To WiFI 6 είναι το νέο ασύρματο πρότυπο μεταφοράς δεδομένων που έγινε διαθέσιμο το 2019 και έρχεται να αντικαταστήσει το 802.11ac γνωστό πλέον ως WiFi 5.0.
Mεχρι και τον ερχομό του νέου WiFi 6, οι εκδόσεις δεν είχαν αριθμό και ήταν γνωστές απο τον κωδικό τους, που έχετε δει πολλές φορές να αναφέρουμε οταν περιγράφουμε μια συσκευή τηλεφώνου στο Angroid.gr.
Έτσι με σειρά εμφάνισης έχουμε τα πρότυπα
- WiFi 1 γνωστό ως 802.11b που εμφανίστηκε το 1999
- WiFi 2 γνωστό ως 802.11a που εμφανίστηκε επίσης το 1999
- WiFi 3 γνωστό ως 802.11g που εμφανίστηκε το 2003
- WiFi 4 γνωστό ως 802.11n που εμφανίστηκε το 2009
- WiFi 5 γνωστό ως 802.11ac που εμφανίστηκε το 2014
- WiFi 6 γνωστό ως 802.11ax που μας ήρθε μόλις πέρσι τον Σεπτέμβριο του 2019.
Πλέον το WiFi Alliance ανακοίνωσε ότι θα ήταν καλή ιδέα το εικονίδιο της συσκευής σας που έχει συνδεθεί σε ένα WiFi δίκτυο να έχει και την ένδειξη του πρότυπου που χρησιμοποιεί κάτι που θα κάνει εύκολη την αναγνώριση από τον απλό χρήστη.
Μεγαλύτερη ταχύτητα
Τι το νέο προσφέρει όμως το WiFi 6; Και πως θα κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη; Με πολλούς και πολύ ενδιαφέροντες τρόπους!
Πρώτα απο ολα, το νέο πρότυπο προσφέρει ΠΟΛΥ μεγαλύτερες θεωρητικές ταχύτητες , οι οποίες φτάνουν τα 9.6Gbps απο τα 3.6Gbps του WiFi 5.
Βέβαια αυτές είναι εντελώς θεωρητικές οι ταχύτητες, που δε θα δείτε ποτέ στην πράξη, αφού οι πραγματικές ταχύτητες του WiFi 5 περιορίζεται σε μερικές δεκάδες Mbps.
Ακόμα και έτσι, αν χρησιμοποιήσετε ένα WiFi 6 modem με μία και μόνο WiFi 6 συσκευή μπορείτε να πετύχετε μέχρι και 40% μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με το WiFi 5.
Καλύτερη διαχείριση
To σημαντικότερο πλεονέκτημα όμως του νέου πρότυπου WiFi είναι οτι πλέον μπορεί να εξυπηρετήσει πολύ περισσότερες συσκευές, χωρίς να “μπουκώσει”!
Το νέο WiFi 6, έρχεται με δύο νέες τεχνολογίες , το OFDMA και το MU-MIMO, που του επιτρέπουν την καλυτερη διαχείριση περισσότερων συσκευών χωρίς επιπτώσεις στην ταχύτητα της κάθε μίας, και τη γενικότερη σταθερότητα του δικτύου.
Το OFDMA , είναι τα αρχικά του Orthogonal Frequency Division Multiple Access , και είναι υπεύθυνο στο να χωρίζει το κάθε κανάλι σε πολλαπλά υποκανάλια, κάθε ένα από τα οποία εξυπηρετεί άλλη συσκευή, οπότε το Access point μπορεί να έχει άμεση επικοινωνία με περισσότερες συσκευές ταυτόχρονα, με την καθυστέρηση να γίνεται ελάχιστη.
To MU-MIMO από την άλλη είναι μια βελτιωμένη έκδοση του MU-MIMO(Multiple User, Multiple in, Multiple Out) του WiFI 5. Πλέον στην νέα έκδοση από τις 4 συσκευές που μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα στο 5, μπορεί να εξυπηρετήσει 8 στο 6.
Με λίγα λόγια αν μέσα στο σπίτι σας έχετε 8 συσκευές WiFi συμβατές με το 6, αυτές θα έχουν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ και χωρίς καμία καθυστέρηση εξυπηρέτηση από το μοντεμ, ενώ πριν λάμβαναν δεδομένα 4-4 κάθε φορά.
Την ίδια ώρα, και τα ίδια τα κανάλια έχουν διπλάσιο “πλάτος” στα 160mhz απο τα 80mhz του παρελθόντος που επιτρέπουν την ταχύτερη μετάδοση ακόμα και μεγάλου όγκου δεδομένων.
Λιγότερες “συγκρούσεις”
Τέλος έχουμε και το BBS Coloring, που μειώνει στο ελάχιστο τις διενέξεις του σήματος σε περιοχές με πάρα πολλά ενεργά δίκτυα στο ίδιο κανάλι. Μέσω του “χρωματισμού” το Router σας ξεχωρίζει τις συσκευές που ανήκουν στο δίκτυό σας, και αγνοεί τα requests απο συσκευές εντός της εμβέλειας του, ακόμα και αν εκπέμπουν στο ίδιο κανάλι.
Η εποχή του WiFi 6 έφτασε. Ήδη οι πρώτες συσκευές, συμβατές με το νέο πρότυπο έχουν κάνει την εμφάνιση τους, ενώ εδώ στο Angroid.gr σας έχουμε παρουσιάσει και το WiFi 6 Modem της Xiaomi. Κάθε αρχή και δύσκολη, οπότε θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι το νέο πρότυπο να γίνει στάνταρ, αλλά αυτό είναι απλά θέμα χρόνου, αφού η 6η “γενιά” του WiFi έχει μόνο θετικά.
Πηγές: