Αν δε χρησιμοποιήτε τo android σας για browsing ; τότε προφανώς το χρησιμοποιείτε για λάθος λόγο! Για να σας βοηθήσω να μπείτε στον ίδιο δρόμο ή να κάνετε την εμπειρία του browsing όσο πιο ευχάριστη γίνετε στο Android, ακολουθούν οι καλύτεροι εναλλακτικοί browser για το λειτουργικό της Google.
Οι δοκιμές έγιναν σε Samsung Galaxy SII, Galaxy Nexus και Asus Transformer TF101, τα αποτελέσματα δεν μετρήθηκαν, και οι χρόνοι φορτώματος,είναι καθαρά υπολογισμός δικός μου. Δεν πρόκειται για Benchmark αλλα για παρουσίαση.
Επειδη πέρασα με κάθε browser περίπου 2 μέρες, αν κάτι έχω παραλείψει καλό θα ήταν να με διορθώσετε.
Μόλις λίγο καιρό πριν ο Chrome έγινε και επίσημα ο Browser με τους περισσότερους χρήστες στα PC.
Ο Chrome για Android ακολουθεί τα χνάρια του μεγάλου αδελφού του, με ταχύτητα και λιτο σχεδιασμό ως πρώτο μέλημα των σχεδιαστών του.
Τό αρνητικό του, εκτός της μη υποστήριξης Flash , είναι η απουσία επιλογής για το αν θέλετε να εμφανίσετε το site, στη mobile, ή πλήρη μορφή του, πράγμα που ίσως θέλετε να κάνετε αν το κινητό σας έχει μεγάλη οθόνη
+ Καθαρός σχεδιασμός
+ Αρκετά γρήγορος
+ Πλήρης συνεργασία με τον Chrome για PC
– Δεν υποστηρίζει Flash
– Δεν έχει επιλογή για εμφάνιση πλήρης έκδοσης ιστοσελίδας
– Δουλεύει μόνο σε κινητά με Android>=4.0
Αν και δεν τον συμπαθώ ιδιαίτερα, οφείλω να ομολογήσω οτι ο Opera, είναι μια πολύ καλή λύση για το browsing του κινητού σας. Μάλιστα είναι διαθέσιμος σε δύο μορφές: Τον κανονικό Opera, και τον Opera mini ο οποίος χρησιμοποιεί εξωτερικούς Server για να συμπιέσει τα δεδομένα και να τα αποστείλει συμπιεσμένα στη συσκευή σας, για μικρότερη κατανάλωση πόρων και bandwith, πράγμα που βοηθάει αρκετά στα πιο “αδύναμα” κινητά.
Ακόμα και στην πλήρη έκδοση του Opera, υπάρχει το Opera Turbo το οποίο κάνει την ίδια δουλειά με το Mini, με ένα μικρό κόστος στην ταχύτητα.
+ Υποστηρίζει Flash
+ Έκδοση και για πιο low-end συσκευές.
+ Opera Turbo
– Αργός σε μερικές περιπτώσεις
[app]com.opera.browser[/app]Το “δελφίνι” αντίθετα με τους πρώτους δύο browsers, δεν έχει έκδοση για PC, και πρόκειτε για ένα πλήρως φορητό φυλλομετρητή.
Ο σχεδιασμός του, είναι οπως και στην περιπτωση του Chrome λιτός και απέριτος, με πάρα πολλά shortcuts για να φτάσετε τις ρυθμίσεις που χρειάζεστε.
Στο Galaxy SII και το Asus Transformer που δοκίμασα τους Browsers, ο Dolphin, αν και δεν είναι πιο γρήγορος απο τον Chrome, ήταν με διαφορά ο πιο “ομαλός” κάνοντας το διάβασμα μεγάλων ιστοσελίδων εύκολο.
Στα μεγάλα θετικά του Dolphin, τα Gestures που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχεδόν για οτιδήποτε, αλλα και η ύπαρξη μιας μεγάλης βάσης απο Plugins που επεκτείνουν τον Browser σε πάρα πολλές κατευθύνσεις.
Επίσης όπως και στο Opera, υπάρχει mini έκδοση με την ίδια λειτουργία.
+ Αρκετά γρήγορος
+ Ομαλό Browsing
+ Λιτός Σχεδιασμός
+ Gestures
+ Plugins
– Για αρκετές λειτουργίες που θα έπρεπε να υποστηρίζει εξαρχής, απαιτείται εγκατάσταση Plugin
[app]mobi.mgeek.TunnyBrowser[/app]Το μεγαλύτερο ατού του Skyfire είναι η δυνατότητα να παρακολουθείτε Flash Videos στη συσκευή σας(επιτέλους) χωρίς προσθήκες και περιορισμούς.
Στο κάτω μέρος του browser φωλιάζει το Skybar το οποίο οταν ανακαλύπτει ένα Flash video στη σελίδα, σας δίνει τη δυνατότητα, να το παρακολουθήσετε αμέσως.
Αλλη μια ευκολία του Skyfire είναι το κουμπάκι Share, με το οποίο μπορείτε να στείλετε τον σύνδεσμο της σελίδας, με email ή με όποιο άλλο μέσο έίναι εγκατεστημένο στη συσκευή σας(facebook-twitter κτλ)
Τέλος πανεύκολη είναι η εναλλαγή μεταξύ προβολής φορητής, και πλήρης έκδοσης της ιστοσελίδας.
+ Άμεση προβολή Flash Videos
+ Εύκολη εναλλαγή mobile και πλήρης έκδοσης.
+ Share Button
– Λίγο αργός
– Μερικά Flash Videos δεν υποστηρίζονται.
Ο Maxthon είναι ο νεότερος Browser απο τη λίστα, με αποτέλεσμα να έχει δανειστεί αρκετά απο τα προτερήματα των άλλον επιλογών, και να τα έχει συνθέσει σε έναν αρκετά γρήγορα, και παραμετροποιήσιμο Browser που λίγο η πολύ, θα σας βολέψει σίγουρα.
Αρχικά να σας πώ οτι εκτός απο τα Plugins που επίσης υποστηρίζει ο Maxthon, υπάρχει και η δυνατότητα να εγκαταστήσετε themes, και να τον φέρετε απόλυτα στα μέτρα σας.
H ταχύτητα του είναι σε πολύ καλά επίπεδα, ο σχεδιασμός του, αν και λίγο γεμάτος, δεν κουράζει, και μόνο αρνητικό είναι η λίγο προβληματική απόδοση που παρατήρησα σε site με flash περιεχόμενο,πράγμα που νομίζω ομως οτι θα διορθωθεί σε επόμενο update.
Τέλος οπως και ο Chrome, συνεργάζετε πλήρως με τη Desktop έκδοση του Maxthon για ανταλλαγή Bookmarks κτλ.
+ Πολύ γρήγορος
+ Plugins
+ Themes
+ Rss Reader
+ Συνεργασία με τη Desktop έκδοση.
– Προβλήματα με Flash
[app]com.mx.browser[/app]Τέλος υπάρχουν αρκετοί ακόμα αξιόλογοι Browsers που μπορείτε να δοκιμάσετε: