Xiaomi Redmi 4 Prο Review

0

Η σειρά Redmi είναι η μικρο-μεσαία κατηγορία κινητών της Xiaomi, με δυο διαφορετικά μοντέλα: τα απλά entry level Redmi και τα μεσαίας κατηγορίας Redmi Note.

Μετά την περσινή κυκλοφορία 200 διαφορετικών εκδόσεων του Redmi 3 (Redmi 3, Redmi 3S, Redmi 3 Pro , Redmi 3X κτλ) , με διαφορά μερικών μηνών, η Κινέζικη εταιρία αποφάσισε φέτος να κυκλοφορήσει εξ’αρχής τρία διαφορετικά μοντέλα του Redmi 4, για να καλύψει ολες τις τσέπες.

Έτσι πριν από περίπου δυο μήνες, το φως της δημοσιότητας είδαν τα Xiaomi Redmi 4, Redmi 4A και Redmi 4 Pro.

Το τελευταίο είναι η καλύτερη συσκευή από τις τρείς, και η μοναδική με Full HD οθόνη και μεταλλική Unibody κατασκευή.

Το Redmi 4 Pro είναι και η συσκευή που έχω σήμερα στα χέρια μου για να σας παρουσιάσω.

Όπως είπαμε στην εισαγωγή, σε αντίθεση με τα Redmi 4 και 4Α , το Redmi 4 Pro έχει αλουμινένιο Unibody σκελετό, ο οποίος έχει δανειστεί αρκετά στοιχεία σχεδιασμού από το περσινό Redmi Note 3.

Η νέα συσκευή έχει λιγότερες καμπύλες από το Redmi 3, ενώ η πλάτη δεν έχει πλέον κάποιο ιδιαίτερο Pattern.

Τα 9 χιλιοστά πάχους και τα 160 σχεδόν γραμμάρια βάρους μοιάζουν πιο πολλά στο χέρι από ότι στο χαρτί, αφού σε σχέση με το Mi5 που έχω επίσης στην κατοχή μου, το Redmi 4 Pro μοιάζει αρκετά πιο παχύ αλλα και πιο βαρύ.
Και τα δύο όμως είναι απολύτως δικαιολογημένα, και το γιατί, θα το καταλάβετε όταν φτάσουμε στην μπαταρία.

Τα κουμπιά του Power και της ρύθμισης ήχου, είναι αρκετά σφιχτά, και με πολύ μικρή διαδρομή, κάνοντας τα εύκολα και άμεσα στη χρήση.

Στην πρόσοψη της συσκευής θα βρείτε και τα 3 Capacitive πλήκτρα ελέγχου τα οποία δυστυχώς δεν είναι φωτιζόμενα.
Ευτυχώς η επιφάνεια, που τα τρία κουμπιά είναι ενεργά είναι μεγάλη, οπότε η προσαρμογή του χεριού σας θα είναι άμεση, ακόμα και στο σκοτάδι.

Στο πάνω μέρος την οθόνης εκτός από την εμπρόσθια κάμερα και τον αισθητήρα εγγύτητας , θα βρείτε και το πολύχρωμο LED ειδοποιήσεων.
Στο κάτω μέρος του Xiaomi Redmi 4 Pro υπάρχουν 2 γρίλιες, με τη δεξιά να κρύβει το ηχείο από πίσω της, ενώ η στην πλάτη θα βρείτε την κάμερα της συσκευής, το διπλό LED Flash, και τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Για μια ακόμη φορά η Xiaomi έχει εξοπλίσει συσκευή της με έναν εξαιρετικό αισθητήρα αποτυπωμάτων, αφού το σκάνερ αντιλαμβάνεται άμεσα το αποτύπωμα σας, αν και μερικές φορές θα χρειαστεί λίγο μεγαλύτερη πίεση για να ενεργοποιηθεί.

Το ποσοστό αναγνώρισης αγγίζει με άνεση το 90%, με τη συσκευή να ξυπνάει μετά την επιτυχή αναγνώριση του δακτύλου σας.

Πολύ καλή είναι και η οθόνη της συσκευής, με το IPS –LCD πάνελ,  5”  Full HD ανάλυσης, που είναι εξοπλισμένο το Redmi 4 Pro, να προσφέρει ικανοποιητικότες γωνίες θέασης, πολύ καλή απόδοση χρωμάτων, και αναμενόμενα καλή φωτεινότητα και αντίθεση.

