5G 101 : Τι είναι το 5G και γιατι η μετάβαση απο το 4G στο 5G είναι άλμα και όχι βήμα.

0
gshoper-single-day-offers

Όσοι παρακολουθείτε τις τεχνολογικές ειδήσεις τον τελευταίο 6μηνο σίγουρα θα έχετε βαρεθεί να ακούτε τον όρο 5G, με τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες κινητών τηλεφώνων να ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη την πρόθεση τους να κυκλοφορήσουν συσκευές που θα υποστηρίζουν τη νέα γενιά δικτύων.

Τι σημαίνει 5G λοιπόν; Τίποτα περισσότερο απο το Fifth Generation, δηλαδή Πέμπτη γενιά τηλεπικοινωνιακου δικτύου ελληνιστί , το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει το 4G, το οποίο πηρε τη θέση του 3G και ούτω κάθε εξής.

  1. Η πρώτη γενιά (1G) ηταν το αρχικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας που εμφανίστηκε το ’90
  2. Η δεύτερη γενιά  (2G) ήταν αυτή που επέτρεψε στα κινητά μας τηλέφωνα να στέλνουν και να λαμβάνουν SMS
  3. Η τρίτη γενιά (3G) έδωσε σε όλους μας τη δυνατότητα να συνδεόμαστε στο Internet απο το κινητό μας.
  4. Τις επιπτώσεις της τέταρτης γενιάς (4G) θα τις έχετε βιώσει όλοι όταν έχετε βρεθεί εντός και εκτός 4G δικτύου . Η τέταρτη γενιά, μας έφερε τις μεγάλες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που απολαμβάνουμε σήμερα.

Σε τι είναι καλύτερο απο το 4G.

Η πρώτη σκέψη που πιθανότατα σας έρχεται στο μυαλό ακούγοντας 5G, θα είναι οτι έχουμε να κάνουμε με σημαντικά μεγαλύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων , και φυσικά αυτό ισχύει, αφού απο τα 500MB/s που μπορεί να πιάσει θεωρητικά το LTE/4G, φτάνουμε στα σχεδόν 10GB/S του 5G, δηλαδή περίπου 20 φορές μεγαλύτερες “θεωρητικές” ταχύτητες.

Βέβαια, όσο πιάνει τα 500MB/s το μέσο 4G δίκτυο, άλλο τόσο θα πιάνει και τα 10GB το μέσo 5G, αλλα το ζητούμενο είναι οτι τα 30MB/s που έχουμε ως “ρεαλιστική” ταχύτητα με τα υπάρχοντα δίκτυα 4G, θα πολλαπλασιαστούν. Η μεγάλη δύναμη του 5G όμως βρίσκεται αλλού.

https://youtu.be/471Nus2zPnI

Latency μόλις 1ms!!

To μεγάλο οπλο της πέμπτης γενιάς τηλεπικοινωνιακών δικτύων δεν είναι άλλο απο την άμεση απόκριση της μεταξύ των συσκευών επικοινωνίας.

Στο 4G η καθυστέρηση αυτή, κυμαίνεται απο τα 10ms μέχρι και τα 50ms, μετά τον ερχομό του 5G όμως, ο αριθμός αυτός θα φτάσει κάτω απο το 1ms!

Στο κινητό σας τηλέφωνο αυτό πιθανότατα δε θα προσφέρει κάποια ουσιαστική βελτίωση, αλλα υπάρχουν πάρα πολλές εφαρμογές που αυτή η ουσιαστικά μηδενική καθυστέρηση στην επικοινωνία θα προσφέρει τεράστιο σπρώξιμο στις δυνατότητες τους.

Φανταστείτε ένα σύστημα αυτόματης οδήγησης στο οποίο η επικοινωνία μεταξύ των αυτοκινήτων θα είναι ακαριαία, ή μια συσκευή τηλεϊταρικής η οποία θα μεταφέρει τις κινήσεις του χειριστή σε πραγματικό χρόνο. Επίσης πολύ σημαντική βελτίωση θα έχουμε και σε περιπτώσεις που πολλές συσκευές είναι αναγκασμένες να συνεργάζονται σε πραγματικό χρόνο, οπως π.χ μια ομάδα απο Drones που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στην διάσωση κάποιου συνανθρώπου μας.

Είμαστε δυο, είμαστε τρείς είμαστε χίλιοι δεκατρείς

Εξίσου σημαντική παράμετρος της νέας τεχνολογίας, είναι η ικανότητα του 5G να εξυπηρετεί χωρίς να “μπουκώνει” πολλούς περισσότερους χρήστες την ίδια στιγμή, κάτι που το κάνει ιδανικό για χρήση σε πολυπληθείς αστικές περιοχές.

Με μια πρόχειρη αναλογία, τα 5G δίκτυα θα μπορούν να εξυπηρετούν σχεδόν 1000 φορές περισσότερους χρήστες ταυτόχρονα, σε σχέση με τα 4G.

Δυο πορτες έχει η ζωή, δύο διαφορετικά εύρη συχνοτήτων το 5G

Το 5G θα παίζει μπάλα σε δυο διαφορετικά εύρη συχνοτήτων αυτές κάτω απο τα 6Ghz και αυτες πάνω απο αυτά.

Όσα δίκτυα θα βασίζονται σε 5G χαμηλών συχνοτήτων, θα χρησιμοποιούν τις συχνότητες των υπαρχόντων LTE και WiFi δικτύων , με τους περισσότερους απο τους παρόχους να στοχεύουν σε αυτό το εύρος, αφού έχει μεγάλη κάλυψη και εξίσου μεγάλη ικανότητα διείσδυσης σε κτήρια. Η ταχύτητα σε αυτή την περίπτωση έχει μια αύξηση του 25-50% σε σχέση με το 4G.

