Τα σύγχρονα Android κινητά, τα περισσότερα τουλάχιστον εξ αυτών, έχουν δυνατούς επεξεργαστές, μπόλικη μνήμη και αποθηκευτικό χώρο.
Γενικά η εμπειρία χρήσης τους, εκτός κι αν επιλέξετε τα τελείως φθηνά και σάπια, είναι σε πάρα πολύ καλά επίπεδα για ένα αρκετά μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού.
Με το χρόνο όμως και την καθημερινή χρήση, ακόμα και το καλύτερα εξοπλισμένο κινητό θα αρχίσει να παρουσιάζει μειωμένη απόδοση.
Είναι, άλλωστε, πάμπολλα κυριολεκτικά αυτά τα “σκουπίδια” που συσσωρεύονται και κάνουν γενικά τη συνύπαρξη μαζί του, προβληματική.
Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να ανανεώσουν έως ένα βαθμό το κινητό σας και να καθυστερήσουν λίγο περισσότερο την ανάγκη αντικατάστασής του.
Καθαρίστε την cache
Η κάθε εφαρμογή που έχετε στο κινητό σας τηλέφωνο, αποθηκεύει καθημερινά διάφορα “σκουπίδια” στην cache, με αποτέλεσμα να καθυστερεί το όλο σύστημα.
Μερικές από τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε περισσότερο, μπορούν να φτάσουν τα πολλά MB που οι περισσότεροι από εμάς δεν μπαίνουμε στον κόπο να καθαρίσουμε.
Διαπιστώστε το πηγαίνοντας στις Ρυθμίσεις-Αποθηκευτικός χώρος-Άλλες εφαρμογές. Από εκεί επιλέξτε αυτές που χρησιμοποιείτε περισσότερο (Viber, Messenger, Telegram, Facebook, Netflix, τον browser με τον οποίο σερφάρετε κτλ).
Θα δείτε πόσα MB συνολικά θα εξοικονομήσετε και θα βοηθήσετε το κινητό σας να “ανασάνει” λίγο.
Ελευθερώστε χώρο
Κλασική συμβουλή, αλλά και πάλι είμαι βέβαιος ότι αρκετοί από εσάς δεν έχετε ένα τακτικό πρόγραμμα καθαρισμού του αποθηκευτικού σας χώρου από άχρηστες εφαρμογές κτλ.
Ένας πολύ εύκολος και γρήγορος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι να εγκαταστήσετε (αν δεν υπάρχει ήδη στο κινητό σας) το Files by Google app.
Το συγκεκριμένο σε πολλές περιπτώσεις θα σας λύσει τα χέρια, καθαρίζοντας αυτόματα πολλά άχρηστα πράγματα από το κινητό σας.
Επιπλέον, έχει και διάφορες επιλογές/προτάσεις για να κερδίσετε σε χώρο (και απόδοση), όπως διαγραφή διπλοτύπων/μεγάλων αρχείων/εφαρμογών που δεν χρησιμοποιείτε και ληφθέντων αρχείων.
Αυτό το τελευταίο είναι κάτι ακόμα που πολλοί από εμάς ξεχνάμε να κάνουμε, αφήνοντας στο κινητό μας apps που δεν τα χρησιμοποιούμε πια εδώ και καιρό.
Είναι, λοιπόν, πολύ καλή ιδέα να κάνετε συστηματικά ένα “ντου” στα apps και στα παιχνίδια που έχετε εγκαταστήσει στη συσκευή σας και να σβήνετε ό,τι δεν χρειάζεστε.
Αναβαθμίστε το τηλέφωνό σας
Από τα πιο βασικά βήματα. Ανάλογα με τη συσκευή που έχετε και τον κατασκευαστή της, θα έχετε ανά διαστήματα ενημερώσεις και αναβαθμίσεις που θα πρέπει να κάνετε.
Είτε μια καινούργια έκδοση του Android, είτε μια αναβάθμιση στο UI, είτε κάποιο patch… όλα αυτά μπορούν να επιταχύνουν την απόδοση του κινητού μας.
Δεν είναι εύκολο να παραβλέψεις μια αναβάθμιση, αλλά αν όντως το έχετε καταφέρει, μπορείτε να πάτε στις Ρυθμίσεις-Σχετικά με το τηλέφωνο (ή σύστημα)-Ενημερώσεις Συστήματος.
Καλό είναι να ελέγχετε και τις ενημερώσεις για τα apps που έχετε εγκατεστημένα, αφού και αυτό είναι σε θέση να βοηθήσει γενικότερα το σύστημά σας.
ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΝΕΙΣ, ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι αναβαθμίσεις κάνουν το τηλέφωνο χειρότερο, και καθόμαστε και ψάχνουμε πως θα το γυρίσουμε στην προηγούμενη έκδοση. Ε; Oneplus; Ε; XIAOMI;
Συνήθως πάντως, το Update είναι καλή λύση.
Καθαρίστε την Home Screen
Μια “γεμάτη” πρώτη οθόνη με κάποιο live wallpaper και αρκετά widgets που σας ενημερώνουν για διάφορα, σίγουρα επιβαρύνει το κινητό.
Ενδεχομένως ένας άλλος launcher να βοηθήσει κάπως, αλλά σε γενικές γραμμές προσπαθήστε να μειώσετε τα πολλά-πολλά στην αρχική οθόνη.
Κάτι παρόμοιο ισχύει βέβαια και για τον υπολογιστή μας.
Επανεκκινήστε το κινητό
Τα παλιά τα χρόνια, όταν η RAM στα κινητά δεν προσφερόταν αφειδώς ακόμα και στις οικονομικές τους εκδόσεις, πολλοί ήταν εκείνοι που πρότειναν καθημερινή επανεκκίνηση του κινητού μας.
