Το Xiaomi Μi5 ήταν η ναυαρχίδα της Κινέζικης εταιρίας για το πρώτο μισό του 2016, και η μέτρια πορεία του, στην αρχή, ανάγκασε την Xiaomi να ετοιμάσει γρήγορα τον αντικαταστάτη του, με τις φήμες για την κυκλοφορία ενός νέου αναβαθμισμένου μοντέλου να ξεκινούν περίπου 4 μήνες πριν την επίσημη κυκλοφορία του Xiaomi Mi5s, της νέας και ωραίας έκδοσης για την 5η γενιά των Mi Phones της Xiaomi.
Όπως ο προκάτοχος του, αλλα όπως και οποιαδήποτε συσκευή της Xiaomi περιλαμβάνει το Mi στο ονομα της, το Mi5s ανήκει στη μια από τις δυο High End σειρές της Κινέζικης εταιρίας, άρα η νέα συσκευή στην απλή και την Plus έκδοση της, μαζί με το Mi Note 2 είναι ότι καλύτερο έχει να προσφέρει η Xiaomi για το 2016, άρα και οι απαιτήσεις μου, είναι ανάλογες.
Xiaomi Mi5s Specs
- Διαστάσεις: 145.6 x 70.3 x 8.3 mm | 145 γραμμάρια
- Οθόνη: IPS LCD 5.15″, Full HD
- CPU: :Qualcomm Snapdragon 821 2.14Ghz
- GPU: Adreno 530
- RAM: 3GB/4GB
- ROM: 64GB/ 128GB UFS 2.0
- Κάμερα: 12MP Sony IMX378, PDAF , F/2.0 Dual Tone Led Flash. Εγγραφή 4Κ Video, Slow Motion Video 720p@120fps | Εμπρόσθια κάμερα 4MP
- Συνδεσιμότητα: Dual Band WiFi, 802.11 a/b/g/n/ac 2.4/5Ghz, Bluetooth 4.2, GPS -GLONASS, NFC, Ultrasonic Fingerprint Scanner, USB Type-C
- Software: Android 6.0 | MIUI 8.1
- Τιμή: Απο 290€
Εξωτερικά έχουμε μια συσκευή με διαστάσεις 145.6 x 70.3 x 8.3 mm και βάρος 145 γραμμάρια. Σε σχέση με το Mi5 , η νέα συσκευή της Xiaomi είναι 1 χιλιοστό πιο παχιά, και 15 γραμμάρια πιο βαριά.
Και οι δυο αυτές μεταβολές μπορούν εύκολα να δικαιολογηθούν ακόμα και με μια γρήγορη ματιά στις δυο συσκευές, αφού το 3D Glass που υπήρχε στην πλάτη του Mi5, έχει πάει περίπατο, και έχει δώσει τη θέση του στο αλουμίνιο που καλύπτει πλέον εξ’ολοκλήρου την πλάτη του Xiaomi Mi5s.
Η επιλογή αυτή των Κινέζων, δεν έγινε με γνώμονα μόνο το κόστος, αλλα και επειδή η γυάλινη επιφάνεια στην πλάτη, ήταν και ο αδύναμος κρίκος της αντοχής του Mi5 στις μηχανικές πίεσης, κάτι που είχε αναγκάσει τη συσκευή να κουβαλάει την ταμπέλα του εύθραυστου από την αρχή της ζωής του.
To υπόλοιπο Design της συσκευής έχει υποστεί μεν ένα μικρό Lifting , τίποτα όμως που να είναι άξιο ιδιαίτερης αναφοράς.
Η διπλή κύρτωση της πλάτης είναι τώρα περισσότερο στρογγυλεμένη, κάνοντας τη συσκευή ακόμα πιο ευχάριστη στο κράτημα από τον προκάτοχό του.
Το Power και τα Volume Buttons, θα τα βρείτε και πάλι από τη δεξιά πλευρά, αυτή τη φορά λίγο πιο κοντά στην πλάτη της συσκευής, κάτι που απαιτεί λίγη εξοικείωση μέχρι να τα βρίσκετε μηχανικά.
Ευτυχώς σε αντίθεση με τα αντίστοιχα κουμπιά του Mi5, η τριπλέτα του Mi5s απαιτεί λίγο παραπάνω δύναμη για να πατηθεί, οπότε θα γλιτώσετε από τυχαία πατήματα τους, που πολύ συχνά αντιμετωπίζω στο Μι5, ακόμα στην προσπάθειά μου να αφήσω απλά τη συσκευή κάτω.
