κατηγορία, στο Mi A2 έχουν εξαφανιστεί.

Τα ομαλά animations σε συνδυασμό με την ταχύτητα της συσκευής, δίνουν μια αίσθηση που θα βρείτε μόνο σε αρκετά ακριβότερα τηλέφωνα.

Αυτονομία

Δυστυχώς στο τηλέφωνο της Xiaomi δεν είναι ολα ρόδινα, με το βασικότερο ψεγάδι της συσκευης να εντοπίζεται στην μπαταρία.

Τα 3000mAh που εχει χωρητικότητα η μπαταρία της συσκευής, δεν είναι λίγο μόνο με βάση το μέγεθος της, ή με βάση τον ανταγωνισμό. Η μπαταρία θεωρείτε μικρή ακόμα και με βάση την ίδια την Xiaomi, η οποία μας έχει καλομάθει σε μπαταριες άνω τον 3300mAh ακόμα και σε μικρότερες συσκευές. Άλλωστε απο την ίδια εταιρία είναι και το Xiaomi Redmi Note 5, το οποίο έχει μηδενικές διαφορές σε μέγεθος, αλλα μπαταρία 4000mAh.

Όσο και να παραπονιέμαι ομως, τώρα δεν πρόκεται να αλλαξει κάτι, οπότε ας δούμε πως τα καταφέρνει η παρούσα μπαταρία στην περίπτωση του Mi A2.

Με φωτεινότητα στο αυτόματο, GPS/DATΑ/Wifi πάντα ανοικτά, και μέτρια προς βαριά χρήση, χωρίς μουσική ομως, το Mi A2 μου έδινε μέσο όρο 3.5 με 4 ώρες οθόνης.

Δεν είναι τραγικά τα πράγματα, σίγουρα ομως δεν είναι οτι καλύτερο, αφου απο τις 7 μέρες δοκιμής, μόλις τις 4 κατάφερα να γυρίσω σπίτι στις 8 το βράδυ, χωρίς να χρειαστεί μια ενδιάμεση φόρτιση.

Ειδικά την δεύτερη μέρα που έπαιζα πολύ με την κάμερα και την καταγραφή βίντεο, η μπαταρία με χαιρέτισε πριν το μεσημέρι. Τη μέρα που το χρησιμοποίησα ως GPS, καλύτερα να μη σας περιγράψω τι έγινε

Οταν φτάσει η ώρα της φόρτισης, η συσκευή προσφέρει ταχεία φόρτιση μέσω του Quick Charge 3.0 με τον φορτιστή του πακέτου, να έχει μέγιστο ρυθμό τα 5V2A, και χρειάζεται κάτι λιγότερο απο 2 ώρες για να φορτίσει πλήρως την μπαταρία. Ένα μισάωρο φόρτισης απο το 0, αρκεί για να φτάσει τη μπαταρία περίπου στο 37%.

Συνδεσιμότητα

H συνδεσιμότητα της συσκευής θα μπορούσε να είναι άψογη, αλλα η Xiaomi επέλεξε τον άλλο δρόμο, και αποφάσισε να μην προσθέσει NFC, και να αφαιρέσει, και πάλι αδικαιολόγητα νομίζω, τη θύρα ακουστικών απο το Mi A2.

Τουλάχιστον στην συσκευασία θα βρείτε τον απαραίτητο αντάπτορα για τα ακουστικά, με τη συσκευή να έχει αρκετά καλό ήχο, αλλα μέτρια ένταση απο τα ενσύρματα ακουστικά, ενώ και το Bluetooth 5.0 είναι εδώ για να συνδέσετε τα ασύρματα ακουστικά σας.

Αυτή ειναι η μοναδική θύρα που θα βρείτε στο Mi A2. Ακουστικά δεν έχουμε

Όση ένταση λείπει απο τα ακουστικά θα τη βρείτε στο μονοφωνικό ηχείο της συσκευής το οποio βγάζει αξιοπρεπέστατο ήχο, εκτός και αν το κλείνετε με το χέρι οταν κρατάτε την συσκευή στο πλάι, κάτι διόλου απίθανο.

Πίσω στην συνδεσιμότητα τώρα, θα βρείτε Dual SIM Standby λειτουργία με δύο Nano SIM, 4G με υποστήριξη για τη B20, Dual Band WiFi, Α-GPS με Beidu και Glonass, θύρα υπερύθρων, VoLTE και μια USB Type-C θύρα.

Λογισμικό

Τελευταίο κομμάτι του Review, είναι το λογισμικό. Το Xiaomi Mi A2 είναι μια Android One συσκευή, που με λίγα λόγια σημαίνει οτι εντός θα βρείτε μια σχεδόν ολοκάθαρη έκδοση του Android 8.1 Oreo, με μόνες προσθήκες απο πλευράς Xiaomi το Camera App και την εφαρμογή για τις υπέρυθρες.

To Mi A2 φυσικά υποστηρίζει Project Tremble και Seamless updates με A/B partitions για να μην μπαίνουν τα Updates εμπόδιο στην καθημερινή χρήση της συσκευής σας, και τη στιγμή που γράφετε το Review, είναι στο Android 8.1 με Security Patch Σεπτεμβριου, το οποίο πήρε στις 4 του μήνα, οπότε σε επίπεδο ασφαλείας είμαστε πάρα πολύ καλά.