Μέσα από τις ρυθμίσεις της MIUI, μπορείτε να πειράξετε την θερμοκρασία και των κορεσμό των χρωμάτων, για να φέρετε το τελικό αποτέλεσμα λίγο πιο κοντά στις προτιμήσεις σας, αν και οι προκαθορισμένες ρυθμίσεις νομίζω ότι είναι άκρως ικανοποιητικές.

Μέρος του λειτουργικού είναι και το Read Mode, το οποίο προσθέτει ένα κίτρινο φίλτρο για να κάνει τη πολύωρη χρήση της οθόνης με λίγο φως, πιο ξεκούραστη για τα μάτια σας.

Την οθόνη του Redmi 4 Pro καλύπτει και γυαλί 2.5D χωρίς δηλωμένη αντιχαρακτική επίστρωση, που σημαίνει, ότι είτε η Xiaomi ξέχασε να το πεί, είτε θα πρέπει να βάλετε ένα Tempered Glass στη συσκευή αρκετά σύντομα, ειδικά αν δεν είστε από αυτούς που φέρονται με το γάντι στις συσκευές τους.

Σε αντίθεση με τους Snapdragon 425 και 430 που θα βρείτε στο Redmi 4a και Redmi 4 αντίστοιχα, η μεγαλύτερη από τις τρείς εκδόσεις έχει τον σαφώς πιο ικανό Snapdragon 625.

O οκταπύρηνος επεξεργαστής του SoC της Qualcomm είναι χρονισμένος στα 2.0Ghz , ενώ συνοδεύεται από την Adreno 506 για τα γραφικά και 3GB RAM.

Δεν είχε τύχει να χρησιμοποιήσω ξανα συσκευή με αυτό το System On Chip, οι επιδόσεις του όμως με έχουν αφήσει απόλυτα ευχαριστημένο, αφου οι 62.000 πόντοι στο Antutu μεταφράζονται σε εξαιρετική απόδοση στα μενού της συσκευής και στις καθημερινές λειτουργίες του.

 

Παρά την αρκετά απαιτητική MIUI, το Redmi 4 ανταποκρίνεται άμεσα στις εντολές σας, ενώ με τη βοήθεια της Adreno 506 τα καταφέρνει περίφημα ακόμα και σε πολύ βαριά 3D games. Επίσης θετικότατη εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι ακόμα και μετά από πολύ πίεση, το κινητό δε ζεστάθηκε καθόλου, κάτι που δείχνει ότι το SoC της Qualcomm κάνει πολύ καλή διαχείριση της θερμότητας.

Το Xiaomi Redmi 4 Pro έχει 32GB ROM, από τα οποία τα 26 είναι διαθέσιμα στο χρήστη. Αν δε σας αρκούν, και δεν έχετε πρόβλημα να θυσιάσετε την Dual SIM λειτουργία, μπορείτε να τοποθετήσετε μια κάρτα MicroSD στην δεύτερη, υβριδική υποδοχή στο συρτάρι των SIM για να επεκτείνετε τη διαθέσιμη μνήμη.

 

Θα μπορούσα να τελειώσω αυτό το review, πλασάροντας σας το Redmi 4 Pro ως μια mid-range συσκευή από το πάνω ράφι, δυστυχώς όμως, η κάμερα θα με πρόδιδε.

Όπως συνέβει και με το Redmi Note 3 Pro, παρόλο που η κάμερα της συσκευής δεν είναι άσχημη για τα χρήματα που ζητάει το Redmi 4, το υπόλοιπο πακέτο μας προϊδεάζει για κάτι καλύτερο, και στον τομέα της κάμερας.

Η κάμερα του νέου κινητού της Xiaomi, έχει αισθητήρα της Samsung στα 13MP, με διάφραγμα F/2.2, autofocus και διπλό LED Flash.

Η απουσία οπτικής σταθεροποίησης είναι απολύτως αναμενόμενη σε αυτά τα λεφτά, η μη χρησιμοποίηση κάποιας τεχνολογίας αυτόματης εστίασης όμως, όπως το Phase Detection Autofocus, έχει ως αποτέλεσμα το Xiaomi Redmi 4 Pro, να αργεί αρκετά να εστιάσει.
Ακόμα και όταν τα καταφέρει όμως, πολλές φορές το αποτέλεσμα δεν είναι απολύτως ικανοποιητικό, αναγκάζοντας τον χρήστη να ξανα εστιάσει με το χέρι.