Και η πρόσοψη της συσκευής δεν έχει κάποια συνταρακτική αλλαγή, αφού η οθόνη του Mi5s είναι από τα λίγα κομμάτια που μεταφέρθηκαν αυτούσια από το Mi5.
Έτσι και εδώ έχουμε μια IPS LCD οθόνη 5.15” με ανάλυση Full HD, οπότε μιλάμε για 428 pixel ανά ίντσα, έναν αριθμό άκρως ικανοποιητικό .
Η οθόνη του Mi5s καταφέρνει να φτάσει στον εντυπωσιακό αριθμό των 650nits φωτεινότητας, κάτι που σας επιτρέπει να δείτε με άνεση ακόμα και κάτω από έντονο ήλιο. Στην άλλη άκρη, η ελάχιστη φωτεινότητα του μόλις 1.1 nit βεβαιώνει ότι μια γρήγορη ματιά το βράδυ δεν πρόκειται να σας στραβώσει.
Εξαιρετικά τα πάει η οθόνη και σε αντίθεση και γωνίες θέασης, ενώ και η απόδοση χρωμάτων είναι πολύ καλή.
Στο Review του Mi5 σας είχα πεί ότι θεωρώ την οθόνη του μια από τις καλύτερες FHD οθόνες που έχω χρησιμοποιήσει σε κινητό, οπότε για το Mi5s δε θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό.
Η μοναδική αλλαγή που πραγματοποίησε η Xiaomi στην οθόνη του Μi5s , μόνο για καλό δεν ήταν. Η οθόνη του νέου μοντέλου δεν έχει επικάλυψη από Gorilla Glass, ή οποιαδήποτε άλλη μορφή αντιχαρακτικής προστασίας, που σημαίνει ότι με το που θα το πάρετε στα χέρια σας, το Tempered Glass θα πρέπει να θεωρείτε δεδομένο.
Το πρόβλημα γίνεται λίγο πιο πολύπλοκο, αφού το γυαλί που καλύπτει την οθόνη του Mi5s είναι 2.5D, με την κύρτωση να κάνει την εφαρμογή των Tempered glass δύσκολη, με αποτέλεσμα οι άκρες τις οθόνης να παραμένουν ακάλυπτες.
Κάτω από την οθόνη θα βρείτε και τον νέο αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων Snapdragon Sense ID, ο οποίος χρησιμοποιεί τη νέα τεχνολογία αναγνώρισης αποτυπωμάτων της Qualcomm που χρησιμοποιεί υπερήχους .
Στα χαρτιά η νέα αυτή τεχνολογία θα έπρεπε να προσφέρει μια πιο γρήγορη και με λιγότερα λάθη, εμπειρία χρήσης, στην πράξη όμως, καταφέρνει να προσφέρει μόνο την ταχύτητα, αφού τα λάθη στην ανάγνωση είναι αρκετά.
Σε σχέση με τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων του Mi5, αυτός του Mi5s βρίσκεται ένα σκαλοπάτι κάτω , τουλάχιστον όμως λειτουργεί και με την οθόνη κλειστή, ενώ δεν βρίσκεται πλέον πίσω από κάποιο Hardware button, αφού στη θέση του φυσικού κουμπιού, θα βρείτε μόνο ένα Capacitive home button.
Στα δεξιά και αριστερά του Home button θα βρείτε τα δυο φωτιζόμενα Capacitive κουμπιά Menu και επιστροφή, τα οποία μπορείτε να βάλετε όπως σας βολεύει, για αυτό και προβάλλονται απλά ως δυο τελείες.
Στο πάνω μέρος της συσκευής θα βρείτε την εμπρόθια κάμερα με αισθητήρα 4MP με F/2.0 και pixel μεγέθους 2 μικρομέτρων, με πολύ καλή απόδοση, ακόμα και σε συνθήκες με λίγο φως.
Στην κορυφή του Xiaomi Mi5s υπάρχει μόνο η θύρα των ακουστικών, αφού η θύρα υπέρυθρων που βρισκόταν διπλα της στο Mi5, έχει απομακρυνθεί στο νέο μοντέλο.
Αριστερά θα βρείτε το συρταράκι των SIM, το οποίο έχει υποδοχές για δύο Nano SIM, χωρίς καμία από τις δυο να είναι υβριδική, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης της μνήμης με κάρτα MicroSD.
Τέλος στη βάση του Mi5s υπάρχει η USB Type-C θύρα, και δυο γρίλιες δεξιά και αριστερά με την δεξιά να κρύβει το ηχείο της συσκευής από πίσω.
Επιστρέφοντας στην πλάτη, θα παρατηρήσετε ότι πλέον είναι ευδιάκριτες οι γραμμές της κεραίας, οι οποίες είναι απαραίτητες λόγο αλουμινένιου Unibody σκελετού, ενώ πάνω σε μια από αυτές υπάρχει και το δεύτερο μικρόφωνο της συσκευής, για το Noise Cancelation.
Η κάμερα βρίσκεται και πάλι πάνω αριστερά, με το διπλό LED Flash να έχει μεταφερθεί στην αριστερή πλευρά της.
Στον τομέα της φωτογραφίας, το Xiaomi Mi5s εχει μεν αναβαθμιστεί, στην πορεία όμως έχασε και κάτι αρκετά σημαντικό. Tην οπτική σταθεροποίηση.
Η κεντρική κάμερα της συσκευής μπορεί να έχει κατέβει από τα 16 στα 12MP, στην πράξη όμως τα αποτελέσματα είναι αρκετά καλύτερα, αφού το Mi5s έχει τον αισθητήρα Sony IMX378, με Phase Detection Autofocus, έναντι του IMX 298 που είχε το Mi5.
Ο φακός έξι στοιχείων του Mi5s συνεχίζει να έχει F/2.0 , συνολικά η κάμερα όμως έχει αρκετά περισσότερες δυνατότητες, με πολύ καλα αποτελέσματα τόσο στην φωτογράφιση, όσο και στο βίντεο.
Πλέον έχετε τη δυνατότητα εγγραφής 4Κ Video , λήψης RAW φωτογραφιών, ενώ ακόμα και με το HDR συνεχώς ενεργό, η λήψη της φωτογραφίας είναι ταχύτατη.
Ελάχιστος είναι και ο χρόνος που απαιτείται για να εκκινήσει η camera app, κάνοντας το Xiaomi Mi5s πολύτιμο βοηθό στην καταγραφή των καθημερινών στιγμών σας.
Φυσικά όταν η νύχτα πέφτει, το ίδιο κάνει και η ποιότητα λήψης, με τον θόρυβο να γίνεται άμεσα αισθητός στις περισσότερες φωτογραφίες σας με λίγο φως.
Τα πράγματα χειροτερεύουν στις σκοτεινές λήψεις, αφου όπως είπαμε δεν υπάρχει οπτική σταθεροποίησης, την οποία η Xiaomi αφαίρεσε, κάπως απρόβλεπτα, αφού το σύστημα σταθεροποίησης τεσσάρων αξόνων, του mi5 χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στη διαφήμιση και την προώθηση της συσκευής.
Σε ποιότητα εικόνας πάντως, το Mi5s καταφέρνει να έχει καλύτερα αποτελέσματα από τον προκάτοχο του, με ταχύτερο Focus, εξαιρετική αποτύπωση χρωμάτων, και πολύ καλή ισσοροπία λευκού.
Η εφαρμογή της κάμερας που θα βρείτε στη MIUI 8.0 προσφέρει και το Manual Mode, για να ρυθμίσετε χειροκίνητα επιλογές όπως ISO , και έκθεση, ενώ στη διάθεση σας έχετε και 17 διαφορετικά φίλτρα με Live Preview.
Στο κομμάτι του βίντεο έχετε επιλογη για εγγραφή 2160p ή 1080p στα 30fps ή λήψη Slow Motion Video με 120fps στα 720p.
Η ηλεκτρονική σταθεροποίηση εδώ κάνει αρκετά καλά τη δουλειά της, αλλα όχι άριστα, είναι όμως διαθέσιμη και στην εγγραφή των 2160p videos.
To ηχείο του Mi5s είναι ένα από τα δυνατά σημεία της συσκευής, αφου προσφέρει αρκετή ένταση και ο ήχος μένει καθαρός, ακόμα και στη μέγιστη τιμή της.
Σύνδέοντας ένα ζευγάρι ακουστικά της εταιρίας μπορείτε να εκμεταλλευτείτε και το Misound , που σας επιτρέπει να παίξετε με τις ρυθμίσεις του ήχου, για βέλτιστο αποτέλεσμα.
Στον τομέα της απόδοσης τώρα, το Xiaomi Mi 5s παίρνει άριστα, αφού για μια ακόμη φορά η κινέζικη εταιρία έχει εξοπλίσει τη ναυαρχίδα της με εξαιρετικό Hardware.
