Xiaomi Redmi Note 5 Review: Η μεσαία κατηγορία ανήκει ακόμα στην Xiaomi

0

Όταν η Xiaomi ανακοίνωσε το Redmi 5 Plus, πολλοί θεώρησαν οτι είχε έρθει για να αντικαταστήσει τη σειρά Redmi Note, απλοποιώντας λίγο τα πράγματα στις κυκλοφορίες της μεσαίας κατηγορίας απο την Κινέζικη εταιρία.

Φυσικά η Xiaomi, όχι μόνο αποφάσισε να βαφτίσει το Redmi 5 Plus, σε Redmi Note 5 στην αγορά της Ινδίας, έκανε και την κίνηση ματ, κυκλοφορώντας τελικά και ένα..άλλο Xiaomi Redmi Note 5 στον υπόλοιπο κόσμο, το οποίο φυσικά δεν έχει καμία σχέση με το Redmi Note 5 της Ινδικής αγοράς. Μπερευτήκατε; Και εγώ.

Πέρα απο το ονοματολογικό πρόβλημα, το Xiaomi Redmi Note 5(το κανονικό όχι της Ινδίας) είναι ολα οσα προσβεύουν οι Κινέζοι σαν εταιρία, τυλιγμένα και σωστά τοποθετημένα μέσα σε ένα κινητό.

To Redmi Note 5 είναι ο ορισμός του Value For Money, αφου πέραν ελαχίστων και οχι τόσο σημαντικών εξαιρέσεων, σας προσφέρει μια αξιοπρεπέστατη εμπειρία χρήσης, μεσαίας κατηγορίας, με κόστος που θεωρείτε μικρό ακομα και για συσκευή Entry Level.

Design-Κατασκευή-Οθόνη

Σχεδιαστικά, το Redmi Note 5 ειναι μια συσκευή του 2018.. χωρίς Notch. Μεταλλικός Unibody σκελετός, σχετικά μικρά περιθώρια και οθόνη αναλογίας 18:9 μπροστά, και μια διπλή κάμερα συν τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων πίσω.

Ολα τα κουμπιά της συσκευής βρίσκονται στη δεξιά πλευρά, με την αριστερή να φιλοξενεί μόνο τη θύρα των SIM.

Εξίσου άδειο είναι και το πάνω μέρος, εκει που θα βρείτε μονο την θύρα υπερύθρων και το δεύτερο μικρόφωνο για το Noise Canceling, ενω στην βάση της συσκευής, υπάρχει η θύρα φόρτισης, η θύρα ακουστικών, το ηχείο, και το κεντρικό μικρόφωνο της συσκευής.

cof

Κάπου εδώ έχουμε και το πρώτο ψεγάδι της συσκευής, αφου η Xiaomi εν έτη 2018 αποφάσισε να εξοπλίσει την συσκευή της με Micro USB θύρα και όχι type-C, κάτι που χωρίς να είναι Deal Braker θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί χωρις ιδιαίτερες απαιτήσεις απο θέμα κόστους, θεωρώ.

Τα 180 γραμμάρια που ζυγίζει η συσκευή είναι μέσα στα προβλεπόμενα όρια, λαμβάνοντας υπόψιν και το μέγεθος της μπαταρίας, ενώ τα 8 χιλιοστά του πάχους του, σε συνδιασμό με την μακρόστενη οθόνη προσφέρουν ένα σχετικά άνετο κράτημα με το ένα χέρι, στις περισσότερες τον περιπτώσεων.

Δυστυχώς η κάμερα προεξέχει αρκετά απο την πλάτη, και χωρις έστω τη θήκη της συσκευασία, η συσκευή πατάει πρώτα με την κάμερα κάτω, κάτι που φυσικά καλό ειναι να αποφεύγεται.

Μπροστά θα βρείτε μια IPS LCD οθόνη με Full HD+ ανάλυση, και αναλογία 18:9. Οπως ειπαμε τα πλαινά περιθώρια είναι αρκετά μικρά, ενώ και τα πάνω κάτω , δεν αποτελουν σε καμία περίπτωση πρόβλημα για το Design της συσκευής.

Με αντίθεση 1000:1 και μέγιστη φωτεινότητα 450nits το IPS Panel του Redmi Note 5, το οποίο καλυπτεται και απο αντιχαρακτική επίστρωση, έχει τυπικές επιδόσεις για την κατηγορία, και αντιλαμβάνεται άμεσα κάθε άγγιγμά σας.

Σε τελική ανάλυση, η οθόνη του Redmi Note 5 προσμετράτε στα θετικά της συσκευής.

SoC – Επιδόσεις

Η σημαντική διαφορά της νέας συσκευής σε σχέση με το Xiaomi Redmi 5 Plus ομως, έρχεται απο το System On Chip. Μετά απο ορδές mid-range συσκευών απο την Xiaomi με τον Snapdragon 625, η Κινέζικη εταιρία πήρε την απόφαση και έκανε το βήμα παραπάνω.

Έτσι στο εσωτερικό του Xiaomi Redmi Note 5 θα βρείτε τον νέο και ωραίο Snapdragon 636, ο οποίος συνεχίζει να έχει την εξαιρετική διαχείριση ενέργειας του προηγούμενο μοντέλου, προσθέτωντας αρκετούς πόντους στην ταχύτητα, και μερικά καλοδεχούμενα έξτρα, οπως η υποστήριξη του Bluetooth 5.0.

H Adreno 509, που ειναι υπεύθυνη για τα γραφικά, τα καταφέρνει αξιοπρεπέστατα στα Mobile Games, είτε με μιλάμε για το Motorsport Manager που δείχνει πινέζες να κάνουν κύκλους, είτε το PUBG.

Απο πλευράς μνήμης έχετε 3 διαφορετικούς συνδυασμούς να επιλέξετε, αν και κατα βάση έχετε 2. Υπάρχουν εκδόσεις με 3GB RAM και 32GB ROM, 4GB RAM και 64GB ROM και 6GB ROM και 64GB ROM.

Για την τελευταία και πιο πλούσια έκδοση δεν υπάρχει Global έκδοση, που σημαίνει οτι αν την επιλέξετε θα πρέπει να ξεχάσετε την B20, οπότε θα πρέπει να περιοριστείτε σε μια απο τις άλλες 2.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ενσωματωμένη μνήμη ειναι επεκτάσιμη μέσω της δεύτερης υβριδικής θύρας SIM, οπότε αυτό που κυρίως θα πρέπει να αποφασίσετε είναι το πόση RAM είστε διαθέσιμοι να πληρώσετε.

Η εμπειρία χρήσης της συσκευής, είναι για μια ακόμα φορά το υπέρτατο όπλο για ένα μέλος της σειράς Redmi Note.

Το SoC και η MIUI συνεργάζονται άψογα, και προσφέρουν γρήγορη και απροβλημάτιστη περιήγηση σε μενού και εφαρμογές, και παρότι η έκδοση με τα 3GB RAM τα βρίσκει λίγο σκούρα στο κομμάτι του Multitasking, ακόμα και η φτωχότερη σε χαρακτηριστικά έκδοση, προσφέρει εμπειρία χρήσης που με δυσκολία θα βρείτε και σε συσκευές με διπλάσιο κόστος απόκτησης.

Αυτονομία

Τις ίδιες εξαιρετικές επιδόσεις έχει η συσκευή και στον τομέα της αυτονομία, αφου η μπαταρία των 4000mAh που θα βρείτε μέσα στη συσκευή 1,5 μέρα ακόμα και πολύ εντονης χρήσης, με χαρακτηριστική άνεση.

Κάθε μέρα της δοκιμής, το Xiaomi Redmi Note 5 μου πρόσφερε τουλάχιστον 5-5.30 ώρες οθόνης, με πάρα πολύ χρήση μουσικής και ραδιοφώνου, με το τέλος της ημέρας να με βρίσκει με 25-30% υπόλοιπο στην μπαταρία..

Με λίγα λόγια, με φυσιολογική χρήση, ακόμα και με τα πάντα ανοιχτά, συν αρκετούς λογαριασμούς να συγχρονίζουν διαρκώς μπορείτε άνετα να δείτε 8-9 ώρες οθόνης, κάτι που μέχρι τώρα είχα καταφέρει με το πολύ ακριβότερο Huawei Mate 10 Pro.

Αυτό που πρέπει να κρατήσετε στο τέλος, είναι ότι η αυτονομία της συσκευής είναι απο μόνη της ένας λόγος να την επιλέξετε, ακόμα και αν τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σας αφήνουν αδιάφορους, κάτι αρκετά δύσκολο, αν λάβουμε υπόψιν και την τιμή.

