Τελευταία έχουν αυξηθεί η ειδήσεις σχετικά με επικίνδυνες εφαρμογές που κανουν την εμφάνιση τους στο Market του Android. Επειδή βλέπω λοιπόν, πολλούς να μπαίνουν σε τρομακτικές σκέψεις χωρίς ιδιαίτερο λόγο ας δούμε τα πράγματα με την πραγματική τους έκταση.
Αρχικά χωρίς να θέλω να το παίξω συνομοσιολόγος, και πριν σας καλέσω να σηκωθείτε από «ντιβάνια, καναπέδες ,κρεβάτια, πολυθρόνες» για να αντιμετωπίσετε τον αόρατο εχθρό, πρέπει να αναφέρω το γεγονός ότι όλες οι αποκαλύψεις προήλθαν από εταιρίες που έχουν δημιουργήσει μεθόδους προστασίας του android σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά, ή τίποτα .Απλά λέω…
Επίσης μέχρι τώρα, τα εν λόγω προγράμματα, ήταν κατά βάση ακίνδυνα σε τελική ανάλυση. Η Google αντέδρασε άμεσα μετά την αποκάλυψη, αφαίρεσε της εφαρμογές από το Market, και καθάρισε τις μολυσμένες συσκευές. Ούτως η άλλως η μετέπειτα ανάλυση έδειξε ότι οι εφαρμογές μπορούσαν να κλέψουν τον imei, προσωπικό δεδομένο μεν, αλλα όχι τόσο όσα οι επαφές σας ή τα μηνύματά σας.
Επειδή όμως ότι αυτά τα προγράμματα δεν ειχαν στόχο τα ευαίσθητα προσωπικά σας δεδομένα, δε σημαίνει ότι κάποια επόμενα δε θα τον έχουν, απάντηση όμως στη βασική ερώτηση «να βάλω antivirus στο android μου» δυστυχώς δε μπορεί να απαντηθεί με ένα ναι ή ένα όχι.
Βασικό για να συνεχίσουμε την ανάλυση, είναι να καταλάβουμε όλοι ότι το Market του Android, ακολουθεί την λογική του ίδιου του λειτουργικού. Το Android Market είναι «ανοιχτό». Όποιος λοιπόν δηλώσει Developer μπορεί να ανεβάσει την εφαρμογή του στο ψηφιακό κατάστημα της Google, χωρίς κανείς να ελέγξει αυτόν ή την εφαρμογή του. Από αυτό και μόνο μπορείτε να συμπεράνετε τα θετικά και τα αρνητικά ενός τέτοιου μοντέλου.
Από τη στιγμή λοιπόν που κανείς δεν ελέγχει τις εφαρμογές που θέλετε να εγκαταστήσετε, το βάρος πέφτει σε εσάς και συνήθως η κοινή λογική είναι αρκετή για να σας βγάλει από τη δύσκολη θέση. Όπως και το Internet, το οποίο έχει τρισεκατομμύρια πηγές, οι οποίες είναι αφιλτράριστες στη διάθεσή σας, έτσι και το Android Market μπορεί να περιλαμβάνει κινδύνους, κυρίως λόγω της «ανοιχτής» φιλοσοφίας του.
Αν ψάχνατε για έναν text editor στο PC σας, και βρίσκατε το iamatexteditor.txt.exe θα το εμπιστευόσασταν ποτέ;; Νομίζω πως όχι! Με την ίδια λογική, το Android χρησιμοποιεί τα Permissions, στα οποία ΠΡΕΠΕΙ να δίνετε προσοχή, πριν εγκαταστήσετε οποιαδήποτε εφαρμογή, από οποιαδήποτε πηγή. Όταν λοιπόν ένα πρόγραμμα ζωγραφικής ζητάει permissions για αποστολή SMS και πλήρη πρόσβαση στον κατάλογό σας, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά!
Δυστυχώς οι περισσότεροι Developers για καιρό απλά επέλεγαν στην τύχη έξτρα permissions από αυτά που χρειαζόταν η εφαρμογή και έτσι ακόμα και ασφαλείς εφαρμογές, μπορεί να φαίνονται ύποπτες, ενώ σε γενικές γραμμές κάτι τέτοιο είναι ευκολο να καμουφλαριστεί. Αν για παράδειγμα έχει για στόχο της επαφές σας, θα μπορούσε να έχει τη μορφή μιας εφαρμογής συγχρονισμού. Μια τετοια εφαρμογή θα ήταν λογικό να ζητάει πρόσβαση στον κατάλογό σας, έτσι δεν είναι; Για αυτό το δεύτερο αμυντικό σας τοίχος είναι οι κοινότητα.
Τόσο στο Android Market, όσο και στα υπόλοιπα markets, κάθε εφαρμογή συνοδεύετε συνήθως από αρκετά σχόλια, τα οποία είναι ένας εύκολος τρόπος για να επιβεβαιώσετε την χρηστικότητα της εφαρμογής, καθώς και το κατά πόσο είναι ασφαλής ή όχι.
Το Android στην τελική όμως είναι ένα ολοκληρωμένο λειτουργικό σύστημα, και ένα Antivirus ποτέ δε κάνει κακό. Αν θέλετε να νιώθετε απόλυτη ασφάλεια μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα antivirus όπως το lookout και να έχετε το κεφάλι σας (στις περισσότερες των περιπτώσεων) ήσυχο. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι απαραίτητο, η προσοχή σας τις περισσότερες φορές, φτάνει και περισσεύει και θα γλιτώσετε και πολύτιμη RAM από τη συσκευή σας που δε θα φορτωθεί με Real Time Scan.
Καλό θα ήταν επίσης να κατεβάζετε τις εφαρμογές σας μόνο από «επίσημες» και δοκιμασμένες πηγές γιατι ακόμα και αν δεν υπάρχει προέλεγχος, σε περίπτωση προβλήματος θα ενημερωθείτε άμεσα.
Αν θέλετε να στερηθείτε το δικαίωμα τις επιλογής για την ασφάλεια(έχει και αυτό τα θετικά του), υπάρχει πάντα η Apple, η οποία λειτουργεί με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο, ελέγχοντας τα πάντα και μερικές φορές αποκλείοντας ακόμα και άδικα εφαρμογές, για να διατηρήσει την σιδερένια ασφάλεια του Market της.
Με λίγα λόγια
Προσοχή
Permissions
Προσοχή
Σχόλια
Antivirus
Προσοχή, και βέβαια….
ΠΡΟΣΟΧΗ
Είναι μια πρόχειρη λίστα με το τι πρέπει να προσέχετε για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως