Πέντε λόγοι που η μπαταρία του κινητού σας τελειώνει πιο γρήγορα απο ότι θα έπρεπε, και πως να τους αντιμετωπίσετε
Αν έχετε Android, μισείτε τη μπαταρία του. Δε χρειάζεται να μου το πείτε, το ξέρω, γιατί τη μισώ και εγώ. Παρακάτω λοιπόν θα δούμε με ποιους τρόπους μπορείτε να εντοπίσετε από πού προέρχεται η διαρροή, και μερικούς τρόπους που μπορείτε να αποφύγετε ανεπιθύμητα Battery Drains.
Ας δούμε λοιπόν τους πιθανούς λόγους που η μπαταρία σας τα βλέπει σκούρα, καθώς και τι μπορείτε να κάνετε για να το διορθώσετε.
Α) Μικρή Μπαταρία.
Πολλές συσκευές κυκλοφορούν, δυστυχώς, με δυσανάλογη μπαταρία σε σχέση με τις ανάγκες τους. Καλό θα ήταν πριν αγοράσετε κάποια συσκευή, να πάρετε γνώμες από κατόχους του κινητού μέσα από φόρουμ.
H λύση:
Εδώ δε μπορείτε να κάνετε και πολλά. Η καλύτερη λύση είναι να βρείτε μια μεγαλύτερη μπαταρία αν υπάρχει για το κινητό σας. Συνήθως όμως οι «άλλες» μπαταρίες έχουν ονομαστικά και μόνο μεγαλύτερη χωρητικότητα, με αποτέλεσμα η διάρκεια ζωής τους, να είναι ίση αν όχι μικρότερη από την κανονική μπαταρία της συσκευής σας.
Β) Φωτεινότητα οθόνης
Ο νούμερο ένα εχθρός της μπαταρίας. Η οθόνη. Όσο τα κινητά γίνονται καλύτερα οι οθόνες εκτός από εντυπωσιακές γίνονται αδηφάγες! Αραιά και που κάποια εταιρία ανακοινώνει ότι ανακάλυψε την υπέρ-οθόνη της δεκαετίας που θα έχει εικόνα Sony Bravia αλλα θα λειτουργεί με μια μπαταρία ΑΑ για καμιά εβδομάδα, αλλα τις περισσότερες φορές αυτό δεν ισχύει.
H λύση:
Αν θέλετε να κερδίσετε ώρες χρήσης με ανοικτή τη οθόνη, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ρίξετε τη φωτεινότητα της οθόνης στο χαμηλότερο ανεκτό επίπεδο. Εδώ προσέξτε γιατί σε πολύ χαμηλή φωτεινότητα με δυνατό ήλιο δε θα βλέπετε τίποτα.
Η αυτόματη λειτουργία που ορίζει τη φωτεινότητα ανάλογα με την ένταση του φωτός, μπορεί να σας λύσει τα χέρια, ωστόσο θα έχετε πολύ καλύτερα αποτελέσματα με μια σταθερά χαμηλή φωτεινότητα και ένα εύχρηστο Shortcut που θα την αλλάζει εύκολα αν αυτό χρειαστεί.
Κάτι ακόμα που θα πρέπει να προσέξετε στις ρυθμίσεις προβολής είναι να ορίσετε το μικρότερο δυνατό διάστημα πριν κλείσει η οθόνη αυτόματα.
Γ) 3G/Wi-Fi/GPS
Οι κεραίες της συσκευής σας μπορεί να αποδειχθούν αρκετά ενεργοβόρες αν δεν τους δώσετε ιδιαίτερη προσοχή.
H λύση:
Αρχικά αν δε χρησιμοποιείτε συνεχώς δεδομένα, και δε μένετε σε περιοχή με σήμα καμπάνα, είναι πάντα καλή ιδέα να απενεργοποιείτε τα δίκτυα 3G από το κινητό σας. Ο λόγος είναι οτι αν δεν έχει δυνατό σήμα 3G, η κεραία σας αλλάζει συνεχώς ανάμεσα σε 3G και 2G με αποτέλεσμα να καταναλώνει άσκοπα ενέργεια.
Στο Jelly Bean αυτό γίνεται από το Ρυθμίσεις->Ασύρματο και δίκτυα->Περισσότερα->Δικτυα κινητής τηλεφωνίας->Χρήση μόνο δικτύων 2G. Η μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα Widget.
Με βάση την ίδια λογική καλό θα είναι να ενεργοποιείται το Flight Mode οταν βρίσκεστε σε περιοχές χωρίς κάλυψη(υπόγεια κτλ), γιατι αλλιώς η κεραίας σας προσπαθεί συνεχώς να βρεί σήμα, χωρίς βεβαια να το καταφέρνει
Από εκεί και πέρα αρκετά αδηφάγα είναι η σύνδεση δεδομένων, την οποία καλό θα είναι να απενεργοποιείτε όταν δε χρησιμοποιείται , αφού μπορεί η κεραία να μην καταναλώνει πολύ περισσότερη ενέργεια, όμως στο background της συσκευής τρέχουν πολλές περισσότερες εφαρμογές που απαιτούν internet για να ενημερωθούν κ.τ.λ.
Το ίδιο συμβαίνει και με το Wifi το οποίο καταναλώνει ενέργεια ακόμα και αν ΔΕΝ είναι συνδεδεμένο, αφού ανά τακτά χρονικά διαστήματα αναζητά δίκτυα.
Το πιο αθώο από τα 3 είναι το GPS, το οποίο παρόλο που είναι το πιο απαιτητικό σε ενέργεια από όλα, σπάνια εκκινεί χωρίς να χρειάζεται. Από τη στιγμή που το Geotagging όμως είναι της μόδας, και όλο και περισσότερες εφαρμογες το χρησιμοποιούν, καλό θα ήταν να το απενεργοποιήσετε για τυχόν εκπλήξεις.
Δ) Συγχρονισμός
Στο κινητό σας μπορεί να συγχρονίσουν ταυτόχρονα πολλές εφαρμογές. Επαφές, Email, Facebook, Twitter, καιρός, Whatsup, RSS Readers και ένα σωρό ακόμα προγράμματα χρειάζονται συχνή ανανέωση για να μένουν λειτουργικά.
H λύση:
Σε αυτή την περίπτωση είναι καθαρά θέμα επιλογής. Αν θέλετε να είστε συνέχεια ενημερωμένοι, θα το πληρώσει η μπαταρία σας. Οι περισσότερες από αυτές τις εφαρμογές σας δίνουν τη δυνατότητα να ορίσετε κάθε πότε θα γίνεται ο συγχρονισμός. Ανάλογα με τις ανάγκες σας μπορείτε να βάλετε κάποιες να ανανεώνονται αρκετά σποραδικά, ενώ άλλες να τις αφήσετε ως έχουν.
Για παράδειγμα δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να ανανεώνεται ο καιρός κάθε ώρα. 8-12 ώρες είναι ικανοποιητικό μεσοδιάστημα ανάμεσα στους συγχρονισμούς για να έχετε μια εικόνα τον καιρικών συνθηκών (ανοίξτε και κανα παραθυρόφυλλο!) Από την άλλη το RSS Reader σας θα θέλετε να είναι όσο πιο αποδοτικό γίνεται, για αυτό και ο συγχρονισμός θα πρέπει να είναι συχνός.
Τέλος κάποιες εφαρμογές μπορείτε να τις ορίσετε να ανανεώνονται μόνο manual, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει αρκετά.
Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα Widgets τα οποία προβάλουν τέτοιο περιεχόμενο. Αυτά μάλιστα αρκετά συχνά, κάθε φορά που ανοίγετε την οθόνη του κινητού σας κάνουν προσπάθεια ανανέωσης, καταναλώνοντας πολύ από τη δύναμη της μπαταρίας σας.
Ε) Προγράμματα που τρέχουν στο παρασκήνιο
Και φτάσαμε στο ζουμιιιιι!
Αυτό που καταναλώνει τη μπαταρία του κινητού σας, είναι ο επεξεργαστής. Ο επεξεργαστής του κινητού σας δε λειτουργεί σε μια σταθερή ταχύτητα, αλλα έχει ορισμένα «σκαλοπάτια», από το Deep Sleep μέχρι και το ανώτερο χρονισμό που φτάνει η CPU σας, τα οποία και ανεβαίνει όσο αυξάνονται οι ανάγκες. Έτσι αν τρέχουν μόνο οι εφαρμογές του συστήματος μπορεί να «τρέχει» με 100mhz ενώ αν ανοίξετε και το Angry Birds να ανέβεις τα 600mhz. Όταν ανοιξετε μια HD ταινία πιθανότατα ο επεξεργαστής σας θα πιάσει ταβάνι, και θα καταπίνει μπαταρία όπως το Hummer πετρέλαιο.