Στην θέση του οδηγού θα βρείτε τον ολοκαίνουργιο Snapdragon 821 της Qualcomm με τέσσερις πυρήνες στα 2.15Ghz.
Όπως συνέβει και με την βασική έκδοση του Mi5, η πιο φτωχή έκδοση του Mi5s έχει 3GB RAM, με τη διαθέσιμη μνήμη όμως να είναι διπλασιασμένη και να φτάνει τα 64GB .
Για ακόμα μια φορά η Xiaomi δεν προσφέρει τη δυνατότητα επέκτασης της μνήμης με MicroSD, οπότε αν χρειάζεστε πάνω από 56GB που μένουν στη διάθεση σας, θα χρειαστεί να κοιτάξετε για την μεγαλύτερη έκδοση με τα 4GB RAM και τα 128GB UFS 2.0 μνήμης.
Η βασική έκδοση, με τα χαρακτηριστικά που είπαμε, συν την Adreno 530 που αναλαμβάνει τα γραφικά, καταφέρνει να ξεπεράσει το εντυπωσιακό νούμερο των 150.000 πόντων στο Antutu, την ώρα που το GeekBench δίνει 1700 και 4250 πόντους σε Single και Multicore Performance αντίστοιχα.
Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στα Benchmarks μεταφέρονται αυτούσια στην καθημερινή συμπεριφορά της συσκευής, η οποία είναι εξαιρετική.
Η πλοήγηση στα μενού είναι ταχύτατη, όπως και η εκκίνηση ή η εναλλαγή μεταξύ των εφαρμογών.
To Xiaomi Mi5s ακολουθεί πιστά τις εντολές σας, με το gaming να είναι μια εξίσου ευχάριστη εμπειρία στη νέα συσκευή της Xiaomi, αφού ακόμα και τα πιο βαριά παιχνίδια δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τρέξουν στο Mi5s
Στον αντίποδα, ο Snapdragon 821 είναι λίγο πιο επιρρεπής στην υπερθέρμανση από το Snapdragon 820 του Mi5, και στα πιο απαιτητικά παιχνίδια αντιμετώπισα στιγμιαία προβλήματάκια λόγο Throttling.
Παρά τη δύναμη του, το Mi5s παραμένει πρώτα από όλα ένα κινητό τηλέφωνο. Η ποιότητα κλήσεων με τη συσκευή της Xiaomi είναι πολύ καλή, με τις κεραίες του Mi5s να αποδίδουν εξαιρετικά, χωρίς αποσυνδέσεις ή άλλα προβλήματα.
Το Mi5s είναι Dual SIM Standby συσκευή, στην οποία για μια ακόμα φορά η Xiaomi δεν έχει προσθέσει υποστήριξη για τη μπάντα των 800mhz στο 4G, κάτι που μπορεί να αποτρέψει αρκετούς από εσάς να το προτιμήσετε.
Στις υπόλοιπες επιλογές συνδεσιμότητας θα βρείτε σχεδόν τα πάντα, αφού το Mi5s έρχεται εξοπλισμένο με Dual band WiFi , Bluetooth 4.2, GPS με A-GPS και υποστήριξη GLONASS, USB Type-C και NFC.
Όπως και στο Mi5, στο Mi5s δεν θα βρείτε ραδιόφωνο ενώ από το νέο μοντέλο απουσιάζει και η θύρα υπερύθρων, που οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται πόσο χρήσιμη είναι, όταν τους λείψει.
Στο κομμάτι του Software, τα πράγματα είναι λίγο πολύ αναμενόμενα. Το Xiaomi mi5s έρχεται την MIUI 8, η οποία βασίζεται στο Android 6.0. (H αναβάθμιση σε Android 7.0 θα γίνει λογικά στις αρχές του 2017)
Όσοι δεν έχετε επαφή με το λειτουργικό της κινέζικης εταιρίας, H MIUI,είναι ένα από τα πιο πλούσια σε δυνατότητες skin της αγοράς.
Το Skin της Xiaomi είναι εφοδιασμένο με πάρα πολλές επιλογές , που στις υπόλοιπες περιπτώσεις θα έπρεπε να βάλετε έξτρα εφαρμογές για να τις έχετε, όπως το One Hand Mode, το Second Space, το Dual Apps, αλλα και πολύ χρήσιμες εφαρμογές της Κινέζικης εταιριάς, όπως το Security App, και φυσικά το διάσημο Theme Store της.
Το βασικότερο θέμα στο Software της συσκευής, είναι ότι για την ώρα δεν υπάρχει ακόμα Global Rom, με την αγγλοκινέζικη έκδοση της MIUI η οποία δεν έχει και Google Play, να είναι η μόνη επίσημη επιλογή σας.