Κάμερα

Έναν ακόμη λόγο να το προτιμήσετε θα βρείτε και στην κάμερα της συσκευής, την οποία έχει αναβαθμίσει ουσιαστικά η Xiaomi, μετατρέποντας την αχίλλειο πτέρνα της σειράς σε προτέρημα.

Για πρώτη φορά σε συσκευή της σειράς Redmi Note θα βρείτε 2 κάμερες στην πλάτη, με την κύρια να έχει αισθητήρα της Samsung, με μέγεθος pixel 1.4μm και φακό με F/1.9, ενώ ο δευτερεύων είναι στα 5MP, με αισθητήρα κατασκευασμένο και πάλι απο την Samsung, και F/2,0.

To ζευγάρι αυτό, σε συνδιασμο με το αυτόματο HDR, την ψηφιακή σταθεροποίηση, και το σύστημα αυτόματης εστιασης, προσφέρει μια σαφώς αναβαθμισμένη εμπειρία χρήσης σε σχέση με το παρελθον της σειράς, τόσο όσο το φως είναι αρκετό, όσο και οταν αυτό απουσιάζει.

Φυσικά όσο ο περιβάλλοντας φωτισμός είναι μειωμένος, ο αισθητήρας του Redmi Note 5 δείχνει τις αδυναμίες του. ενώ σε μια περίεργη απόφαση της Xiaomi, παρότι η κάμερα της συσκευής έχει δυνατότητα καταγραφής 4K Video, δε θα βρείτε αυτή την επιλογή μέσα στο Stock camera app της MIUI.

Αντίθετα εκει θα βρείτε πολλά Live φίλτρα για τις φωτογραφίες σας, Pro Mode για τη φωτογράφιση, και δυνατότητα λήψης βίντεο αργής κίνησης στα 120FPS.

Στην εμπρόσθια όψη θα βρείτε μια κάμερα 13MP με αισθητήρα της Omnivision, με F/2.0 και ένα LED Fill Flash που σας δίνει την δυνατότητα να βγάζετε Selfies ακομα και μέσα στο υπόγειο, ή κάτω απο τα σκεπάσματα, η μέσα στο πορτ παγκάζ αν σας απαγάγουν τέλοσπάντων.

Συνδεσιμότητα

Λίγο πριν κλείσουμε ας ρίξουμε και μια ματιά στη συνδεσιμότητα, εκει που το Xiaomi Redmi note 5 τα πάει καλα, αλλα έχει και μερικά αρνητικά που αξίζουν αναφοράς.

Ας ξεκινήσουμε με τα καλά ομως.

Στα χέρια μου κρατάω μια Dual SIM Standby συσκευή, με τη B20 οπως είπαμε να υποστηρίζεται κανονικά, αρκει να έχετε επιλέξει μια Global έκδοση, ενώ το SoC τελευταίας τεχνολογίας προσφέρει και δυνατότητες οπως Dual Band WiFi, Bluetooth 5.0, GPS με A-GPS και υποστήριξη Glonass και θύρα υπερύθρων.

Στις μεγάλες εκπλήξεις μπορείτε να βάλετε την θύρα ακουστικων αλλα και το ράδιο FM, δυο χαρακτηριστικά που φτάσαμε να κυνηγαμε με το δίκανο, ενώ στα αρνητικά θα βρείτε την MicroUSB θύρα, και το αρκετά υψηλό SAR το οποίο στο κεφάλι ξεπερνάει τη μονάδα.

Η απουσία NFC μπορεί να θεωρείτε σε γενικές γραμμές μειονέκτημα, αλλα σε συνάρτηση με το κόστος της συσκευής νομίζω οτι δεν θα παραπονεθεί κανένας για αυτό.

Λογισμικό

Ο τομέας του Software, είναι αυτός που συνήθως παραλείπω οταν κάνω παρουσίαση σε συσκευή της Xiaomi. αφού τα δεδομένα ειναι γνωστά. MIUI.

Στην περίπτωση του Xiaomi Redmi Note 5 ομως, έχω να κάνω και δυο παρατηρήσεις.