Αυτό όμως εξαρτάτε απόλυτα από τη χρήση. Αυτό που θα πρέπει να σας προβληματίσει είναι όταν ο επεξεργαστής σας συνεχίζει να δουλεύει σε υψηλούς ρυθμούς όταν η οθόνη σας είναι κλειστή.
Με το κλείσιμο της οθόνης (λίγα δευτερόλεπτα μετά) ο επεξεργαστής πρέπει να επανέρχεται σε Deep Sleep, τη θέση ελάχιστης κατανάλωσης δηλαδή. Αν ένα πρόγραμμα αρνείται να κλείσει όπως θα έπρεπε, τότε αναγκάζει τον επεξεργαστή σας να σηκωθεί από το λήθαργο, ή ακόμα χειρότερα, να μην πέσει ποτέ!
Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο, επειδή πρέπει. Υπάρχουν όμως άλλες τόσες που τρέχουν χωρίς να ξέρει κανείς γιατί!
Συνήθως αυτό είναι αποτέλεσμα είτε κακού προγραμματισμού της εφαρμογής, είτε κάποιου Bug που δεν της επιτρέπει να κλείσει όταν δε χρησιμοποιείται.
H λύση:
Για να το αντιμετωπίσετε πρέπει αρχικά να κάνετε κάτι πολύ πιο απλό. Να το εντοπίσετε.
Μια καλή ένδειξη ότι το κινητό σας αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα, είναι όταν το αφήνετε το βράδυ στο κομοδίνο με γεμάτη μπαταρία, και ξυπνάτε το πρωι με 20 και 30% χαμένη μπαταρία. Αν σας συμβαίνει τότε θα χρειαστεί.. επέμβαση!
Τα εργαλεία για αυτή τη δουλειά λέγονται BetterBatteryStats και CPU Spy. To δεύτερο μπορεί να σας επιβεβαιώσει, πόσο χρόνο «ξοδεύει» η CPU σας σε κάθε διαφορετική κατάσταση . Αν το Deep Sleep είναι σε πολύ μικρό ποσοστό ή ακόμα χειρότερα στο Unused States, τότε έχετε πρόβλημα. Αν όχι αναζητήστε τη λύση αλλού.
Αφού σιγουρευτήκατε ότι κάτι ξυπνάει τη CPU σας, ήρθε η ώρα να το βρείτε. Το BetterBatteryStats μετά από ορισμένες ώρες λειτουργίας (καλό θα είναι να το έχετε ενεργοποιημένο για έναν ολόκληρο κύκλο φόρτισης) σας δείχνει ποιες εφαρμογές ενοχλούν τον βαθιά κοιμώμενο επεξεργαστή σας.
Απλά ανοίξτε το πρόγραμμα μετά από μια πλήρη φόρτιση-αποφόρτιση επιλέξετε “Partial Wakelocks” και μετά “Since Unplugged” . Εκει θα δείτε πόσες φορές «ξύπνησε» τη συσκευή σας ή κάθε εφαρμογή, και πόση ώρα έμεινε ξύπνιο συνολικά εξαιτίας του. Από εκεί και πέρα μπορείτε να αναζητήσετε βοήθεια στο Thread του XDA ή να ρωτήσετε στο Helpdesk εδώ για να δούμε τι μπορείτε να κάνετε.
Tips
Μην χρησιμοποιείται Task Killers. ΔΕΝ σας γλιτώνουν μπαταρία, απλά κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε εδώ.
Τα διάφορα Battery Saving apps στην ουσία δεν κάνουν τίποτα παραπάνω από αυτά που θα έπρεπε να κάνετε εσείς. Απενεργοποιούν τα Wi-Fi –Data- GPS, μειώνουν τη φωτεινότητα κ.α. Αν βαριέστε να τα κάνετε κάθε φορά, καλύτερα να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή αυτοματοποίησης, (Tasker, Automateit, NFC Task Launcher) για να τα κάνουν για εσάς, υπό τον πλήρη έλεγχο σας.
