Τι είναι ο δείκτης SAR και τι πρέπει να προσέχετε πριν αγοράσετε μια νέα συσκευή

1

Επειδή σε πολλά mail που έχω λάβει τελευταία για προτάσεις συσκευών, έχω πέσει πάνω στον τοίχο “τι sar έχει αυτό” και αφου ομολογουμένως δεν είχα τις απαραίτητες γνώσεις επι του θέματος, για να καθυσηχάσω ή να προειδοποιήσω τους επίδοξους αγοραστές, έκατσα και διάβασα(οπως πρέπει να κάνετε και εσείς πριν αποδεχθείτε κάτι σαν δεδομένο) και μπορώ με σιγουριά να σας παρουσιάσω το τι έμαθα.

Δείκτης SAR (Specific Absorption Rate) λοιπόν, ή οπως λένε στο χωριο μου “Ρυθμός Ειδικής Απορρόφησης” δείχνει το ρυθμό που απορροφάτε η ακτινοβολία της κάθε συσκευής απο το σώμα μας.

Μετά απο μελέτες, η Ευρωπαική ένωση έχει ορίσει το μέγιστο επιτρεπτό όριο αυτής της απορρόφησης στα 2 watt/kg για κάθε 10g ιστού, ένα όριο που οι κατασκευαστές πρέπει να μην ξεπερνούν σε καμία περίπτωση, αν θέλουν να δούν τη συσκευή τους στην αγορά.

Συνήθως ο δείκτης SAR αναφέρεται ως διπλό νούμερο, αφού δίνει πληροφορίες για την απορρόφηση της ακτινοβολίας τόσο στο σώμα, όσο και στο κεφάλι, με το δεύτερο νούμερο να είναι συνήθως αρκετά υψηλότερο, αφού κατα τη διάρκεια μιας κλήσης, τα ραδιοκύμματα που λαμβάνει και εκπέμπει η συσκευή σας βρίσκονται σε μέγιστο βαθμό, ενώ έρχεται και σε άμεση επαφή με το κεφάλι σας.

Αυτός είναι και ο λόγος που η γενική άποψη είναι οτι οι συσκευές με δείκτη SAR άνω του 1watt/kg πρέπει να αποφεύγονται αφού “ψήνουν” με την ακτινοβολία τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Αυτό που κανείς δε λαμβάνει υπόψιν του, δυστυχώς πριν φτάσει στο παραπάνω συμπέρασμα, είναι οτι ο SAR δεν είναι σε καμία περίπτωση ένας δείκτης υπολογισμού της ληφθήσας ακτινοβολίας κατα την καθημερινή χρήση της συσκευής σας.

Ο SAR, είναι το ΑΝΩΤΕΡΟ όριο ακτινοβολίας που μπορεί να εκπέμψει η συσκευή κάτω απο τις χειρότερες δυνατές συνθήκες που συνήθως αναπαράγονται μόνο εντός εργαστηρίου.

Στις ιστοσελίδες των περισσοτέρων κατασκευαστών μπορείτε να βρείτε το SAR της συσκευής σας

Στις ιστοσελίδες των περισσοτέρων κατασκευαστών μπορείτε να βρείτε το SAR της συσκευής σας

Η ακτινοβολία που δέχεστε αυξάνεται δραματικά σε περιοχές με χαμηλό σήμα, ή οταν οι κεραίες για κατασκευαστικούς λόγους τοποθετούνται πιο κοντά στην πρόσοψη της συσκευής, κάτι που μειώνει ακόμα περισσότερο την απόσταση του πομπού-δέκτη απο το κεφάλι σας.

Έτσι μια συσκευή με SAR 0.7 για παράδειγμα που λόγω κακής κατασκευής η χαμηλής ποιότητας κεραίας που το αναγκάζει να λειτουργεί συνεχώς στην ανώτατη ένταση (0.6-0.65) είναι μεγαλύτερο πρόβλημα απο μια συσκευή με SAR 1.1 που λόγω καλής λήψης σήματος λειτουργεί συνεχώς σε κατώτατα όρια (0.4- 0.5).

Ο δείκτης SAR απο μόνος του οπως βλέπετε δεν αποτελεί κανόνα για το ποια συσκευή είναι η δεν είναι ασφαλής για χρήση.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την ακτινοβολία που δέχεστε(δε σας λέω να το κάνετε, δεν είμαι γιατρός, δεν έχω κάνει έρευνα, και ποτέ δεν επέλεξα κινητό με βάση το SAR του ή ειδα οποιαδήποτε διαφορά, παρόλο που έχω αλλάξει δεκάδες συσκευές) είναι να επιλέξετε τον πάροχο με το καλύτερο σήμα στον τόπο διαμονής και εργασίας σας, ή όπου αλλού μπορεί να πραγματοποιείτε πολλές κλήσεις, ενώ η χρήση κάποιου hands free μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά, αφού η απορρόφηση ακτινοβολίας μειώνεται εκθετικά όσο αυξάνεται η απόσταση της συσκευής απο το σώμα μας.

Γενικά έχετε στο νού σας οτι ΌΛΕΣ οι συσκευές που κυκλοφορούν είναι απόλυτα σύμφωνες με τα όρια ασφαλείας, που έχουν τεθεί απο ανθρώπους που ξέρουν γιατί επέλεξαν τα όρια αυτά, οπότε αγοράστε τη συσκευή που σας αρέσει χωρίς να τρελαίνεστε με το πόσα εγκεφαλικά κύτταρα θα ψήνετε σε κάθε κλήση.

Θέλετε και άλλο λόγο για να κρατήσετε τα παιδιά σας μακριά απο κινητά;

Θέλετε και άλλο λόγο για να κρατήσετε τα παιδιά σας μακριά απο κινητά;

Αυτό βέβαια δε σημαίνει οτι δεν πρέπει να δίνετε και την απαραίτητη προσοχή, αφού η ακτινοβολία υπάρχει, και δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται οτι συσκευές με μεγάλη απορρόφηση τους προκαλούν παρενέργειες(θέρμανση του κεφαλιού, ζαλάδες κτλ).

Καλό είναι σε περιοχές με μικρή κάλυψη δικτύου να μην μιλάτε για πολλές ώρες, ακόμα και αν η συσκευή σας έχει μικρό SAR, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσετε στη χρήση κινητών τηλεφώνων απο μικρά παιδιά, αλλα για αυτά θα απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Εγώ εφαρμογές και συσκευές δοκιμάζω 😀

Aggelos Pap
Aggelos Pap

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας, ή κάποια ερώτηση για το Android μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

Σχολιάστε πρώτος

Leave a reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Angroid.gr
Logo