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε τα δείγματα σε πλήρες μέγεθος

Ακόμα και στην περίπτωση που όλα πάνε καλά παρόλα αυτά, η κάμερα του Redmi 4 καταφέρνει να αποτυπώσει πολύ καλά τα χρώματα, με πολύ λίγες λεπτομέρειες όμως, ειδικά στο κομμάτι της φωτογραφίας που απομακρύνεται από το σημείο εστίασης.

Η κάμερα του Redmi 4 Pro μπορεί να τραβήξει και Full HD βίντεο, τα οποια παρότι χωρίς οπτική ή ψηφιακή σταθεροποίηση, βγαίνουν αρκετά καλά ακόμα και όταν τραβάτε εν κινήσει, αρκεί να αποφεύγετε τις απότομες κινήσεις

Εκεί που μας τα χαλάει το βίντεο είναι στην πολύ κακή εγγραφή του ήχου, που όπως μπορείτε να δείτε και στο Video Review, έχει αρκετά θέματα.

Η εμπρόσθια κάμερα του Redmi 4 Pro είναι 5MP, με το Beautification Mode να με βγάζει 24 ετών , όταν απομακρύνω το κινητό όσο πιο μακριά γίνεται, που σημαίνει ότι δεν είμαι τριαντάρης, αλλα 24 χωρίς μεικ απ, και ότι με βλέπετε από πολύ κοντά.

Ευτυχώς τη μέτρια κάμερα, συνοδεύει η πολύ καλή εφαρμογή της MIUI , που σας δίνει την ευχέρεια να παίξετε με αρκετές ρυθμίσεις, ενώ στη διάθεση σας υπάρχουν εννέα διαφορετικά modes, μεταξύ των οποίων και το Manual, και 18 διαφορετικά φίλτρα με live Preview.

Το Xiaomi Redmi 4 Pro είναι μια Dual SIM Standby συσκευή, με την δεύτερη υποδοχή για SIM να είναι υβριδική όπως είπαμε, σε περίπτωση που θέλετε να ανταλλάξετε τη δεύτερη SIM με μια κάρτα μνήμης.

Όπως και τα περισσότερα κινητά της εταιρίας, το Redmi 4 δεν υποστηρίζει την μπάντα των 800Mhz στο 4G, κάτι που σημαίνει πετσοκομμένο 4G σήμα σε περιοχές που καλύπτονται μόνο από κεραίες της αντίστοιχης συχνότητας.

Όσοι μένετε σε μεγάλες πόλεις όπως εγώ, δεν θα έχετε θέμα, με το Redmi 4 να έχει πολύ καλή λήψη, προσφέροντας σας απροβλημάτιστες κλήσεις και γρήγορη μεταφορά δεδομένων.

Στις υπόλοιπες επιλογές συνδεσιμότητας, θα βρείτε Dual Band WiFi, Bluetooth 4.2, GPS, και μια θύρα υπερύθρων που μετατρέπει τη συσκευή σας σε τηλεκοντρόλ. Για όσους ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, το Redmi 4 Pro είναι και εξοπλισμένο με ράδιο FM.

Στη βάση της συσκευής θα βρείτε μια MicroUSB θύρα, η οποία μου φαίνεται λίγο φάουλ, μιας και μιλάμε για συσκευή του 2017 στην ουσία, οπότε μια θύρα Type-C θα ήταν η πιο ενδεδειγμένη επιλογή.

Μέσω της USB θύρας μπορείτε να φορτίσετε και την πραγματικά εντυπωσιακή μπαταρία 4100 mAh με την οποία έχει εξοπλίσει η Xiaomi της συσκευή.

Την πρώτη μέρα πραγματικής χρήσης του Redmi 4 Pro, η μπαταρία μου πρόσφερε 5.5 ώρες οθόνης πριν ξαναμπεί η συσκευή για φόρτιση το βράδυ, που σημαίνει ότι σε φυσιολογική χρήση θα δείτε με άνεση τις 2 μέρες αυτονομίας.