Αυτό σίγουρα δεν βρίσκει εφαρμογή στις ημέρες μας, ωστόσο και πάλι αν μπορείτε και θυμάστε να κάνετε μία επανεκκίνηση του κινητού σας κάθε λίγες ημέρες, μόνο καλό θα του κάνετε.
Με αυτόν τον τρόπο καθαρίζετε πόρους συστήματος από εφαρμογές που τρέχουν άσκοπα στο background και επομένως βελτιώνετε την ταχύτητά του συνολικά.
Δώστε μια ευκαιρία στις Lite εκδόσεις
Πολλά apps έχουν και την Lite (ή Go) τους έκδοση, την οποία οι περισσότεροι από εμάς θα σνομπάρουμε χαρακτηριστικά.
Κι όμως, αυτές οι εκδόσεις προσφέρουν μια παρόμοια εμπειρία χρήσης (οκ, σίγουρα χάνουν σε κάποια features) ενώ παράλληλα απαιτούν πολύ λιγότερους πόρους από το σύστημά σας.
Κάτι που θα εκτιμήσετε δεόντως, εκτός πια κι αν κυκλοφορείτε με κάποια ναυαρχίδα στο χέρι, οπότε η συγκεκριμένη συμβουλή δεν σας αφορά.
Η Google, αλλά και άλλες εταιρείες προσφέρουν ένα σωρό Lite εφαρμογές που μπορείτε να εγκαταστήσετε στο κινητό σας: Google Go, Maps Go αλλά και Lite εκδόσεις για twitter, spotify, skype, FB κλπ.
Ένα επιπλέον όφελος χρήσης τέτοιων apps, είναι και η εξοικονόμηση χώρου που σας προσφέρει, κάτι που βολεύει όσους έχουν κινητό με περιορισμένο αποθηκευτικό χώρο.
Δώστε μια ευκαιρία σε μια Custom Rom
Εδώ περνάμε σε πιο εξειδικευμένα πράγματα και σας δίνουμε περισσότερο τροφή για σκέψη και ψάξιμο, παρά έναν καθαρό οδηγό του πως να βάλουμε μια Custom Rom στο κινητό μας.
Μια λύση που απευθύνεται σε όσους έχουν ένα παλιό (και αργό πια) smartphone ή ένα κινητό που δεν υποστηρίζεται πια από τον κατασκευαστή του.
Με την εγκατάσταση μιας τέτοιας ROM, χάνετε βέβαια την εγγύηση αλλά αφού μιλάμε για παλιά κινητά, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα.
Υπάρχει και ο περιορισμός του bootloader που δεν πρέπει να είναι κλειδωμένος, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί περισσότερο αν ζείτε στην Αμερική κι έχετε Samsung κινητό.
Και πάλι όμως, αν τύχει και έχετε κινητό με κλειδωμένο bootloader τότε… ατυχήσατε.
Επειδή κάθε τηλέφωνο και κατασκευαστής είναι διαφορετικός, θα χρειαστεί ψάξιμο από πλευράς σας για να κατανοήσετε την όλη διαδικασία.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι ο χρόνος που θα πρέπει να διαθέσουμε/ετε το πρόβλημα και όχι αυτή καθ’ αυτή η διαδικασία εγκατάστασης.
Οι Custom Roms προσφέρουν πολύ καλή ταχύτητα και φυσικά δεν έχουν όλο αυτό το bloatware που έχουν αρκετά κινητά στις ημέρες μας.
Επιπλέον, είναι και ένας εξαιρετικός τρόπος να δοκιμάσετε και να έχετε στο κινητό σας μια νέα έκδοση του Android, από τη στιγμή που ο κατασκευαστής έχει πάψει να υποστηρίζει το κινητό σας.
Βέβαια κι εδώ θέλει προσοχή, καθώς αν μιλάμε για μια αρχαία συσκευή, τότε αυτό το τελευταίο δεν κάνει για εσάς, μιας και η νεότερη έκδοση του Android θα επιβαρύνει περισσότερο το κινητό με τις απαιτήσεις της.
Πως θα ξεκινήσετε να ψάχνεστε ρωτάτε; Μια πάρα πολύ καλή ιδέα είναι να περάσετε πρώτα μια βόλτα από εδώ –> XDA forums
Κάντε format… μην το φοβάστε!
Η λέξη “format” ίσως κάποιους να τους ξενίζει ως λύση, ή να τους φοβίζει ως διαδικασία, αφού όλοι μας έχουμε μια κακή εμπειρία από format σε υπολογιστή μας.
Πάντως στο κινητό η όλη διαδικασία είναι πανεύκολη και συμβάλλει πάρα πολύ στο να αλλάξει το κινητό σας προς το καλύτερο.
Φυσικά αυτή είναι και η τελευταία λύση στην οποία καταφεύγουμε όταν πια η συσκευή δεν “γιατρεύεται” με κάτι άλλο.
Με το format θα σβήσετε τα πάντα από το κινητό σας, ΤΑ ΠΑΝΤΑ, και θα ξεκινήσετε από την αρχή. Αφού βέβαια πρώτα το κινητό εγκαταστήσει το λειτουργικό.
Πρώτα, εννοείται, θα πρέπει να αποθηκεύσετε ό,τι σημαντικό αρχείο/φωτογραφία κτλ έχετε στο κινητό σας.
Αν και, όπως είπαμε, αυτή είναι η τελευταία λύση, δεν σημαίνει ότι κάνει και θαύματα. Σε ένα παλιό κινητό που το πήραν τα χρόνια, δεν θα δείτε κάποια μεγάλη διαφορά, οπότε ίσως είναι η ώρα να αγοράσετε μια καινούργια συσκευή!