Στο θέμα των αναβαθμίσεων, το περσινό MiA1 αντιμετώπισε ουκ ο λίγα προβλήματα, παρότι ήταν και αυτό κομμάτι του Android One, με την αναβάθμιση σε Oreo, να καθυστερεί χαρακτηριστικά, να ξεκινάει, και να διακόπτετε λόγο προβλημάτων.

Στο φετινό Mi A2 ομως τα πράγματα λογικά θα είναι αρκετά καλύτερα λόγο του Treble. Μάλλον.

Το Camera 2 Api δεν είναι ενεργοποιημένο, οπότε αν θέλετε να εγκαταστήσετε μια έκδοση της Google Camera με το εξαιρετικό HDR+ θα πρέπει να κάνετε root τη συσκευή σας, ενώ και σε επίπεδο DRM, το Widevine CDM που είναι υπεύθυνο για τη δυνατότητα ή οχι του Streaming HD περιεχομένου απο υπηρεσίες οπως το Netflix και το Amazon Video είναι στο επίπεδο 3.

Με λίγα λόγια δεν μπορείτε να δείτε HD περιεχόμενο απο το Netflix στο Mi A2. SD αναλύσεις μόνο για όσους το επιλέξετε.

Συνοψη- Τιμή αγοράς

Αυτό λοιπόν ήταν το Review του Xiaomi Mi A2 απο το Angroid.gr. Σε αυτό το τηλέφωνο η Xiaomi έχει πάρει ορισμένες αποφάσεις που κάνουν το να σας το προτείνω αρκετά δύσκολο.

Ναι οποιος ψάχνει απλά τον καλύτερο συνδιασμό κάμερα και επεξεργαστή σε αυτά τα λεφτά, χωρίς να τον νοιάζουν τα υπόλοιπα δε χρειάζεται να κοιτάξει παραπέρα, αφού έχουμε καθαρό Android, εξαιρετική εμπειρία χρήσης, πολύ καλή κάμερα, και έναν Snadpragon 660 που τα πάει περίφημα.

Απο εκει και πέρα αρχίζουν οι λόγοι για να το απορρίψετε ομως. Μη επεκτάσιμη μνήμη, ενοχλητικά μικρή μπαταρία, και η έλλειψη θύρας ακουστικών είναι οι τρείς βασικότεροι, και ο συνδιασμός τους, το βγάζει εκτός συναγωνισμού για πολλούς υποψήφιους αγοράστές.

Αν το Android One είναι ο λόγος που το κοιτάτε, άποψη μου είναι να δώσετε τα περίπου 100€ παραπάνω που ζητάει το Nokia 7 Plus, το οποίο έχει ολα τα θετικά του Mi A2, χωρίς κανένα απο τα αρνητικά του. Και επεκτάσιμη μνήμη, θα βρείτε και θύρα ακουστικών, και μπαταρία 3800mAh και NFC.

Φυσικά υπάρχει πάντα και η περίπτωση να δώσετε λιγότερα χρήματα και να πάρετε ένα Xiaomi Redmi Note 5, το οποίο παρότι δεν είναι απροβλημάτιστο, έχει σίγουρα λιγότερες απώλειες απο το Mi A2.

Αποκτήστε το Xiaomi Mi A2 :

Aggelos Pap
Aggelos Pap

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας, ή κάποια ερώτηση για το Android μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

4 Comments
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Add your review
  1. Reply
    Vassilios Pallis 18/09/2018 at 09:43

    Για το Camera 2 API δε χρειάζεται να παραμείνει κανείς στο root. Κάνεις προσωρινό rooting, περνάς το fix και μετά ξανακλειδώνεις τον bootloader βγάζοντας το root και είσαι ΟΚ (μέχρι βέβαια να κάνεις factory reset, εκεί πρέπει να το ξανακάνεις..) Τουλάχιστον έτσι είναι στο Mi A1 του οποίου είμαι κάτοχος.

  2. Reply
    Vassilios Pallis 18/09/2018 at 09:43

    Για το Camera 2 API δε χρειάζεται να παραμείνει κανείς στο root. Κάνεις προσωρινό rooting, περνάς το fix και μετά ξανακλειδώνεις τον bootloader βγάζοντας το root και είσαι ΟΚ (μέχρι βέβαια να κάνεις factory reset, εκεί πρέπει να το ξανακάνεις..) Τουλάχιστον έτσι είναι στο Mi A1 του οποίου είμαι κάτοχος.

    • Ναι λογικά δεν υπάρχει λόγος να μείνεις root, μια αλλαγή στο Build.prop αν θυμάμαι καλα ειναι. Το θέμα είναι οτι με κάθε update η επαναφορά, πρέπει να τα κάνεις φτου και απο την αρχή.

      • Reply
        Vassilios Pallis 18/09/2018 at 18:42

        Σωστά αλλά μόνο με την επαναφορά, εάν κάνεις update που δεν κάνει factory reset είσαι ΟΚ.

Leave a reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Angroid.gr
Logo