Αρχικά για το νέο Redmi Note, η MIUI βασίζεται στο Android 8.1, με το Security patch να έχει φτάσει στο τελευταιο δίμηνο, πράγμα πολύ καλό, ενώ πολύ σύντομα το Xiaomi Redmi Note 5 θα αναβαθμιστεί και σε MIUI 10, αφου το νέο τηλέφωνο της Κινέζικης εταιρίας είναι ανάμεσα σε αυτά που θα λάβουν την αναβάθμιση με το πρώτο κύμα.

Πρώτη παρατήρηση είναι οτι το Redmi Note 5 είναι η συσκευή που αντιμετώπισα τα περισσότερα Bugs σε Stable εκδοση λογισμικού εδώ και αρκετό καιρό, κάτι που ομολογώ οτι δεν περίμενα απο Xiaomi και MIUI.

Το σημαντικότερο εξ’αυτών είχε να κάνει με την κάμερα, η οποία με την έκδοση που παρέλαβα το κινητό, έκανε πολλές φορές ακόμα και 10 δευτερόλεπτα να ξεκινήσει, ενώ ακόμα και οταν άνοιγε ηθελε μερικά δευτερόλεπτα για είναι σε θέση να τραβήξει την πρώτη φωτογραφία.

Έζησα με αυτό το πρόβλημα περίπου 10-15 μέρες πριν η Xiaomi διαθέση την νέα έκδοση, που διόρθωσε το συγκεκριμένο bug. Εκτός αυτού ομως, συνάντησα και πολλά μικρά Bugs, κυρίως στον Launcher, και στην εφαρμογή του τηλεφώνου.

Δεύτερη και λίγοτερο σημαντική παρατήση, είναι οτι η Xiaomi έχει προσθέσει στο Redmi note 5 και επιλογή για Gesture Controls, τα οποία όσο και αν ακούγονται next generation και εντυπωσιακά, στην πράξη ήταν αργά, δύσκολα και απαιτούν αρκετή εξοικείωση για να μπορείτε να πείτε με σιγουριά οτι δε θα σπάσουν τα νεύρα σας την επόμενη φορά που θα ανοίξετε τη συσκευή.

Είναι μια καλή δοκιμαστική προσπάθεια, αλλα απέχουν ακόμα αρκετά απο το να αντικαταστήσουν επάξια τα On-screen buttons.

Συνοψη- Τιμή αγοράς

Κλείνοντας, ας μιλήσουμε και για την τιμή της συσκευής.

Οπως σε ολα τα τηλέφωνα της Xiaomi τα τελευταία χρόνια, έτσι και στο Redmi Note 5, έχετε την επιλογή αγοράς απο τα γνωστά κινεζοκαταστήματα, ή μέσω των συνεργατών της Infoquest σε όλη την Ελλάδα.

Τα θετικά και τα αρνητικά λίγο πολύ τα ξέρετε, αφού στην μεν περίπτωση αγοράς απο την Κίνα, μπορείτε να βρείτε τη συσκευή με τιμές που ξεκινούν 150€, σχεδόν 100€ κάτω απο την τιμή της στην Ελλάδα, στην δεύτερη περίπτωση, έχετε τη διετή εγγύηση της Ελληνικής αντιπροσωπείας, τη δυνατότητα δόσεων, και φυσικά την δυνατότητα να μην πληρώσετε το ΦΠΑ της συσκευής αν είστε ελεύθεροι επαγγελματίες, κάτι που ρίχνει την τιμή του περίπου τα 185€.

Είτε επιλέξετε την πρώτη είτε τη δεύτερη οδό, το Xiaomi Redmi note 5 αξίζει και το τελευταίο δίευρω που θα δώσετε, αφού μιλάμε για μια συσκευή με μοντέρο Design, πολύ καλές επιδόσεις, αξιοπρεπέστατη κάμερα, και θηριώδη αυτονομία, ενώ δε πρέπει να ξεχνάτε την θύρα ακουστικών, και το Ραδιόφωνο, οπως φυσικά και την εγγυημένη υποστήριξη σε επίπεδο λειτουργικού με τη MIUI.

Αποκτήστε το Xiaomi Redmi Note 5 :

Aggelos Pap
Aggelos Pap

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας, ή κάποια ερώτηση για το Android μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

Σχολιάστε πρώτος

Leave a reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Angroid.gr
Logo