Σύμφωνα με την Xiaomi, το Redmi 4 Pro υποστηρίζει και ταχεία φόρτιση, η οποία με τον φορτιστή της συσκευασίας, δεν είναι και τόσο… ταχεία, αφού μια πλήρη φόρτιση διαρκεί κάτι λιγότερο από 2 ώρες, με έναν συμβατό με το Quick Charge 3.0 φορτιστή όμως, τα πράγματα είναι σαφώς γρηγορότερα.

Στον τομέα του Software, για μια ακόμη φορά έχουμε τη γνωστή και μη εξαιρετέα MIUI η οποίο στην περίπτωση του Redmi 4 Pro βασίζεται στο Android 6.0.1.

Η όγδοη έκδοση της ROM των Κινέζων, προσφέρει πλέον πληθώρα λειτουργιών, οι περισσότερες από τις οποίες σίγουρα θα σας φανούν κάποια στιγμή χρήσιμες.

Έτσι, στη διάθεση σας έχετε λειτουργίες όπως το One Hand Mode για ευκολότερη λειτουργία με το ένα χέρι, το Dual Apps για τη δημιουργία δυο διαφορετικών υποστάσεων της ίδιας εφαρμογής, και το Second Space που δημιουργεί μια δεύτερη επιφάνεια εργασίας για να χωρέσετε στην ίδια συσκευή το εταιρικό και το προσωπικό σας τηλέφωνο,

Στην τελευταία Beta της MIUI OS υπάρχει και το Simple Mode, που αλλάζει το User Interface της συσκευής σε ένα πολύ απλό τετραγωνοποιημένο μενού, με τις βασικές επιλογές μονο, και μεγάλα γράμματα, για να μπορεί η συσκευή να χρησιμοποιηθεί και από ανθρώπους που δυσκολεύονται με τα κλασσικά μενού.

Μέσα από τις ρυθμίσεις του λειτουργικού, μπορείτε να αλλάξετε την εμφάνιση της μπάρας ειδοποιήσεων, τη λειτουργία των capacitive πλήκτρων ελέγχου, ενώ μέρος της MIUI είναι και το Quick Ball,

Αυτό εμφανίζει ένα floating button το οποίο πραγματοποιεί τις βασικότερες λειτουργίες των υπόλοιπων πλήκτρων, όπως η επιστροφή και η εμφάνιση των τελευταίων εφαρμογών, ενώ έχει και αρκετές ρυθμίσεις για να το φέρετε στα μέτρα σας.

Τέλος το διάσημο Theme Engine στης MIUI είναι διαθέσιμο με εκατοντάδες δωρεάν η επι πληρωμή themes, ενώ στην Global ROM προεγκατεστημένα θα βρείτε μόνο τις βασικές εφαρμογές της Google, το Security App, και τις απαραίτητες μικροεφαρμογές της Xiaomi, όπως την αριθμομηχανή, την πυξίδα, το barcode scanner και το Mi Remote για να εκμεταλλευτείτε την θύρα υπερύθρων.

Για μια ακόμα φορά, συσκευή της Xiaomi, μου έρχεται με πειραγμένο Software, αυτή τη φορά από το Geekbuying. Η έκδοση του λειτουργικού με το οποίο έφτασε η συσκευή, φυσικά δεν υπάρχει πουθενά, και είναι μια ελαφρώς πειραγμένη έκδοση της MIUI 8 με πολλαπλές γλώσσες.

Αυτή τη φορά την κράτησα, αφενώς επειδή δεν υπάρχει επίσημη Global ROM οπότε ότι κυκλοφορεί είναι ανεπίσημο, και αφετέρου, επειδή η συσκευή θα πάει για πούλημα και δεν ήθελα να ξεκλειδώσω τον bootloader συσκευή που δε μου ανήκει.

Ευτυχώς η ROM του Geekbuying δεν μου έχει δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα, δεν εντόπισα κάποιο bug, ενώ και η διάρκεια της μπαταρίας είναι πολύ καλή, οπότε θα μείνει αυτή, μέχρι να βγεί η Global.