Αν θέλετε πραγματικά περισσότερη μπαταρία και δε σας πειράζει να χάσετε σε απόδοση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το SetCPU ή κάποιο παρόμοιο πρόγραμμα για να ρίξετε το χρονισμό της CPU σας, ιδιαίτερα όταν η οθόνη είναι κλειστή ή τις βραδινές ώρες. Καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές σαν και αυτή, αν έχετε πολυπύρηνα κινητά, αφού απενεργοποιεί τους έξτρα πυρήνες όταν κλείνετε την οθόνη.
Αν το βράδυ αφήνετε ανοιχτό το κινητό μόνο για το ξυπνητήρι, ενεργοποιήστε το Flight Mode
Ξεφορτωθείτε τις άχρηστες εφαρμογές ( σωωωωωπααα !)
Ξεφορτωθείτε τα Live Wallpapers. Φασούλι το φασούλι…
Αν θέλετε να σταματήσετε εφαρμογές που δε χρησιμοποιείτε συχνά να τρέχουν στα παρασκήνιο, ρίξτε μια ματιά σε αυτό.
Αυτά είναι κατά τη γνώμη μου οι σημαντικότερες διαρροές μπαταρίας, και οι τρόποι για να τους αντιμετωπίσετε. Αν έχετε κάτι να προτείνετε τα σχόλια είναι από κάτω και είναι ευπρόσδεκτα.
Έχετε στο νού σας οτι πολύ πιθανό είναι να δείτε καλύτερη διάρκεια μπαταρίας με κάποια Custom Rom, ειδικά αν αυτή αναβαθμίζει σε κάποια νεότερη έκδοση Android το κινητό σας. Βέβαια το ίδιο εύκολα μπορεί να συμβεί και το αντίθετο, για αυτό δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα σχόλια των Roms που εγκαθιστάτε. Αν είστε γενικά εύχαριστημένος με μια rom, αλλα η διάρκεια ζωής είναι θέμα, μπορείτε να δοκιμάσετε με κάποιο διαφορετικό Custom Kernel.
συγνωμη προτεινεται task managerβ στην ουσια οι ποιο αχρηστεσ εφαμογεσ και οχι απλα στην αγορα κοιταμε να εχει μεγαλη ραμ, βγαλτε το φασε το μεσεντζερ και το γνησιο βροθσερ βαλτε τα ακολουθα προγραματα naked browser lite facebook οχι του φασεβοοκ τα εχει και τα δυο μαζι και μεσεντζερ ,ροοταρετε το τηλεφωνο και βαλτε το μονο το μαρκετ και το gmail kai to phone tha eine tourbo
για να κρατηθει ημ μπαταρια ελεος αν θελετε σωστη υγεια 1 παρτε μια δευτερη μπαταρια, 2 ροθταρισμα και διωξιμο αχρηστων εφαρμογων 3 αν θελετε υγεια βγαλτε την μπαταρια απο το κινητο για οση ωρα θελετε
4 επανεκηνιστε το μια φορα την μερα αν το εχετε ανοιχτο
Ξερει κανενας πως μπορουν να λυθουν τα wakelocks στο Optimus 4x?
Μηπως καποιος εχει δοκιμασει κατι που οντως εκανε δουλεια?
Ειχα διαβασει οτι το προβλημα λυνεται με επανεκκινηση του κινητου μετα απο καθε φορτιση.
Τι προκαλεί το Wakelock; ΤΙ σου βγάζει το BetterBatteryStats;
Με το BetterBatteryStats δεν εβγαλα ακρη.Εβαλα το wakelock detector και στα ξυπνηματα μου βγαζει No1 το Facebook με 73 ξυπνηματα μεσα σε ενα 2 ωρο περιπου.Υποψιαζομαι οτι αυτο ευθυνεται.Εκλεισα την εφαρμογη με διακοπη απο τις εφαρμογες και αναμενω αποτελεσματα αλλα εχω σκαλωσει,τι μπορω να κανω περαιτερω?
Και το ειχα διαβασει για τον tegra 3 και την συγκεκριμενη συσκευη αλλα ήλπιζα να ειμαι στους τυχερους
Κατέβασε το greenify και πρόσθεσε στη λίστα του το facebook για να μην ανοιγει μονο του όταν δεν το χρησιμοποιείς. Κανέ το ίδιο και με τα Google maps και οποία αλλη εφαρμογή σου προκαλεί wakelocks