Το “πραγματικό” 5G όμως έρχεται απο το εύρος υψηλών συχνοτήτων, γνωστό και ως mmWave. Eδω έχουμε ταχύτητες που αγγίζουν τα 10GB/s και το εξωφρενικό latency που δεν φτάνει το 1ms. Απο την άλλη, οπως αναμένεται με υψηλές συχνότητες, η κάλυψη με αυτή τη μέθοδο είναι ελάχιστη, και η διείσδυση σε κτήρια σχεδόν ανέφικτη.

Αυτός είναι και ο λόγος που όσες εταιρίες αποφασίσουν να εκμεταλλευτούν αυτό το εύρος συχνοτήτων είναι αναγκασμένες να εγκαταστήσουν κεραίες σε πολύ πιο κοντινές αποστάσεις. Οι σταθμοί αναμετάδοσης για παράδειγμα που χρησιμοποιεί η Verizon ονομάζονται Small Cells, και έχουν μικρό μέγεθος, και μικρές απαιτήσεις σε ενέργεια, κάτι που κάνει την πυκνότερη εγκατάσταση τους, εύκολη.

To 5G στην Ελλάδα.

Το να συζητάμε για 5G δίκτυο στη χώρα μας, καταλαβαίνετε οτι είναι τουλάχιστον πρόωρο, αφού σε σαφώς πιο ανεπτυγμένες και απαιτητικές αγορές, όπως την Αμερικάνικη, την Ιαπωνική και αρκετές ακόμα Ασιατικές, το 5G θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα πιλοτικά, με την πλήρη εφαρμογή του να αναμένεται λίγο μετά τα μέσα στο 2020.

Στη χώρα μας, χωρίς να έχω κάτι επίσημο να βασιστώ, φαντάζομαι οτι τα πρώτα βήματα σε 5G δίκτυα χαμηλών συχνοτήτων θα γίνουν το 2020, με την χρήση δικτύων υψηλών συχνοτήτων που απαιτεί ειδικό εξοπλισμό, να μεταφέρετε τουλάχιστον 2 χρόνια ακομα στο μέλλον, ίσως και λίγο αργότερα.

Θα χρειαστεί να αλλάξω συσκευή;

Οπως καταλαβαίνετε για να έχετε πρόσβαση στα 5G δίκτυα και τα προτερήματά τους θα πρέπει να έχετε και κινητό με κεραία που να μπορεί να συνδεθεί σε αυτά. Σε αντίθεση με τα 4G τηλέφωνα που έκαναν την εμφάνιση τους αρκετά αργότερα απο την “αρχή” του 4G, οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, ελλείψει άλλως σημείων βελτίωσης , έχουν επικεντρωθεί εκεί.

Μετά απο το αγώνα για το ποιος θα έχει τα μικρότερα Bezels, ποιος θα έχει τις περισσότερες κάμερες, και ποιος θα αφαιρέσει τις περισσότερες χρήσιμες θύρες απο τα κινητά μας, έφτασε και ο μεγάλος αγώνας του ποιος θα κυκλοφορήσει το πρώτο 5G κινητό.

Μάλιστα εκτός του οτι για τουλάχιστον 1 χρόνο οποιος έχει 5G τηλέφωνο, θα το έχει χωρίς λόγο, η τεχνολογία για τις 5G κεραίες στα κινητά ειναι ακόμα σε βρεφικό στάδιο, με αποτέλεσμα οι κατασκευαστές να έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα υπερθέρμανσης, μεγάλης κατανάλωσης, και σημαντικά αυξημένου κόστους.

Ακόμα και έτσι ομως, ήδη έχουν Xiaomi, Samsung, Oneplus, LG, Motorola και ΖΤΕ έχουν επιβεβαιώσει οτι θα κυκλοφορήσουν 5G συσκευές στο πρώτο μισό του 2019.

To 5G είναι ίσως η πρώτη αναβάθμιση του τηλεπικοινωνιακου δικτύου, που ελάχιστα έχει να προσφέρει στις τηλεπικοινωνίες.

Οι αυξημένες ταχύτητες είναι καλοδεχούμενες, αλλα η πραγματική χρήση των προτερημάτων του 5G είναι στα γύρω γύρω. Απομακρυσμένος έλεγχος, ΑΙ,  εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, αλλα κυρίως, η πραγματική εξέλιξη του IoT που απαιτεί δεκάδες μικροσυσκευές να είναι σε συνεχή και άμεση επικοινωνία, είναι οι κυριότεροι τομείς που θα βγούν κερδισμένοι απο αυτή τη μετάβαση. Σε τι βαθμό; Αυτό θα το μάθουμε σε λιγα χρόνια.

Πηγές:

  • https://www.pcmag.com/article/345387/what-is-5g
  • https://www.digitaltrends.com/mobile/what-is-5g/
  • https://www.fool.com/knowledge-center/what-is-5g.aspx
  • https://en.wikipedia.org/wiki/5G
  • https://www.techradar.com/news/what-is-5g-everything-you-need-to-know
  • https://www.androidpit.com/more-than-just-faster-the-leap-from-4g-to-5g-is-massive
  • https://www.itu.int/dms_pub/itu-r/oth/0a/0E/R0A0E0000D40001PDFE.pdf

 

Aggelos Pap
Aggelos Pap

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας, ή κάποια ερώτηση για το Android μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

Σχολιάστε πρώτος

Leave a reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Angroid.gr
Logo