Η πιθανότητα τώρα να το δούμε επίσημα στην Ελλάδα, είναι μάλλον μικρή, αφου η InfoQuest που είναι πλέον η επίσημη αντιπρόσωπος της Xiaomi στη χώρα μας, εισάγει μόνο τις συσκευές της Κινέζικης εταιρίας που υποστηρίζουν την B20 στο 4G, τα οποία για την ώρα είναι το Redmi 3s και το Redmi Note 3 Pro. Από τα τρία μοντέλα του Redmi 4 μόνο το 4A έχει εμφανιστεί σε Global έκδοση με τη B20 οπότε λογικά αυτό θα είναι και αυτό που θα φτάσει επίσημα στην Ελληνική αγορά.

Αυτή τη στιγμή, το Xiaomi Redmi 4 Pro ξεκινάει με περίπου 145€ εκτός αν δεν έχετε πρόβλημα με το χρυσό χρώμα, το οποίο θα βρείτε με 10 ευρώ λιγότερα.

Αποκτήστε το Xiaomi Redmi 4 Pro

Aggelos Pap
Aggelos Pap

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας, ή κάποια ερώτηση για το Android μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

9 Comments
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Add your review
  1. Reply
    επαμεινωνδας μαραντάς 10/01/2017 at 23:55

    καλησπερα…θα θελα να ρωτήσω απο τα δυο κινητα που εχω καταληξει ποιο ειναι το καλυτερο αν θα μπορουσατε να μου πειτε ίσως…??
    [HK Stock]XIAOMI Redmi 4 Pro 5.0inch FHD 2.5D Screen MIUI 8 4G LTE Smartphone Qualcomm Snapdragon 625 Octa Core 3GB 32GB 5.0MP 13.0MP Touch ID Metal Body 4000mAh Battery – Gold_DEALS
    [HK Stock][Package B]Xiaomi Redmi Note 4 5.5inch FHD 2.5D Arc Screen MIUI 8 4G LTE Helio X20 MT6797 Deca Core 3GB RAM 32GB ROM Smartphone(Silver) + Tempered Glass + Soft Case
    εκτος κ αν υπαρχει ίσως κ καποιο καλυτερο που αγνοω εγω σ αυτή την τιμη περιπου…
    κ τέλος αυτό που αναφερεται σαν global rom σημαινει κατι κ ανεβαζει την τιμή???
    απο το geekbuying..
    ευχαριστω…

    • Προσωπικά θα πηγαινα στο redmi 4 pro, αλλά το ερώτημα είναι : θες οθόνη 5″ ή 5.5″ .Είναι αρκετή η διαφορά

      Τη global rom τη βάζεις πανευκολα μόνος σου μην το πληρώσεις έξτρα

      • Reply
        επαμεινωνδας μαραντάς 11/01/2017 at 20:18

        σ ευχαριστω..
        την μικροτερη θελω…
        κ κατι τελευταιο…αυτες οι μεμβρανες προστασιας εχουν κ κατηγοριες ανθεκτικοτητας ή ειναι ένας ο τυπος τους…θα θελα να βαλω για εξτρα προστασια…
        κ πάλι ευχαριστω…

        • Tempered Glass βάλε, όχι μεμβράνη. Οι πιο συνηθισμένη κατηγορία είναι τα 9H, που είτε πράγματι είναι, είτε διαφημίζουν οτι είναι. Οπως και να έχει ουσιαστική διαφορά δε θα δεις.

        • επαμεινωνδας μαραντάς 12/01/2017 at 00:24

          ευχαριστω πολυ κ παλι….
          να σαι καλα…
          θα παραγγειλω το redmi 4 pro απο το geekbuying…
          τωρα για το προστατευτικο απο εδω φανταζομαι θα μπορω να το βαλω ή κ αυτο μαζι με το τηλεφωνο να το παραγγειλω…
          …μ εβγαλες απο αδυναμια επιλογης….

        • Aggelos Pap 11/01/2017 at 20:28

          Tempered Glass βάλε, όχι μεμβράνη. Οι πιο συνηθισμένη κατηγορία είναι τα 9H, που είτε πράγματι είναι, είτε διαφημίζουν οτι είναι. Οπως και να έχει ουσιαστική διαφορά δε θα δεις.

  2. Καλημερα ωραιο review αλλα το βιντεακι παρολο που εχω τερμα την φωνη με δυσκολια σε ακουω..

    • Να’σαι καλά. Ναι κάτι παίχτηκε στο editing, και κλασικά δε μπήκα στον κόπο να το ακούσω πριν το ανεβάσω γιατί τελείωσα χαράματα. :/

Leave a reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Angroid.gr
Logo