Task Manager: Βοήθεια ή πρόβλημα;

0

Μέχρι τώρα δυο διλήμματα αντιμετώπισα μετά την αγορά του Android μου. Πρώτον, αν θα πρέπει να κάνω root και να βάλω μια Custom Firmware, στο οποίο η απάντηση είναι μάλλον εύκολη(ΝΑΙ!). Η δεύτερη δεν ήταν τόσο απλή και μετά από αρκετό ψάξιμο νομίζω έφτασα σε συμπέρασμα, το οποίο,  επειδή φαντάζομαι ότι αρκετούς από εσάς σας ενδιαφέρει το μοιράζομαι μαζί σας. Τελικά να χρησιμοποιήσω Task Manager ή όχι;

Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα, ας δούμε πρώτα πως διαχειρίζεται τη μνήμη του το Android, και ποιο το όφελος ή η ζημιά των task manager.

Διαχείριση μνήμης στο Android

Στο Android, οι εφαρμογές, και οι διεργασίες, είναι δυο διαφορετικά συστατικά.  Όταν τρέχετε μια εφαρμογή, αυτή με τη σειρά της ενεργοποιεί ορισμένες διεργασίες που οδηγούν στο αποτέλεσμα που βλέπετε στην οθόνη σας. Μια εφαρμογή λοιπόν, μπορεί να μείνει ανενεργή και προσωρινά απενεργοποιημένη στη μνήμη ram της συσκευής σας, χωρις να καταναλώνει πόρους(εκτός από το χώρο που καταλαμβάνει στη Ram).

Τα προβλήματα ξεκινάνε, όταν συμπεριφερόμαστε στο Android σαν να ήταν Windows. Στην περίπτωση του Android, μια σχεδόν πλήρης μνήμη RAM δε σημαίνει ούτε καθυστέρηση στην αντίδραση της συσκευής, ούτε αύξηση της κατανάλωσης της μπαταρίας. Μάλιστα το Android έχει λειτουργία έξυπνης διαχείρισης της μνήμης, η οποία «σκοτώνει» αυτόματα ανενεργές εφαρμογές από το παρασκήνιο, όταν τελειώσει η διαθέσιμη μνήμη σας, ξεκινώντας από αυτές που έχετε περισσότερη ώρα να χρησιμοποιήσετε.

Από την άλλη οι διεργασίες είναι αυτές που αναγκάζουν με την εκκίνηση και την εκτέλεση τους, τον επεξεργαστή σας να «τρέξει» . Όταν ο επεξεργαστής σας είναι φορτωμένος με διεργασίες, λειτουργεί συνεχώς σε πλήρη φόρτο με αποτέλεσμα να καταναλώνει λαίμαργα την μπαταρία σας.

android application manager

Ο Application Manager του Android 2.3

Task Manager και προβλήματα

Οι Task Manager λοιπόν λειτουργούν με τη λάθος λογική, σύμφωνα με την οποία ο τερματισμός μια εφαρμογής, μειώνει τους πόρους που καταναλώνονται από το σύστημα. Θα παρατηρήσετε μάλιστα ότι όλοι οι task managers αναφέρουν μονάχα πόση ram καταλαμβάνει κάθε εφαρμογή, αλλά όχι πόσο στρεσάρει την CPU σας, αφού ανεξάρτητα από το 2ο τα προγράμματα αυτά αποφασίζουν ποιες εφαρμογές θα τερματίσουν με βάση τη RAM που δεσμεύουν.

Όπως καταλαβαίνεται  σε φυσιολογικές συνθήκες, οι Task Managers δεν προσφέρουν τίποτα στην ευημερία της συσκευής σας. Μάλιστα πολλές φορές μπορεί να είναι και επιζήμιες στην διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας, ειδικά αν ενεργοποιήσετε τον αυτόματο τερματισμό που υποστηρίζουν οι περισσότερες εφαρμογές.

Αυτό συμβαίνει αφενός γιατί ανά διαστήματα αναγκάζετε τη CPU να τρέξει και να τερματίσει εφαρμογές, ενώ δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνει, και αφετέρου ο εξαναγκασμένος τερματισμός μια εφαρμογής μπορεί να οδηγήσει σε τερματισμό, μια διεργασία η οποία χρησιμοποιείτε από άλλη εφαρμογή, με αποτέλεσμα, η διεργασία αυτή να ξαναξεκινήσει αμέσως, επιβαρύνοντας επιπλέον τον επεξεργαστή σας.