Ανεπίσημα βέβαια, μπορείτε να ξεκλειδώσετε τον Bootloader της συσκευής σας, και να περάσετε την Multilanguage ROM από το Xiaomi.Eu ή την μεταφρασμένη έκδοση της ελληνικής κοινότητας.
Στην περίπτωση μου, το κλείδωμα του Bootloader δε φάνηκε να απασχολεί ιδιαίτερα τους ανθρώπους του Gearbest, οι οποίοι τον ξεκλείδωσαν και μου εγκατέστησαν μια αμφιβόλου προελεύσεως και ποιότητας ROM η οποία είχε και σοβαρά θέματα αυτονομίας.
Ευτυχώς, τουλάχιστον δε χρειαζόταν ακολουθήσω την διαδικασία για να ξεκλειδώσω τον bootloader, και απλά έβαλα την Ευρωπαική ROM από το xiaomi.eu, η οποία δουλεύει ρολόι μέχρι τώρα.
Τελευταίο κομμάτι του Review, είναι η αυτονομία της συσκευής.
Παρότι το Xiaomi Mi5s έχει λίγο μεγαλύτερη μπαταρία από το mi5, η οποία φτάνει πλέον τα 3200mAh, ο Snapdragon 821 αποδεικνύεται κομματάκι πιο ενεργοβόρος από το προηγούμενο επεξεργαστή της σειράς, με αποτέλεσμα το Mi5s να έχει μια ελαφρώς μικρότερη διάρκεια ζωής με μια φόρτιση από τον προκάτοχο του.
Και πάλι όμως, οι 4.5 με 5 ώρες οθόνης είναι ένα πολύ συνηθισμένο σενάριο, αν δεν το χρησιμοποιήσετε κατά βάση για παιχνίδια, ενώ η μπαταρία του Mi5s υποστηρίζει και ταχεία φόρτιση μέσω του Qualcomm Quick Charge 3.
Μάλιστα να εκμεταλευτείτε την τεχνολογία ταχείας φόρτισης της Qualcomm δε θα χρειαστεί να προμηθευτείτε ξεχωριστό φορτιστή, αφού αυτός της συσκευασίας, είναι πλήρως συμβατός με το Quick Charge 3.0
Τον καιρό που γράφετε αυτό το Review, μπορείτε να βρείτε την βασική έκδοση του Xiaomi Mi5s γύρω στα 290€, ενώ η μεγαλύτερη έκδοση με τα 4GB RAM ξεκιναει από 380€.
Το πιθανότερο ερωτήμα που θα έχετε λογικά είναι το αν αξίζει περισσότερο το Μi5 ή το Mi5s;
Αρχικά σας λέω με σιγουριά ότι δεν αξίζει σε καμία περίπτωση η αναβάθμιση από το 5 στο 5s, ενώ και αν τα δείτε ως δυο διαφορετικά κινητά, η επιλογή είναι αρκετά δύσκολη.
Η βασική έκδοση του Xiaomi mi5 κοστίζει αυτή τη στιγμή σχεδόν 100€ λιγότερα, ενώ και η αντίστοιχη έκδοση με τα 64GB μνήμης του mi5 βγαίνει στα 245€ με το Mi5s να έχει να αντιπαραθέσει το καλύτερο SoC, μια νέα τεχνολογία στον αισθητήρα αποτυπωμάτων, και τον νέο αισθητήρα της κάμερας.
Από την άλλη, θυσιάζετε το Gorilla Glass, την οπτική σταθεροποίηση της κάμερας, τη θύρα υπερύθρων και ένα μικρό κομμάτι της αυτονομίας.
Όπως βλέπετε η επιλογή σας θα είναι δύσκολη, αλλα αν σημαίνει κάτι για την τελική σας απόφαση, νομίζω ότι όσο οι τιμές είναι στα επίπεδα που βρίσκονται τώρα, το Mi5 είναι καλύτερη επιλογή.
Θετικά:
+ Επιδοσεις
+ Οθόνη
+ Νέα τεχνολογία Fingerprint Scanner
+ Βελτιωμένη κάμερα
+ Ποιότητα κατασκευής
Αρνητικά:
– Μη επεκτάσιμη μνήμη
– Δεν υπάρχει οπτική σταθεροποίηση
– Μη υποστήριξη B20 στο 4G
– Για την ώρα δεν υπάρχει Global ROM
– Δεν υπάρχει αντιχαρακτική επίστρωση