Σε περίπτωση μάλιστα που τερματίσετε μια σημαντική διεργασία η οποία για οποιοδήποτε λόγο δεν επανέλθει, μπορεί να δημιουργήσετε σημαντικά προβλήματα. Κλασσικό πρόβλημα που αντιμετώπισα και εγώ, ήταν το ξυπνητήρι, αφού κάθε βράδυ πριν κοιμηθώ χρησιμοποιούσα το task Manager, για να «ξελαφρύνω» το κινητό και να μην καταναλώνει πολύ μπαταρία, με αποτέλεσμα να τερματίζω την διεργασία του ξυπνητηριού, και το πρωί να μην χτυπάει!

Advanced Task Manager

Advanced Task Manager: Ένας απο τους πιο πολυκατεβασμένου task manager στο Market

Λύσεις.

Η χρήση ενός Task Manager δε προσφέρει πρακτικά τίποτα λοιπόν. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που συσκευές επωφελήθηκαν από τη χρήση ενός τέτοιου προγράμματος, όχι όμως επειδή καθάρισε τη RAM τους, αλλα επειδή σκότωναν κάποια κακογραμμένη εφαρμογή.

Πολλές εφαρμογές είναι γραμμένες λανθασμένα, φορτώνοντας αχρείαστα το κινητό σας, τρέχοντας συνεχώς στο παρασκήνιο, χωρίς κανένα απολύτως λόγο. Για να δείτε ποιες εφαρμογές είναι αυτές που ενεργοποιούν την CPU χωρίς κανένα συγκεκριμένο λόγο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Watchdog(έρχεται παρουσίαση σύντομα). Η εφαρμογή αυτή είναι ο «σωστός» task manager, αφού κάνει τη δουλειά όπως πρέπει να γίνει: δίνει βάση στον φόρτο της CPU κάθε εφαρμογής, και όχι στη RAM.  Όταν μια εφαρμογή ενεργοποιεί άσκοπα τη CPU, το Watchdog σας προειδοποιει και σας δίνει τη δυνατότητα να την τερματίσετε.

watchdog

watchdog

Αν  κάτι τέτοιο συμβαίνει επαναλαμβανόμενα με μια συγκεκριμένη εφαρμογή(εγώ αντιμετώπισα πρόβλημα με το hot apps το οποίο συνδεόταν συνέχεια στο internet χωρίς λόγο) η καλύτερη λύση είναι να την απεγκαταστήσετε από τη συσκευή σας και να ησυχάσετε μια και καλή.

Μια ακόμα χρήσιμη εφαρμογή για τους rooted χρήστες είναι το Autostarts (ή ‘ενα δωρεάν αντικατάστατο)το οποίο μπορεί να αποκλείσει όσες εφαρμογές δε θέλετε να ξεκινάνε κατά την εκκίνηση της εφαρμογής σας.

Ελπίζω ολο αυτό το κατεβατό, να σας φάνηκε χρήσιμο, έστω σαν γενικές γνώσεις. Γενικά για τη βελτίωση της διάρκειας μπαταρίας σας, θα μιλήσουμε σύντομα σε άλλο άρθρο.

Aggelos Pap
Aggelos Pap

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας, ή κάποια ερώτηση για το Android μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

3 Comments
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Add your review
  1. […] Μην χρησιμοποιείται Task Killers. ΔΕΝ σας γλιτώνουν μπαταρία, απλά κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Για  περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε εδώ. […]

  2. […] κλειστές, άρα και μπαταρία δεν καταναλώνετε απο τη συνεχή επανεκκίνηση τους απο το σύστημα, αλλα και το κινητό σας έχει πολύ καλύτερη απόδοση, […]

  3. […] κλειστές, άρα και μπαταρία δεν καταναλώνετε απο τη συνεχή επανεκκίνηση τους απο το σύστημα, αλλα και το κινητό σας έχει πολύ καλύτερη απόδοση, […]

Leave a reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Angroid.gr
Logo